Alexandr Novák

Alexandr Novák | foto: Martin Adamec, MAFRA

Němci byli na zadržení Nováka připraveni, „přihráli“ jim ho Američané

  • 131
Odjezd bývalého senátora Alexandra Nováka ze Spojených států nebyl podle zjištění MF DNES dobrovolný. Pomohl však českým úřadům, pro něž bude nyní snazší dostat jej zpátky do Česka. Německá policie byla totiž na přílet Nováka připravená a po příletu do Frankfurtu nad Mohanem jej zadržela.

Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem přistává letadlo z amerického Los Angeles. Na palubě sedí exsenátor Alexandr Novák, kterého čeští policisté shánějí, aby jej mohli obvinit v kauze machinací s evropskými dotacemi. Ač je Štědrý den, na letišti už na Nováka čekají němečtí policisté s eurozatykačem.

Nebyla to náhoda. MF DNES totiž zjistila, že Novákův odjezd ze Spojených států, kde v­ době české policejní razie pobýval, byl nedobrovolný. „Pomohlo, že ho tam Američané nechtěli,“ sdělil důvěryhodný zdroj MF DNES. Pokud by Novák v USA zůstal, bylo by pro zdejší úřady složitější dostat jej zpátky do Česka a začít ho stíhat. Jeho zadržení v Německu jim tak situaci ulehčilo.

Ministerstvo spravedlnosti již potvrdilo, že nyní probíhá předávací řízení. Jestli byl Novák z USA vysloveně vyhoštěn, nechce ministerstvo ani žalobce Tomáš Minx komentovat s ­odkazem na „potřebu chránit účel trestního řízení“.

Ministerstvo spravedlnosti usiluje o vydání Nováka do Česka. Ukázalo se, že má německé občanství. Mluvčí ministerstva spravedlnosti Tereza Schejbalová v úterý uvedla, že tato skutečnost nebrání Novákovu vydání (více čtěte zde).

Němci Nováka zatkli na základě vydaného eurozatykače (více o zatčení zde). Novák je mezi obviněnými v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, která se týká evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. V případu je celkem obviněno 24 lidí, jsou mezi nimi politici, vysocí úředníci a podnikatelé.

Bývalý senátor Novák byl v minulosti odsouzený za přijetí čtyřicetimilionového úplatku. V roce 1999, kdy byl Novák chomutovským starostou, město prodalo akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za více než 317 milionů korun německé firmě VNG Leipzig, která za zprostředkování koupě poslala 2,27 milionu marek Petru Schmelovi. Podle obžaloby ale neskončily u něj, nýbrž na rakouském soukromém účtu Novákových.

Krajský soud mu za to uložil čtyřleté vězení a půlmilionovou pokutu, kterou Novák zaplatil. Za mřížemi ale pobyl jen dva roky, poté ho soud podmínečně propustil. Zaručil se za něj motorkářský klub Gryphons (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video