Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Homosexuálové budou moct adoptovat dítě partnera, navrhuje novela

  • 1039
Homosexuálové žijící ve svazku budou moct adoptovat dítě svého partnera. Podle deníku MF DNES s tím počítá novela zákona, kterou společně píší ministr spravedlnosti Robert Pelikán a ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier. Registrovaní partneři by se dočkali přesně deset let po přijetí zákona, který jejich svazky umožňuje.

Autoři novely, která umožní homosexuálům adoptovat potomka druhého partnera, tvrdí, že jim jde hlavně o ochranu dětí. Ty budou mít v případě rozpadu svazku právo třeba na výživné od partnera svého otce či matčiny partnerky. V případě úmrtí jednoho z rodičů také získají nárok na sirotčí důchod.

Tyto děti by nově měly zákonem potvrzené dva tatínky či dvě maminky a Česko by se přidalo k patnáctce zemí Evropské unie, které tento druh adopce již umožňují.

„Nejde o malý počet dětí, toto číslo se blíží k tisícovce,“ upozorňuje poslankyně ANO Radka Maxová, která se už před časem podobnou novelu snažila prosadit ve Sněmovně. Tentokrát - jako návrh sepsaný ministry ze dvou koaličních stran - má novela větší šanci. Po připomínkovém řízení bude předložena vládě a do léta by ji měla dostat Sněmovna.

Poslanci tentokrát nebudou rozhodovat jen podle stranické příslušnosti. Těžké to bude mít novela u lidovců i pravicové opozice. „Já jsem proti. Je to celé klasický kulturní marxismus, který se zabývá tím, jak destruovat společnost,“ říká poslanec ODS Marek Benda.

Zastánci novinky argumentují tím, že společnost už je na adopce dětí registrovanými partnery připravená. „Ze strany okolí pozorujeme úžasnou toleranci. Když jsme byli na vítání občánku, v pamětní knize spontánně škrtli kolonku otec a vepsali tam registrovanou partnerku,“ říká Jana, učitelka z Milovic, jejíž příběh přináší úterní vydání MF DNES. Spolu se svou partnerkou Veronikou vychovává tříměsíční holčičku.

Jste pro, aby homosexuálové mohli adoptovat dítě partnera?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 21. března 2016. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 2588
NE
NE 1852

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video