Nezaplacený účet za telefon může přinést i velký problém

Nezaplacený účet za telefon může přinést i velký problém | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Nezaplatila pět stovek za telefon, teď na ní vymáhají 62 tisíc

  • 571
Marcela Terberová z jižní Moravy před více než 10 lety dlužila pět stovek za telefon, teď musí podle rozhodnutí soudu zaplatit téměř 70 tisíc, jinak jí hrozí exekuce. A to přesto, že jiný soud v roce 2004 rozhodl, že dluh platit nemusí, protože věc je promlčená, a chtěli po ní jen 340 korun za výlohy.

Terberová se kvůli dluhu z konce devadesátých let k soudu poprvé dostala v roce 2004. Tehdy po ní telefonní společnost T-Mobile chtěla necelých 17 tisíc korun.

"Ale soud rozhodl, že mám zaplatit jen 340 korun, kolik činila dlužná částka, a že ony tisíce jsou promlčené, protože lhůta byla jen tříletá, a platit je nemusím. Tehdy jsem si to ověřovala na více místech, všude mi řekli totéž," líčí žena, která se z Prahy odstěhovala do Slavkova, kde žije se sedmiletým synem.

Po více než šesti letech přišlo překvapení. Letos v březnu Marcele Terberové obstavili účet a společnost Cashdirect po ní začala vymáhat 62 tisíc korun, jinak k ní měl přijít exekutor. Obrátila se na T-Mobile, ale dozvěděla se jen to, že společnost pohledávku prodala vymáhací agentuře a že žena má jednat jen s ní.

Pozor na změnu adresy

Jak je možné, že se soud znovu zabýval záležitostí, která měla být promlčená? Cashdirect začal vymáhat pohledávku na základě průběžného usnesení z roku 2001 a využil toho, že se promlčecí lhůta mezitím změnila na deset let. "Při nynějším jednání mi společnost Cashdirect nabídla, že pokud zaplatím do pondělí 11. dubna, dostanu slevu na úrocích a bude stačit, když zaplatím 49 místo 62 tisíc korun," dodává žena.

Ta se snažila záležitost projednat i s právníkem, který mínil, že rozhodnutí soudu by šlo napadnout. Jenže k tomu byly potřeba dokumenty od soudu, které měl u sebe exekutor sídlící v Praze 10. Pro ženu ze Slavkova příliš daleko na to, aby si k němu jen zajela, poštou dokumenty dorazily až tento týden.

Je nejisté, zda by právník vymyslel způsob, jak se placení tak velkého dluhu vyhnout. A pondělní lhůta umožňující alespoň snížení dluhu se blíží.

"S právníkem se mám sejít v pondělí, uvidím, ještě uvažuji, že půjdu do poradny pro podobné případy," říká žena, která se nicméně už smiřuje s tím, že dluh bude muset zaplatit. "Půjčila jsem si od rodičů," dodává. A lituje, že roky netušila, co se na ni řítí za pohromu.

Exekuce budou pokračovat

Tisková mluvčí společnosti T-Mobile Martina Kemrová přitom tvrdí, že pro vymahačskou agenturu se společnost rozhoduje až v krajním případě. "Agentury používáme až poté, co vyčerpáme všechny dostupné možnosti. To jsou například upozornění formou SMS, e-mailem, písemnou upomínkou, hlasovým automatem, telefonátem, popřípadě omezením služeb," uvedla.

K exekucím se podle ní přistupuje až v úplně nejzazším případě. Názor firmy Cashdirect, která peníze pro T-mobile vymáhá, se nepodařilo sehnat. Lidé však podle Kemrové často dělají chybu, že nenahlásí změnu adresy – v tom případě jim skutečně může dorazit až exekuční výměr, aniž se mohou bránit. To, že ze tří stovek se stalo sedmdesát tisíc, je podle mluvčí velmi výjimečné.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video