Sir Nicholas Winton. (20. ledna 2011)

Sir Nicholas Winton. (20. ledna 2011) | foto: Dan Materna, MAFRA

Čeští studenti navrhují na Nobelovu cenu sira Nicholase Wintona

  • 45
Studenti z gymnázia Open Gate chtějí nominovat sira Nicholase Wintona na Nobelovu cenu míru. Sepsali proto petici a chtějí se spojit s dalšími iniciativami, aby mohli nominaci zachránce židovských dětí z druhé světové války předat včas Nobelovu výboru.

Sir Nicholas Winton, britský makléř; válečný rok 1939; 669 zachráněných dětí; tajemství skrývané 49 let v kufru. Takto vypadají zápisky z hodiny dějepisu v sešitech studentů gymnázia Open Gate.

Ti by však za rok rádi měli v zápiscích ještě o řádek víc: Na podzim 2013 získal Nobelovu cenu míru... Žáci jsou přesvědčeni, že právě Winton si Nobelovu cenu zaslouží více než kdokoli jiný. Proto rozjeli petici a svůj nápad propagují na Facebooku. "Rozhodli jsme se usilovat o jeho nominaci na tuto cenu. S podporou těch, kteří podepíší petici, se obrátíme na obě komory parlamentu," vysvětluje Tomáš Titěra, předseda studentské rady školy. Osloví i vládu, prezidenta a zahraniční ambasády.

Nic z toho by se nestalo, kdyby se studenti Open Gate, školy miliardáře Petra Kellnera, nesetkali s dvěma ženami, které Winton jako malé děti zachránil před nacisty. Jejich vypravování je hluboce zasáhlo.

"Cítíme potřebu vyjádřit naši úctu vůči jeho mimořádným činům. Také chceme na jeho skutky upozornit veřejnost," říká Titěra, proč chtějí pro Nicholase Wintona Nobelovu cenu míru.

Winton riskoval a organizoval vlakové transporty 669 dětí z území okupovaných nacisty do bezpečí ve Velké Británii. Mnoho z nich pocházelo z Česka. Díky němu přežily válku, odsuny Židů do koncentračních táborů a jejich masové vyvražďování.

Winton, kterému příští rok bude 104 let, roky o transportech mlčel. Odhalila to náhodou jeho žena, když v roce 1988 našla kufřík se seznamy zachráněných.

Aby gymnazisté svému hlasu dodali váhu, kontaktovali i další iniciativy, které bojují za Nobelovu cenu pro Wintona. "Kromě českých politiků hodláme kontaktovat ambasády zemí, které mají k příběhu vztah - Velké Británie, Izraele či Švédska, kde některé děti nalezly později domov," říká Titěra.

Nyní však musí studenti spěchat nejen s peticí, ale i s hledáním toho, kdo může nominaci pro Wintona žádat. Toto právo náleží jen sedmi skupinám institucí či osobností. Norský Nobelův výbor, který o laureátech rozhoduje, má dostat seznam kandidátů nejpozději v únoru 2013. Ročně třídí asi 200 nominací. Vítěze vybírá do října.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video