Novou zmocněnkyní pro lidská práva se stala Monika Šimůnková

Novou zmocněnkyní pro lidská práva se stala Monika Šimůnková | foto: Úřad vlády ČR

Právnička Šimůnková hájila děti, teď bude místo Kocába bránit lidská práva

  • 126
Vláda jmenovala vládní zmocněnkyní pro lidská práva Moniku Šimůnkovou, právničku zabývající se ochranou dětí. Funkce nebyla po odvolání Michaela Kocába obsazena půl roku, za což nevládní organizace kritizovaly premiéra Petra Nečase.

"Ráda bych pokračovala v tom pozitivním, co bylo uděláno mými předchůdci. Priority zůstávají stejné," řekla Šimůnková. Na Úřadu vlády se chce věnovat především romské otázce, seniorům a ochraně dětí.

Podotkla, že je ráda, že se do funkce dostala žena. Své první kroky nechtěla přiblížit, hodlá se nejdříve seznámit se svým týmem.

Šimůnková dříve pracovala například jako právnička v Nadaci Naše dítě a manažerka Linky právní pomoci, na které veřejnost dostává bezplatnou právní pomoc v oblasti dětských práv.

Podílela se na přípravě legislativy neziskového sektoru, legislativy týkající se dětí a dětských práv, internetové bezpečnosti či domácího násilí.

Nová zmocněnkyně pro lidská práva také byla členkou pracovních skupin při ministerstvu spravedlnosti pro otázky mezinárodních únosů dětí a pro mediaci v netrestních věcech.

Michael Kocáb iDNES.cz řekl, že o své nástupkyni a její práci dosud neslyšel. "Těžko tedy soudit, ale nebude to mít jednoduché. Chce to odbornost, empatii a průraznost, aby prosadila věci na vládě," řekl bývalý zmocněnec.

Podle něj je důležité, aby se Šimůnková mohla účastnit jednání kabinetu a také vydávat samostatná tisková prohlášení. "Často se totiž zmocněnec odlišuje od většinového názoru i populistických tendencí některých ministrů, kteří stále myslí na další volby a nepopulární témata se jim příliš nehodí do krámu," uvedl Kocáb.

Vláda čelila kritice, že výběr zmocněnce protahuje

"Skutečnost, že vláda jmenovala zmocněnce, je krok kupředu," řekla iDNES.cz předsedkyně nevládní neziskové organizace Český helsinský výbor Anna Šabatová.

Bývalá zástupkyně ombudsmana se v předchozích měsících připojila ke kritice vlády, že hledání nového zmocněnce protahuje a problematiku lidských práv tím odsouvá na druhou kolej.

Šabatová zná dosavadní činnost Šimůnkové pouze okrajově, nechce proto odhadovat, zda může na novém postu uspět. "Nebylo by to správné. Počkám až na to, co skutečně prokáže," uvedla Šabatová.

Kocáb odešel z funkce loni v září, když se několik dnů dohadoval přes média s předsedou vlády Nečasem, zda podal rezignaci, nebo byl odvolán.

Nakonec ho v polovině měsíce kabinet odvolal. Tehdy se mluvilo o tom, že by jeho nástupcem mohl být třeba Oldřich Kužílek.

Zmocněnec pro lidská práva předsedá některým vládním radám a řídí jejich činnost. Garantuje také vypracování koncepcí ochrany lidských práv v Česku.

Má na starost různorodou agendu. "Je to například problematika zdravotně postižených, národnostní menšiny, romská témata nebo gender. Trvá minimálně rok pilného studia, než je člověk opravdu v obraze. Musí k tomu přečíst tisíce stran," popsal vlastní zkušenosti Kocáb.

Monika Šimůnková

Absolventka Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze (1999), v roce 2002 úspěšně složila advokátní zkoušku a působila v řadě právních kanceláří. V letech 2004 až 2010 pracovala jako právnička a zástupkyně ředitelky Nadace Naše dítě zaměřené na ochranu dětských práv. V nadaci iniciovala vznik bezplatné Linky právní pomoci. V minulosti byla členkou panelu odborníků ministerstva práce a sociálních věcí pro problematiku mezinárodních únosů dětí. Byla vedoucí projektu Internet Hotline, první české internetové horké linky pro boj s dětskou pornografií a pro bezpečnější internet. Jako odbornice na právní ochranu dětí se zabývala mimo jiné mezinárodními kauzami únosů dětí jedním z rodičů či nebezpečím zneužívání dětí prostřednictvím internetu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video