ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

Debata k očkování je zpolitizovaná, lidé nejčastěji sdílí příspěvky Okamury

  • 66
Je tomu více než rok, co vypukla celosvětová epidemie koronaviru. Na tuzemských webech a sítích o tématu vzniklo přes 11 milionů příspěvků, vyplývá z analýzy společnosti Newton Media. Ta také odhalila, že komunikace ze strany státu k veřejnosti je slabá, lidé nejčastěji sdílí příspěvky od Tomia Okamury.

O tématu očkování proti nemoci covid-19 se ve společnosti mluví již od ledna roku 2020. Právě v té době se o nemoci začaly objevovat první informace.

„V období od 1.1.2020 do 31.1.2021 bylo o této problematice publikováno 1 141 304 příspěvků. Z celkové debaty o nemoci covid-19 se zmínky o očkování vyskytovaly v 10 % ze všech příspěvků,“ odhalila analýza společnosti Newton Media. 

Z výzkumu dále vyplývá, že se prvotní diskuze o vakcinaci točily okolo zdlouhavého vývoje preparátu. Lidé tak zprvu předpokládali, že se očkování proti nemoci nedočkají. 

Nárůst zmínek o očkování proti COVID-19 (23.února 2021)

Skryté čipy a kontrola lidstva

Ve společnosti se pak v souvislosti s šířením koronaviru začaly utvářet různé konspirační teorie a dezinformace o skrytých čipech a kontrole lidstva. 

Čipy, králíci a Gates. Mýty o vakcíně snižují ochotu lidí nechat se očkovat

„Tento typ komentářů se vyskytoval v průběhu roku u většiny příspěvků, které informovaly o vývoji vakcín po celém světě. Časté sdílení nepodložených a zavádějících faktů zejména o vakcínách společností Pfizer/BioNTech, Moderna a AstraZeneca ovlivňovalo rétoriku diskutujících a prohlubovalo jejich postoj vůči vakcinaci,“ říká analytička sociálních médií ze společnosti Newton Media Martina Maňhalová. 

Jelikož je téma koronaviru a očkování stále jedním z předních témat (nejen) české společnosti, není divu, že se k němu v průběhu uplynulého roku vyjadřovali kromě odborníků na sociálních sítí i influenceři, politici a známé osobnosti.

Co se týče příspěvků o vakcinaci od zpravodajských webů na síti Facebook, nejvíce jich publikoval server EuroZprávy.cz, následně Zpravodajství FTV Prima a Sputnik Česká republika. 

Počet facebookových příspěvků o očkování na zpravodajských účtech (23.února 2021)

„Největší diskuse však probíhaly pod příspěvky účtů ČT24 (146 666 komentářů), Novinky.cz (60 312 komentářů), TN.cz (50 357 komentářů) a iDnes.cz (47 405 komentářů). Z analýzy příspěvků o jednotlivých vakcínách vyplývá, že o „západních“ preparátech Pfizer/ BioNTech, Moderna a AstraZeneca nejvíce informují novinky.cz, lidovky.cz a eurozprávy.cz,“ uvedla analýza.

Ruský server jedině o ruské vakcíně

Téměř čtvrtina všech příspěvků o ruské vakcíně Sputnik V pochází ze stejnojmenného webu napojeného na Rusko. Ten také v porovnání s jinými českými weby více podporoval ruskou vakcínu a haněl tu od firmy Pfizer. 

„Příspěvky o ruské vakcíně, které na Facebooku serveru Sputnik vyvolaly největší zájem a připsaly si nejvíce interakcí, říkají, že vakcína Sputnik V vypadá velmi nadějně, že má téměř stoprocentní účinnost, a že západní média vedou proti této vakcíně kampaň,“ upřesňuje analytik Tomáš Kůst. 

Kůst dále upozorňuje, že nejvýraznější příspěvky o Pfizeru jsou pak založeny na informacích o úmrtích a vážných zdravotních komplikacích.

Nejsdílenější Okamura a pokusný králík

Pomyslné první místo za největší počet příspěvků k tématu očkování si drží ekonom Radovan Vávra, z opozice byl pak nejaktivnější na síti Instagram poslanec Dominik Feri (TOP 09). Nejvyšší počty sdílení ale měly příspěvky Tomia Okamury (48 547), lékaře a politika Jana Žaloudíka (30 405) a poslankyně SPD Karly Maříkové (27 369). 

Okamura nejen že na sociálních sítích vyjadřoval nesouhlas s plošným očkováním, upozorňoval i na jeho nepříznivé vedlejší účinky. 

Kolegyně Tomia Okamury Karla Maříková zase sdílela obavy z rychlého vývoje vakcíny. Dále na Facebooku uvedla, že se neočkuje ani proti chřipce. „Nehodlám být pokusným králíkem pro nové vakcíny,“ napsala.

Vyrábí se z lidských plodů. Vakcínu proti covidu-19 brzdí řada fake news

Analýza se zaobírala také komunikací ze strany státu směrem k veřejnosti. Ačkoli se státní instituce snažily o problematice na Facebooku či Twitteru informovat, jejich příspěvky byly lidmi sdíleny jen minimálně (dohromady 2 275 sdílení). Lidé vyhledávají informace spíše na jiných účtech, což může vést k snadnějšímu šíření dezinformací. 

Počet nejvlivnějších autorů a počet jejich příspěvků na Facebooku a/ nebo Twitteru (23.února 2021)

„Oproti začátku koronavirové krize je z pandemie mnohem více politické téma a společnost již nespojuje společný boj proti viru. Naopak je rozpadlá do několika skupin zahrnujících podobně naladěnou část veřejnosti, významných aktérů i médií, kteří se ve svých názorech utvrzují. Toto rozdělení společnosti úspěšné zvládání epidemie značně komplikuje,“ uvedli analytici. 

Nejvyšší počet zmínek o jednotlivých vakcínách (23.února 2021)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video