Blesk zapálil dnes v noci střechu statku v Třebosicích. Hasiči na místě zasahovali ještě dopoledne (3. srpna 2009) | foto: Michal Klíma, MAFRA

Noční bouřky způsobily milionové škody, blesky zapálily několik domů

  • 19
Nedělní bouřka způsobila škody za několik milionů. V Třebosicích na Pardubicku zapálil blesk střechu statku. Blesky řádily i na jihu Moravy, kde hořel rodinný dům. Na Příbramsku museli hasiči evakuovat ze zatopených domů dvě rodiny.

V Třebosicích se hasičům dlouho nedařilo dostat oheň pod kontrolu a na místě zůstali až do dnešního dopoledne. Bouřky, které se přes Pardubický kraj přehnaly v neděli večer a v noci, jinak větší škody nenapáchaly.

Blesk patrně uhodil i do rodinného domu ve Šlapanicích u Brna. Rozestavěný třípatrový objekt se ocitl v plamenech hodinu před půlnocí. Při neštěstí nebyl nikdo zraněn. Škody se odhadují na 200 tisíc.

Meteorologové varují před povodněmi

Vydatný déšť dnes večer zasáhne jižní Čechy. "Očekáváme, že místy spadne 20 až 50 milimetrů srážek. V důsledku předpokládaných srážek počítáme v úterý s možností dosažení prvního, ojediněle i druhého stupně povodňové aktivity, a to zejména v horských a podhorských oblastech Novohradských hor a Šumavy a také na západě Českomoravské vrchoviny," uvedl ČHMÚ ve výstraze.

Na jihu Moravy bouřka zároveň strhla stromy na silnice a elektrická vedení. Stovky domácností proto zůstaly dočasně bez proudu. Na Znojemsku a Brněnsku vítr ničil střechy domů. - více o škodách na jihu Moravy čtěte zde

I na Vysočině kácela noční bouře stromy u silnic, hasiči zasahovali na dvou desítkách míst. Úder blesku zřejmě způsobil také dva požáry, a to zahradní chaty v Klokočově na Havlíčkobrodsku a seníku v Nalučanech na Třebíčsku. Celková škoda se odhaduje na půl milionu korun. Podle hasičů nebyl nikdo zraněn.

Na Příbramsku hasiči evakuovali dvě rodiny

Ve Středočeském kraji postihly silné bouře s krupobitím, přívalovými srážkami a silným větrem zejména Příbramsko, Benešovsko, Kutnohorsko, Kladensko a okolí Prahy.

Velké škody napáchal déšť v malé obci Ostrov na Příbramsku, kde žije zhruba devadesát lidí. Voda tam zaplavila několik domů, dvě rodiny musely být evakuovány. Ještě dnes dopoledne byla jedna rodina odříznutá od světa, protože voda strhla most a zničila příjezdovou cestu k domu.

"V současné době likvidujeme škody a snažíme se nějak provizorně vyřešit zničený most, aby se jedna z rodin mohla dostat ze svého domu," řekl starosta Ivo Dragoun. Škodu na majetku obce odhadl až na dva miliony korun.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue