Novotného 'stáj' bude bojovat za ODS

  • 160
Opoziční politici ODS sice zatím pouze přihlížejí "hvězdnému" předvolebnímu koncertování Karla Gotta či Heleny Vondráčkové v barvách ČSSD, ale to brzy skončí. Zasáhl totiž bavič Petr Novotný se svou "stájí", v níž nabízí zpěváky, imitátory, hostesky či roztleskávačky.

"V poslední době se na mne obracejí zpěváci, hudebníci i baviči s přáním podpořit ODS," řekl Novotný.

Sešel se proto se středočeským hejtmanem za ODS Petrem Bendlem, který by rád svou židli obhájil, a hned se dohodli.

Show plnou umělců bude možné vidět těsně před volbami - 4. listopadu - v Kladně. Tedy přesně v den, kdy vyvrcholí kampaň ČSSD v pražské Lucerně.

Vedení ODS však má na rozdíl od vládnoucí ČSSD vážný problém - peníze. Jejich kladenská show prý musí být proto skromná. "Musíme vymyslet menší akci, protože prostě miliony jako ČSSD nemáme," tvrdí Bendl, který je rád, že se umělci ozvali.

Novotný má pro finanční svízele ODS pochopení. Slibuje podstatnou slevu. Právě kvůli propočítávání nákladů nechce prozradit, kdo by vlastně vystoupil. Jenže kvůli penězům by mohlo ztroskotat případné vystoupení nejznámější fanynky ODS, Lucie Bílé. Ta stranu podpoří kdekoli, ale s jednou podmínkou. Účinkující musí vystoupit zadarmo.

Za peníze hrají i "nepříteli" 
Českou politiku stále ovlivňují herci, zpěváci i další umělci. Někteří berou podporu politiků jako kšeft, další se dušují, že by vystoupili jen kvůli svému přesvědčení. A existuje i třetí skupina. Ta nechce podporovat žádnou stranu.

Když bavič Petr Novotný odcházel z kanceláře středočeského hejtmana Bendla, byl spokojen. Stejně jako Bendl. "S výjimkou komunistické strany a republikánů ale rád dodám umělce pro jakoukoliv politickou stranu," avizuje Novotný.

Hvězda různých estrádních programů na Nově je přesvědčena, že umělci z jeho "stáje" mohou politikům pomoci získat volební hlasy. Alespoň prý u těch voličů, kteří by "svou" stranu volili, ale nechce se jim k urnám hodit lístek.

Jak? Na to má Novotný svou teorii. "Náš umělecký program vytvoří příjemný pocit, který by se měl přelít na lidi. Tento příjemný pocit by měl lidi vést k tomu, že by si řekli: Vždyť já tu stranu mám rád, akorát jsem ji nevolil, tak tentokrát bych mohl jít," vysvětluje.

Procházejí každým režimem  
"Příjemný pocit" se snaží vytvořit různí herci, zpěváci a další známé tváře při každé volební kampani. A politici jsou většinou raději, když je mohou zaplatit a mít na své straně.

Ochotou prodat svůj obličej pro politickou kampaň jsou proslulí například známí zpěváci typu Karla Gotta, Heleny Vondráčkové či Michala Davida, kteří nyní objíždějí republiku s akcemi ve prospěch ČSSD.

Přestože jejich přesvědčení alespoň jak se o něm v minulosti zmínili - je jiné. Vondráčková před několika dny sdělila MF DNES, že ČSSD nevolí, David se pro změnu svěřil Lidovým novinám, že v minulosti "v každém případě volil Klause, protože se zapomnělo, co udělal dobrého".

Názor Gotta není jednoduché získat, na telefony ani SMS nereaguje a jeho sekretář ve čtvrtek sdělil, že zpěvák není k zastižení, protože právě odjel do zahraničí.

Jedním z mála, kdo se otevřeně hlásí k ČSSD, je populární mladý zpěvák skupiny Kryštof a zároveň herec Národního divadla Richard Krajčo, který už v minulosti podpořil v kampani ministryni školství za ČSSD Petru Buzkovou.

S Gottem či Vondráčkovou, kteří berou za každé vystoupení kolem 200 tisíc korun, by však nevystoupil. "Není to něco, v čem bych chtěl figurovat. Karel Gott či Helena Vondráčková, kteří na těchto koncertech vystupují, jsou lidé, kteří procházejí každým režimem a k ničemu nezaujímají žádný postoj," míní Krajčo.

O svém osobním přesvědčení mluví i herečka Jiřina Jirásková či zpěvačka Lucie Bílá. Ty například v červnu 1998 podpořily na Staroměstském náměstí v Praze ODS. A s klidem by to zopakovaly.

"Nijak nelituji, že jsem ODS a jejího tehdejšího předsedu Václava Klause podpořila. Já si toho pána velmi vážím. Máme totiž mnoho politiků a málo státníků. A pan Klaus, podobně jako v minulosti Churchill, takovým státníkem je," říká Jirásková.

Velké demonstrace končí
Za posledních patnáct let však stáli zpěváci či herci často i proti politikům. Například v prosinci 1999 přišly na Václavské náměstí v Praze desítky tisíc lidí podpořit výzvu Děkujeme, odejděte!. V ní bývalý studentští vůdci vyzývali k odchodu především politiky nejsilnějších stran ČSSD a ODS.

A v lednu 2001 na stejném místě davy lidí požadovaly, aby politici neovlivňovali vysílání České televize. Herec Jiří Macháček, který některé mítinky na podporu televize moderoval, říká, že by za určitých okolností šel demonstrovat i dnes. "Ale jen v případě, že bych měl pocit, že je v mé zemi ohrožena demokracie. To bych určitě vystoupil. V té době to byla pro mě velká škola," prohlašuje herec.

V poslední době se zdá, že čas velkých demonstrací je pryč. Někteří umělci se objevili například na demonstraci proti jmenování bývalého příslušníka pohotovostní komunistické zásahové jednotky Pavla Přibyla v čele Úřadu vlády nebo při koncertě, který vyzýval politiky, aby nemluvili se zástupci komunistů.

"Velké akce ale asi opravdu končí, lidé mají pocit, že protesty jsou zbytečné, protože čeští politici jsou necitliví a splachovací lidé," míní písničkář Jaroslav Hutka, který podporoval jak obranu televize, tak nemluvení s komunisty.

Karel Gott na Hvězdném koncertě podporujícím ČSSD. (11. října 2004)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video