Sport nebyl pro Katku samozřejmostí, musela si k němu najít cestu. Ráda by projela republiku na dvojkole, k tomu jí mohou pomoci peníze získané vaším pohybem.

Sport nebyl pro Katku samozřejmostí, musela si k němu najít cestu. Ráda by projela republiku na dvojkole, k tomu jí mohou pomoci peníze získané vaším pohybem. | foto: Archiv projektu Nezastavitelní

Ztrácí zrak, ale nevzdává to. Zasportujte si a pomozte Katce k dvojkolu

  • 0
Kateřina Kroupová přišla na svět předčasně, nestačila se jí vyvinout sítnice. Vidí jen barevné skvrny a její zrak se dále zhoršuje. Sport jí pomáhá posouvat vlastní hranice i zvyšovat sebevědomí. Jejím snem je projet s manželem Česko na dvojkole. Pomoci jí můžete i vy, stačí si zasportovat na Lipně.

Kateřina se narodila extrémně nezralá, ve 27. týdnu těhotenství. „Se zrakovým postižením na úrovni praktické nevidomosti tedy ‚zápasím‘ celý život. A jelikož je zápas také sport, tak vlastně sportuji celý život,“ říká s humorem dvaatřicetiletá žena.

Ví, že život s postižením je každodenní boj s menšími i většími vítězstvími. Sport je pro ni prostorem k seberealizaci i vzkazem většinové společnosti. „Ukazuje, že jakékoli postižení je sice bariérou, ne však nepřekonatelnou, a byť s postižením, může žít člověk plnohodnotný život s vysokou kvalitou.“

Kateřina Kroupová, narozena 1983, dvojkolo

Sport pro ni nebyl nikdy samozřejmostí, musela si k němu hledat cestu. Nyní jí hodně pomáhá manžel. Vyzkoušeli i mnoho adrenalinových zážitků, v nichž Katka musela překonat své hranice. Třeba tandemový seskok s padákem. „Jestli se ptáte, co z toho mám, tak ten vítr, který do vás buší při volném pádu v kontrastu s chvílí, kdy se otevře padák a všude se rozhostí klid a mír, to jsou pocity v pravém slova smyslu nadpozemské a na zrakovém vnímání nezávislé,“ vyznává se.

Společně sjeli manželé Kroupovi i divokou vodu na raftech, kde cítila řeku v obličeji, jezdí na in-linech a začali společně i běhat. Vyjeli by rádi i na kole, na klasickém to ale nejde. „Jediná možnost, která s sebou sice obnáší neustálý pohled na manželovo pozadí, nicméně vzhledem k úrovni zrakových funkcí to není nijak zásadní překážka, je dvojkolo,“ vtipkuje Katka.

Kde a kdy najdete brány

Lipno 11.-14. 8.
Brána je součástí olympijská vesničky Rio Lipno na cyklostezce při vjezdu do přístavu Landal Marina Lipno.

Baťův kanál 18.-21. 8.
Brána se nachází na cyklostezce v Napajedlech hned vedle hlavního přístavu.

Ještěd 25.-28. 8.
Brána bude umístěna pod vrcholem Ještěd u chaty Ještědka.

Praha 10. 9.
Brána bude součástí běhu na 10 km Birell Grand Prix.

Více informací na www.nezastavitelni.cz

Chcete jí pomoci zažít skvělý pocit ze společné jízdy, kdy se může, jak sama říká, kochat barevnými fleky nalevo a napravo a hlavně si společně s manželem užívat sport bez překážek a limitů? Stačí, když vyrazíte ode dneška do neděle 14. srpna do olympijského parku na Lipně. Můžete fandit našim sportovcům v Riu, sami si zasportovat nebo podpořit hendikepované.

Je jich celkem 11, jsou z Česka i Slovenska a pomáhá jim projekt Nezastavitelní. Díky němu mohou získat sportovní vybavení, kromě dvojkola třeba handbike či monoski.

Na cyklostezce při vjezdu do přístavu Landal Marina Lipno vyroste brána, za každého, kdo jí projde či projede, věnuje organizátor projektu Birell na konto Nezastavitelných pětikorunu. Zatím je na účtu 372 230 Kč.

Modrá brána od května stála už na mnoha místech, na Lysé hoře i Sněžce, u Vranovské přehrady i na Pustevnách. Do konce prázdnin na ni narazíte kromě Lipna i u Baťova kanálu a na Ještědu. V září pak bude součástí desetikilometrového běžeckého závodu.

Nezastavitelní navazují na dva ročníky Birell jízdy. Díky ní získalo již čtrnáct hendikepovaných kola a handbiky za více než milion korun.

Komu a na co přispějete pohybem:

Roman Žák, narozen 1983, monoski

Pavel Janega, narozen 1986, sledge běžky

Michaela Rutteová, narozena 1986, handbike

Michal Matějíček, narozen 1983, handbike

Martin Valenta, narozen 1984, speciální kolo

Ladislav Loebe, narozen 1976, handbike

Ivan Varga, narozen 1992, handbike

Irena Havlová, narozena 1970, plavecké pomůcky

Erik Weiss, narozen 1989, handbike

Adam Šablatúra, narozen 1994, handbike


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video