Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou Zemanovou pozvali na tradiční novoroční...

Prezident Miloš Zeman s chotí Ivanou Zemanovou pozvali na tradiční novoroční oběd premiéra Andreje Babiše s chotí Monikou Babišovou. | foto:  Michal Sváček, MAFRA

Zeman s Babišem ustoupili kritice, na Nový rok se sejdou bez rodin

  • 1970
Tradiční novoroční oběd prezidenta s premiérem se uskuteční 3. ledna v Lánech. Původní plán, že se Zeman s Babišem setkají i se svými rodinami, zrušili politici poté, co se veřejností prohnala vlna kritiky kvůli opatřením proti covidu. Minulý rok se obědu účastnily kromě žen obou mužů i jejich děti.

„Novoroční oběd rodiny pana prezidenta a rodiny pana premiéra je nadále plánován na 3. ledna v Lánech za dodržení platných ustanovení a opatření,“ sdělil v pondělí iDNES.cz Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta Zemana.

Ještě v pondělí odpoledne Babiš uvedl, že setkání rodin na novoročním obědě 3. ledna je zcela v souladu s protiepidemickými opatřeními, protože půjde o návštěvu v domácnosti, nikoli na veřejném místě.

Po vlně kritiky ze strany veřejnosti se ale prezident s premiérem dohodli, že poobědvají ve dvou. Pátý stupeň systému PES umožňuje pobývat na veřejně přístupných místech nejvýše v počtu dvou lidí. Je sice několik výjimek, které se mimo jiné týkají členů jedné domácnosti, ale žádná se nedá vztáhnout zároveň i na rodiny obou politiků.

Podle Babiše jde o dodržení tradice. „S rodinami se setkáme v lepších časech, když už nebude žádný PES,“ doplnil s poukazem na protiepidemický systém, podle kterého se řídí opatření proti šíření nákazy.

Loni se tradičního oběda ústavních činitelů kromě manželek poprvé účastnily i děti politiků. Zemanova dcera Kateřina a Babišova dcera Vivien a syn Frederik.

Ovčáček: Je to setkání dvou rodin u prezidenta doma...

Hrad před konečným verdiktem, tedy obědem ve dvou, tvrdil, že si s omezením na sdružování na veřejně přístupných místech poradil. „Je chystáno setkání dvou rodin u pana prezidenta doma,“ uvedl mluvčí. Slovem doma je v tomto případě myšlen zámek Lány. Ovčáček také dříve dodal, že kdyby se pravidla změnila, Hrad se tomu přizpůsobí.

„Jedná se o návštěvu v domácnosti, neboť lánský zámek je sídlem prezidenta republiky a pan prezident tam de facto bydlí. Taková návštěva je zcela v souladu s platnými protiepidemickými opatřeními,“ napsala iDNES.cz mluvčí ministerstva zdravotnictví Barbora Peterová. Stejně se později pro agenturu ČTK vyjádřil i premiér Babiš.

Podle opozičních politiků by však byl oběd v době restrikcí v rozporu s pravidly. „Obyčejný smrtelník málem nenavštíví ani vlastní matku, ale naši národní výtečníci jistě dostanou od ministra zdravotnictví výjimku,“ uvedl na Twitteru senátor TOP 09 Tomáš Czernin. Podle jeho stranického kolegy Marka Ženíška jde o ukázku arogance moci a pohrdání všemi pravidly.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš na twitteru zase uvedl, že lidsky by novoroční oběd premiérovi a prezidentovi s rodinou přál. „Ale jaký to je vzor pro ostatní? Vládní instrukce jasně stanovují pravidla a limity na setkávání mimo rodinný kruh i nepracovní aktivity. Politik má jít příkladem,“ doplnil.

Původní formát setkání kritizoval také předseda STAN Vít Rakušan.

Loni u novoroční oběda prezidenta s premiérem, kterého se popvé zúčastnily i děti obou politiků, dominovala rodinná agenda. „Hlavně jsme se bavili o našich dětech, jak studují,“ řekl Babiš. Překvapilo ho prý, že jeho děti akceptovaly, že na oběd se Zemanem pojedou. 

Připomeňte si, jak vypadal minulý novoroční oběd rodiny prezidenta a rodiny premiéra:

5. ledna 2020

Proti­epi­de­mi­cký
systém
STUPEŇ
1
STUPEŇ
2
STUPEŇ
3
STUPEŇ
4
STUPEŇ
5
Rizikový index 0-20 21-40 41-60 61-75 76-100
Ochrana nosu a úst -
Hromadné akce ve vnitřních a venkovních prostorech -
Svatby, pohřby a bohoslužby -
Návštěvy ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb -
Omezení volného pohybu osob -
Omezení provozu orgánů veřejné moci a správních úřadů -
Poskytování ubytovacích služeb -
Školství -
Sportovní soutěže -
Rekreační sporty -
Bazény, wellness centra -
Kultura -
Muzea, galerie -
Hrady a zámky, památky -
Knihovny -
Herny, kasina, sázkové kanceláře -
Provozovny stravovacích služeb -
Konzumace alkoholu na veřejně přístupných místech -
Nákupní centra -
Maloobchod -
Ostatní služby s provozovnou -
Podnikatelské subjekty - výrobní a skladové provozy -
Podnikatelské subjekty - kancelářské a ostatní provozy -
Lázně -
Vězeňství -
Nezbytnost vyhlášení nouzového stavu -
Kontrola dodržování opatření -

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video