Náklady na zakonzervování hradu a zřízení vyhlídkové věže odhadl projektant už před šesti lety na 18 milionů korun.

Náklady na zakonzervování hradu a zřízení vyhlídkové věže odhadl projektant už před šesti lety na 18 milionů korun. | foto: Jiří Vackář, wikipedia

Podmínky opravy Ralska: kámen jen z hradu, místo lanovky muly

  • 33
Nový majitel hradu Ralsko objíždí starosty okolních obcí, kteří mají obavu o budoucnost památky. Sešel se už se starosty Ralska a Mimoně a nabídl jim spolupráci. Pomoci by mu mohl například projekt na opravu hradu, který už obce delší dobu mají. Ten ukazuje, že oprava nebude jednoduchá, protože památkáři a ochránci přírody si dali přísné podmínky.

"Řekli jsme mu, že majitelem bude on, takže město nebude moct do hradu dát ani korunu. On si je toho ale vědomý, protože je také zastupitelem," říká starosta Ralska Miroslav Králík.

Hrad Ralsko

Hrad, který už je od roku 1600 označován jako opuštěný, byl pravděpodobně založen v desátém století rytířem Teodeorem z Ralska.

Po husitských válkách ho získala rodina Bibrštejnů, která se o něj přestala starat a objekt se stal sídlem loupeživých rytířů.

Pozemky s hradem prodávaly ve výběrovém řízení Vojenské lesy a statky. Přihlásilo se i město Ralsko, nejvíc ale nabídl šestatřicetiletý rodák z Mimoně Milan Baier, jednatel několika firem a zastupitel ve Zdibech u Prahy.

Baier tvrdí, že chce spolupracovat s celým Mikroregionem Podralsko, podívat se na dosavadní projekty na využití hradu nebo vytvořit projekt nový a z hradu udělat vyhledávaný cíl turistů (více zde).

"My bychom se mohli starat například o přístupové cesty na našem katastru nebo tam posílat strážníky, aby zajišťovali bezpečnost," uvažuje Králík o možnostech obce.

Podobnou odpověď dal Baierovi i starosta Mimoně František Kaiser. "Město nemůže investovat do cizího majetku. Můžeme mu pomoci leda nějak legislativně," poznamenal Kaiser.

Projekt počítal už tehdy s náklady 18 milionů

Baierovi by ale mohl pomoci i projekt, který Mimoň nechala zpracovat před šesti lety a později ho předala Ralsku. Projekt počítal se zakonzervováním hradu a využitím věže pro zřízení vyhlídkové plošiny. Zůstal ale nevyužitý, protože žádná z obcí hrad neměla v majetku ani dlouhodobém pronájmu.

Projekt však ukazuje i to, že pokud Baier bude chtít svůj záměr uskutečnit, nebude to mít jednoduché. A to nejen proto, že náklady představovaly už tehdy 18 milionů korun.

"Na opravy se například smí používat jen kámen uvolněný z hradu, přestože je vedle kamenné pole. Nepovolili nám ani stavební lanovku, takže projektant musel dopravu materiálu vyřešit použitím čtyř mul," přiblížil Kaiser.

Možnosti další spolupráce by se měly vyjasnit zhruba za dva týdny na společné schůzce Baiera s představiteli mikroregionu, okolních obcí a nadšenců, kteří se o památku snaží dobrovolně starat.

"Zatím jsme na startovní čáře. Řeči se mluví, ale uvidíme, jaká bude skutečnost," poznamenal k Baierovým plánům Kaiser.

Vondra nejspíš do výběrového řízení zasahovat nebude

V době, kdy bylo jasné jen to, že výběrové řízení na odkoupení pozemku s hradem vyhrál soukromník, požádal Mikroregion Podralsko ministra obrany Alexandra Vondru, aby rozhodnutí zvrátil. Vondra dopis dosud nečetl, protože je na dovolené.

"Bude se jím zabývat hned po svém návratu do úřadu, tedy na počátku příštího týdne," uvedl Vladimír Lukovský z tiskového odboru ministerstva obrany.

Už nyní je ale zřejmé, že Vondra do výběrového řízení zasahovat nebude. Prodejem Ralska se totiž už zabýval kvůli intervenci poslance Petra Skokana.

"Řekl mi, že požádal o rozbor právníky, ti výběrové řízení prověřili a neshledali žádné pochybení. Kdyby do výběrového řízení nějak zasáhl, vítěz by se mohl oprávněně bránit a uspěl by. Třetí důvod je, že ani nechce, aby jeho ministerstvo v takových věcech zasahovalo do činnosti podřízených institucí," shrnul Skokan Vondrův závěr.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video