Za podvolení se čínskému velvyslanci potrestala Nováková náměstka

  • 211
Ministryně průmyslu a obchodu za ANO Marta Nováková, jejíž odvolání požaduje čtyřicet senátorů, potrestala svého náměstka Vladimíra Bärtla. Právě on je podle ní odpovědný za to, že po tlaku čínského velvyslance musel opustit obchodní jednání se zástupci ministerstva zástupce Tchaj-wanu. „Bylo to nestandardní a nestandardně jsme to řešili,“ řekl Bärtl.

O místo náměstka ovšem Bärtl nepřišel. „Bylo postupováno v souladu se zákonem o státní službě. Obdržel jsem vytýkací dopis,“ řekl náměstek ministryně Novákové po jednání zahraničního výboru, kde vysvětloval incident, k němuž došlo minulý týden a kvůli němuž požadují senátoři pád ministryně.

„Zástupce čínské ambasády je nový velvyslanec, který obchodně investiční charakter této akce možná úplně nevnímal tak. My jsme se snažili argumentovat tak, že to není akce jen pro zastupitelský sbor,“ uvedl Bärtl, který poslancům řekl, že podobná akce se koná každý rok a tchaj-pejská hospodářská a kulturní kancelář je vždy zvána.

Poslanec za ANO Jaroslav Bžoch připomněl, že čínský velvyslanec už koncem loňského roku postupoval nestandardně, když informoval o obsahu neformálního jednání s premiérem Andrejem Babišem, který potom výroky diplomata označil za lži. 

Vyhodit zástupce Tchaj-wanu? Nešťastné, shodli se Schwarzenberg i Zaorálek

Bärtl popsal, jak došlo k tomu, že zástupce Tchaj-wanu obchodní jednání opustil. „Já jsem se s ním víceméně spíš radil, jak tu nastalou situaci řešit. Projevil určitou empatii, kterou neprojevil čínský velvyslanec. Nebylo to tak, že by došlo k fyzickému vyvlékání kohokoli,“ popsal náměstek.  „V dané situaci čínský velvyslanec nebyl zcela přístupný argumentům,“ řekl Bärtl. Zvolené řešení podle něj bylo nešťastné, ale ministerstvo průmyslu podle něj volilo jen mezi špatnými řešeními.

Poslanci zahraničního výboru také přijali usnesení, ve kterém označili řešení situace za nešťastné a vyzvali ministerstva, aby propříště více konzultovala pořádané mezinárodní akce s ministerstvem zahraničí.

„Já jsem poměrně nespokojený, přijde mi, že se to snaží zamést pod stůl,“ řekl poslanec za Piráty Mikuláš Peksa. Neprosadil výzvu, aby vláda zacházela s představiteli Tchaj-wanu s respektem. Spolu s ním pro to byli už jen bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg z TOP 09 a Jiří Mihola z KDU-ČSL. Tři hlasy ale nestačily.

Podle předsedy zahraničního výboru Lubomíra Zaorálka  z ČSSD ministerstvo průmyslu situaci dobře nezvládlo. „Toto jsou nebezpečné věci, které mohou znamenat precedenty, které budou znamenat, že Česká republika bude ustupovat ve věcech, ve kterých je třeba držet dohodnutou pozici,“ řekl. K možnému odchodu Novákové kvůli záležitosti se nechtěl vyjadřovat.

Hilšer trvá na tom, že byl měla odejít ministryně Nováková

Senátor Marek Hilšer se přišel podívat na jednání zahraničního výboru Sněmovny. „Je dobře, že zaznělo, že vystupování velvyslance Číny bylo poněkud asertivní, možná až agresivní, a také zaznělo, že bychom neměli ustupovat z našich pozic,“ řekl Hilšer.

„Jednoznačně ta situace, která se odehrála na ministerstvu, byla špatně. Zaznělo to i z úst poslanců i z úst představitelů ministerstva průmyslu a obchodu,“ uvedl senátor.

Pořád podle něj platí, že by měla skončit ve vládě Nováková. „Toto není první problém paní ministryně. Takže na tom je třeba trvat,“ prohlásil Hilšer. „Neměla ustupovat čínským požadavkům,“ řekl senátor.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video