Předseda KSČM Vojtěch Filip | foto: Jan Zátorský, MF DNES

„Nezklamu“, slíbil Filip StB

  • 683
Předseda KSČM Vojtěch Filip stvrdil v roce 1986 svou spolupráci s komunistickou Státní bezpečností vlastním podpisem. Dokazuje to nový dokument, který včera zveřejnil senátor Martin Mejstřík. Filip dosud tvrdil, že s tajnou policií nespolupracoval vědomě.

Situace je o to vážnější, že Vojtěch Filip má znovu šanci ucházet se o post místopředsedy Poslanecké sněmovny.

"Prohlašuji, že jsem si plně vědom důvěry, která je mně spoluprací s československou zpravodajskou službou prokazována, a slibuji, že danou důvěru nikdy nezklamu," píše se v dokumentu z archivu ministerstva vnitra opatřeném Filipovým podpisem.

Vojtěch Filip se o novém důkazu nechce bavit. "Žádný písemný závazek jsem neviděl a vidět nechci. Pan Mejstřík nerespektuje rozhodnutí soudu," reagoval v pondělí Filip na dotazy MF DNES. Narážel tak na skutečnost, že mu v roce 1993 českobudějovický soud dal za pravdu, že s StB nespolupracoval vědomě.

Háček je v tom, že nově nalezený dokument dosud ve spise, který na Filipa vedla StB, chyběl. Ministerstvo ho našlo až poté, co si Mejstřík stěžoval, že je Filipův svazek neúplný.

"Ministerstvo vnitra při správě archivů selhává. Proto prohrává soudy s estébáky," upozorňuje Mejstřík.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video