(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Petr Topič, MAFRA

Noc byla chladná, v Jeseníkách mrzlo. Sníh meteorologové čekají v pondělí

  • 2
Noční teploty z pátku na sobotu klesly na horách místy pod jeden stupeň Celsia, mrzlo na Šeráku a Červené v Jeseníkách. Velmi chladno bylo i v Krkonoších. Sníh zatím nikde nenapadl, meteorologové ho očekávají až v pondělí. Varují však před silným větrem ve čtyřech moravských krajích.

„Z měst byla nejnižší teplota naměřená v noci na sobotu ve Varnsdorfu, kde klesla na jeden stupeň Celsia. Na horách byly teploty ještě nižší,“ řekla iDNES.cz Jiřina Švábenická z Českého hydrometeorologického ústavu.

Na několika místech v Krkonoších naměřily stanice teploty v rozmezí nula až jeden stupeň nad nulou. „Na Luční boudě 0,1 stupně, na Sněžce 0,3 a na Labské boudě 0,7 stupně Celsia,“ doplnila meteoroložka.

Vůbec nejchladněji bylo na měřící stanici Červená, kde nejnižší noční teplota dosáhla minus 0,2 stupně Celsia. Jen o desetinu stupně tepleji naměřili na Šeráku.

V nižších polohách byly noční teploty znatelně vyšší, pohybovaly se mezi třemi a devíti stupni nad nulou.

Sníh dosud nikde nenapadl. „Sněhové srážky očekáváme až od pondělí, zejména na horách. Vyloučeny nejsou ale ani v nižších polohách,“ řekla Švábenická. Sněžit by mělo v noci na pondělí a poté během pondělí v Moravskoslezském kraji.

Meteorologové varují přes silným větrem

Ve čtyřech krajích meteorologové očekávají silný vítr. Výstraha platí od půlnoci ze soboty na neděli až do pondělní 6. hodiny ranní pro Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj.

„Během neděle bude severovýchodní vítr dosahovat v nárazech místy kolem 20 metrů za sekundu, na hřebenech hor, zejména Jeseníků a Beskyd, kolem 30 metrů zas sekundu. V noci na pondělí bude vítr slábnout,“ uvedl meteorolog Jan Šrámek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue