Zlevní data? Poslanci schválili pravidla pro rychlejší změnu operátora

  • 48
Poslanci schválili novelu zákona o elektronických komunikacích, která má usnadnit přechod k jinému mobilnímu operátorovi. Vláda si od ní slibuje, že zvýší konkurenční boj mezi mobilními operátory, na čemž klienti vydělají. „Mělo by to pomoci snížit ceny datových služeb,“ řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

Návrh počítá se snížením pokuty za přechod k jinému mobilnímu operátorovi a zkrácením lhůty pro převod telefonního čísla. Pokuta za přechod k jinému mobilnímu operátorovi by mohla klesnout z dvaceti na pět procent z ceny, která jim ještě zbývá do data, kdy smlouva skončí. V případě ukončování smlouvy na dobu určitou by lidé po třech měsících jejího trvání nehradili nic.

Doba pro převedení čísla při změně mobilního operátora by se měla zkrátit z deseti na dva pracovní dny. Zákazník by při přechodu ke konkurenci také nemusel kontaktovat svého dosavadního operátora.

Novela bude účinná až od dubna příštího roku místo původně plánovaného ledna 2020. Odklad poslanci podpořili kvůli tomu, že chtějí dát operátorům určitý čas na to, aby se na změny připravili.

„Očekávám, že dojde ke zlevňování ještě před dubnem, troufám si říci ještě před koncem roku,“ řekl poslanec ANO Patrik Nacher.

S návrhem přišla vláda Andreje Babiše po kritice, kterou sklidila bývalá ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková za slova, že za drahá data mohou sami lidé, protože se snaží využívat připojení wi-fi. Záhy poté, co to řekla, také přišla o místo ve vládě.

„Chceme zvýšit konkurenci na trhu, aby služby mobilních operátorů konečně zlevnily,“ řekl Babiš, když poslanci začali v dubnu nová pravidla schvalovat. „Jediné, co může pomoci, je zvýšení konkurence vstupem nového operátora,“ řekl předseda klubu poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Vláda počítá s příchodem čtvrtého operátora, který vzejde z chystané aukce kmitočtů. 

13. září 2019


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue