Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Část státních fondů neplní základní funkce. Zrušte je, navrhuje NKÚ

  8:00aktualizováno  13:37
Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření čtyř ze šesti státních fondů. Kontroloři došli k závěru, že fondy neplní svá poslání. Například fond kultury České republiky už šest let neposkytl jedinou dotaci. NKÚ proto navrhuje některé fondy zrušit.
NKÚ kontroloval hospodaření tří státní fondů. Ilustrační foto

NKÚ kontroloval hospodaření tří státní fondů. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Kontroloři se zaměřili na hospodaření fondů v letech 2008 až 2010. Konkrétně se akce týkala Státního fondu rozvoje bydlení, Státního fondu životního prostředí České republiky, Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie a Státního fondu kultury České republiky.

"Kontroloři došli k závěru, že kontrolované státní fondy více či méně neplní své poslání," konstatuje NKÚ v tiskové zprávě.

Stát obešel možnost pokuty za opravu památky

NKÚ například oznámil, že Státní fond kultury České republiky pronajal památkově chráněný dům U Hybernů s tím, že nájemce do konce září 2005 dům zrekonstruuje a zkolauduje. Pokud by to nestihl, měl SFK právo na pokutu 200 milionů korun. "Tři dny před plánovanou kolaudací ale ministr kultury podepsal dodatek, kterým termín kolaudace o rok prodloužil a případnou smluvní pokutu navíc snížil na 38 milionů korun," uvedla mluvčí NKÚ Olga Málková.

Nevýhodná smlouva

NKÚ se také nezdá smlouva fondu kultury s Národní galerií v Praze o expozici kubismu v domě U Černé Matky Boží. Přestože ze zákona nevyplývá, že právě fond by měl být provozovatelem této expozice, s galerií uzavřel smlouvu, že právě on ji bude provozovat. Za provoz a správu objektu v letech 2008 až 2010 fond zaplatil přes 10 milionů korun, na vstupném přitom vybral necelé čtyři miliony. NKÚ proto smlouvu označil za nevýhodnou a z hlediska hospodaření za rizikovou

V září roku 2005 byl v čele ministerstva kultury čerstvě současný poslanec za ČSSD Vítězslav Jandák. "Takto to být nemohlo, já tu pokutu naopak zvýšil právě na těch 200 milionů," řekl iDNES.cz Jandák. "Za mými zády ta částka byla snížena, tehdy z toho měla kázeňské problémy jedna z úřednic. Pokutu jsem pak opět navýšil," je přesvědčený poslanec. Připouští však, že detaily si nepamatuje. "Bylo to napraveno, si myslím. Ale teď zjišťuji, že nebylo... Nebo bylo? Mám pocit, že bylo," váhal nad výší pokuty Jandák.

Ministerstvo kultury potvrzuje Jandákova slova. "Smluvní pokutu dodatek smlouvy sice snížil na 38 milionu (...) současně však tento dodatek stanovuje další náhradní termín pro případ nedodržení povinnosti dokončení rekonstrukce v původním náhradním termínu, tedy do 30. 9. 2006, s původní nezměněnou pokutu 200 milionů," popsal Jan Vondryska z ministerstva kultury. O rok lhůtu rekonstrukce protáhl resort proto, že zájmem bylo dokončení rekonstrukce památkově chráněné budovy a zahájení jejího provozu.

Nájemce nakonec žádné peníze platit nemusel. "Vše se stihlo v termínu," dodal politik. To, že se termín o rok posunul, podle něj způsobily požadavky památkářů. "Vázlo to na barvě fasády a bezbariérovém přístupu vozíčkářů," popsal Jandák.

Státní fond kultury

Státní fond kultury České republiky byl zřízen zákonem číslo 239/1992 Sb., jeho správcem je ministerstvo kultury. Účelem fondu je podpora kulturních projektů, zejména umělecky hodnotných děl, kulturních památek a sbírkových předmětů a podpora dalších činností v oblasti kultury. V čele fondu stojí ministr kultury, který zodpovídá za hospodaření s prostředky SFK. Orgánem rozhodujícím o způsobu a výši čerpání prostředků fondu je Rada SFK. Její členy volí Poslanecká sněmovna. Nyní má 13 členů, kteří byli zvoleni na léta 2011 až 2014.

Zdroj: NKÚ, SFK

Fond kultury šest let nedělá to, k čemu byl zřízen

Kontroloři také zjistili, že Státní fond kultury už šest let neposkytl ani jedinou dotaci na kulturní projekty, přestože to je ze zákona jeho hlavním posláním.

Fondem přesto protékaly peníze. NKÚ vyčísluje příjmy fondu za rok 2008, 2009 a 2010 na více než 111 milionů korun s tím, že jde především o příjmy z pronájmu nemovitostí. Peníze šly zčásti do státního rozpočtu, protože fond dodnes splácí státu dotaci ve výši 222,5 milionu korun. Fond ji potřeboval kvůli krachu loterie Česká lotynka.

"Fond nemohl fungovat z toho důvodu, že Poslanecká sněmovna od roku 2006 do roku 2011 nezvolila členy Rady tohoto fondu," vysvětluje paralyzování činnosti ministerstvo kultury.

"Od konce roku 2011 již své poslání plní a to s novým finančním zdrojem, který je naopak ještě výkonnější, nežli před rokem 2008," doplňuje resort s tím, že 18 milionů korun ročně fondu přináší novela zákona o České televizi.

Miliony fondu

Státní fond životního prostředí nedohledal majetek

U Státního fondu životního prostředí NKÚ zjistil, že nedokáže dohledat mobilní telefony, notebooky, nábytek a další věci v hodnotě 2,8 milionu korun. "SFŽP se rozhodl manko odepsat, aniž by se pokusil majetek dohledat nebo najít viníka," oznamuje prostřednictvím tiskové zprávy Málková.

Podrobné výsledky kontroly

Kontroloři se pozastavili také nad detailem, kdy fond životního prostředí přenechal část svého sídla jiné státní instituci, v roce 2009 si přitom za necelých 54 milionů korun (dvouletého nájmu) pronajal kvůli nárůstu počtu zaměstnanců jiné administrativní prostory včetně skladů a parkovacích míst.

Právě nad Státním fondem životního prostředí viselo po slovech jeho bývalého šéfa Libora Michálka podezření z uplácení. Kauzu, která se týkala exministra Pavla Drobila, státní zástupkyně nechala minulý týden odložit (více o rozhodnutí státního zastupitelství čtěte zde).

NKÚ také u fondům životního prostředí a kultury konstatoval, že ačkoliv vydaly statisíce za audity účetnictví, výhrady auditorů obě instituce do svého hospodaření nepromítly. A to ani po opakovaných upozorněních.

"Ministr Tomáš Chalupa zadal ředitelce státního fondu bezodkladně vypracovat zprávu k daným zjištěním. Poté se ministerstvo bude moci ke zprávě NKÚ, kterou oficiálně ani nedostalo, vyjádřit," reagoval mluvčí ministerstva životního prostředí Matyáš Vitík.

Zrušte část fondů, apeluje kontrolní úřad na vládu

Výsledky kontroly dostane na stůl vláda s tím, že Nejvyšší kontrolní úřad jí doporučuje zvážit sloučení nebo úplné zrušení některých fondů. Kterých, to neupřesňuje. Už v roce 2008 ale tehdejší vláda vedená Mirkem Topolánkem posvětila návrh, aby byl zrušen Státní fond kultury ČR.

"Zánikem fondů by se dosáhlo pouze zrušení podpory kinematografie a kultury ze soukromých zdrojů a tato by musela být nahrazena subvencí ze státního
rozpočtu," varuje ministerstvo kultury.

Ministerstvo životního prostředí se rušení "svého" fondu neobává. "Případná transformace Státního fondu životního prostředí, či dokonce jeho rušení, navíc z důvodů, které uvádí NKÚ, jsou mimo jakýkoli reálný rámec a pouze by výrazně ohrozily čerpání finančních prostředků, na které má Česká republika nárok a které významně přispívají k ochraně životního prostředí v České republice," tvrdí Vitík.

Pod státní fond životního prostředí spadá program Zelená úsporám a Operační program Životní prostředí. Oba v hodnotě desítek miliard korun. I proto je podle Vitíka důležitá jeho stabilita.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Česko bez výjimky, ujištěním navzdory. Co přesně stojí v migračním paktu

19. dubna 2024

Premium Evropská unie schválila migrační pakt a od roku 2026 budou muset jednotlivé státy přijmout svůj díl...

ANALÝZA: Zbožný, prostý, ale silný. Čím Indy tolik uhranul fenomén Módí

19. dubna 2024

Premium Naréndra Módí válcuje Indii jako málokterý jeho předchůdce. Zdá se nezastavitelný, podobně jako...

Prezident Pavel vyzval v americké CNN, aby Kongres schválil pomoc Ukrajině

18. dubna 2024  23:09

Český prezident Petr Pavel Spojené státy, aby schválily podporu pro Ukrajinu. Řekl to v pořadu...

Slovenská sbírka na munici pro Ukrajinu splnila finanční cíl za necelé dva dny

18. dubna 2024  14:40,  aktualizováno  20:53

Zatímco slovenská vláda se pomoci svému ukrajinskému sousedovi zdráhá, slovenští občané už na...

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...