Země s dlouhou křesťanskou tradicí je nyní velmi silně sekularizována, tvrdí tisková agentura.

Země s dlouhou křesťanskou tradicí je nyní velmi silně sekularizována, tvrdí tisková agentura. | foto: Dan Materna, MAFRA

Nezájem až nepřátelství, líčí světové agentury ateismus Čechů

  • 1790
Návštěvu papeže Benedikta XVI. v České republice zevrubně sledují i světové agentury. Připomínají, že Česká republika je převážně ateistickou zemí a všímají si i toho, že Vatikán a Praha stále nemají smlouvu o vzájemných vztazích.

"Papež Benedikt vyzval Čechy, aby znovu objevili své křesťanské kořeny," shrnuje první ze tří dnů návštěvy Benedikta XVI. agentura Reuters.

Připomíná, že během komunistického režimu byly v Česku potlačovány náboženské aktivity. "Méně než tři miliony z 10,5milionové populace se prohlašují za katolíky a jen málo z nich chodí pravidelně do kostela," napsal Reuters.

Stejně jako ostatní světové agentury podotýká, že vztahy Prahy a Vatikánu kalí skutečnost, že Česko neratifikovalo smlouvu o vzájemných vztazích obou zemí a "politici odmítli návrhy, které by urovnaly požadavky na restituce církevního majetku zabraného komunisty".

Agentura AP soudí, že i přes skupiny poutníků proudících do Prahy se hlavě katolické církve dostalo vlažného přijetí. "Nezdravily ho žádné zástupy, billboardy ani plakáty, a nedostal se dokonce ani na titulní stranu celostátního deníku Právo. Většina Čechů zřejmě posuzuje jeho výlet jako nevýznamný a někteří byli otevřeně nepřátelští," uvedla AP.

Chybí smlouva s Vatikánem

DPA podotýká, že papežova veřejná vystoupení provázel aplaus, a prezident Václav Klaus ho označil za jednu z vůdčích světových intelektuálních osobností. "Oficiálně ale nebyly na pořadu dne politicky ožehavé otázky jako dosud neúčinná smlouva o vztazích mezi Prahou a Svatým stolcem," napsala DPA.

I rakouská APA podotýká, že Česko patří k oněm málo zemím Evropy, která dosud nemá smlouvu s Vatikánem o vzájemných vztazích. Dokument podepsaný v roce 2002 a ratifikovaný ve Vatikánu narazil v českém parlamentu. "Také Klaus, člen Církve československé husitské, tehdy prohlásil, že by smlouvu nepodepsal, protože dává katolické církvi přílišná privilegia," napsala APA.

Klaus v roce 2004 tehdejšímu ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi sdělil, že zamítnutý návrh by neschválil, neboť jej považoval za výhodnější pro Vatikán, později názor zmírnil.

Papežova návštěva v Česku přichází podle APA navíc v době, kdy jsou vztahy Prahy a Vatikánu napjaté také kvůli nevyřešeným restitucím církevního majetku.

"Česko je považováno za nejateističtější zemi Evropy," podotýká APA na závěr. Francouzská AFP to popisuje slovy: "Země s dlouhou křesťanskou tradicí je nyní velmi silně sekularizována ... Většina Čechů (59 procent) o sobě prohlašuje, že je bez vyznání".

Americká AP si povšimla i pavouka putujícího po pontifikově rouchu. - podívejte se na video zde


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video