Jan Fischer sleduje ve svém volebním štábu předběžné výsledky. (12. ledna 2013)

Jan Fischer sleduje ve svém volebním štábu předběžné výsledky. (12. ledna 2013) | foto:  Jan Zátorský, MAFRA

Fischerovi zůstaly milionové dluhy. Sponzoři už se k němu nehlásí

  • 536
Ještě v lednu mohl expremiér Jan Fischer snít o tom, co bude dělat jako nový český prezident. Jenže teď má neúspěšný kandidát jiné starosti. Z kampaně mu zbyly nezaplacené faktury, ale na transparentním účtu jen několik tisíc korun. Musí tak shánět peníze, aby za ním nezůstaly milionové dluhy.

Celkem by měl Fischer podle informací MF DNES v příštích dnech zaplatit sedm až osm milionů korun, které mu však na účtě chybí.

Problém nastal 31. ledna, kdy skončila činnost Fischerovy kanceláře. Bylo nutné vyplatit mzdu zaměstnancům a uhradit další výdaje, třeba za telefon. Fischer musel ze svého zaplatit 350 tisíc korun. Kromě toho začal rozprodávat zařízení kanceláře jako počítače či nábytek. "Mobiliář se prodává, výtěžek použijeme na doplacení faktur," vysvětlil šéf Fischerova volebního týmu, kardiochirurg Jan Pirk.

Byl jsem naivní, říká Fischer v prvním velkém rozhovoru od porážkyČtěte ve čtvrtek, 14. února

MF DNES v počítači
MF DNES pro iPad a iPhone

Ale to je jen začátek. Na konci února mají splatnost milionové faktury za reklamu. A na transparentních účtech zbylo pouze zhruba 17 tisíc korun. "Já teď dělám všechno pro to, abych jaksi našel peníze na úhradu zbylých faktur," potvrdil MF DNES své potíže Fischer.

Potvrdil, že jde "o několik milionů korun". Do konce února by měl Fischer například zaplatit 3,6 milionu společnosti Media Master, která mu zprostředkovala reklamu v pobočkách pošty. Další miliony budou splatné za reklamu v síti multikin a za velké plachty, takzvané bigboardy. Fischer věří, že se mu podaří miliony sehnat. "Jednám se svým největším sponzorem, případně dalšími sponzory," říká.

O žádném dalším daru nejednám, říká Chrenek

Do potíží se podle informací MF DNES dostal proto, že mu někteří sponzoři neposlali slíbené peníze. Jiní si zase údajně nechali neproinvestované peníze vrátit. "Neříkám, že se na mě vykašlali, ale rád bych vyjádřil pevnou víru, že dostojí závazkům, o kterých předem věděli," vyjádřil se opatrně Fischer.

Jak dopadnou jednání se sponzory, je otázkou. Největším dárcem byl ocelářský magnát Tomáš Chrenek. "Nejednám o žádném dalším daru," řekl podnikatel. Ani druhý největší sponzor, směnárník Mikuláš Šveda, neuvažuje o sponzorování. "Bylo to pro mě zklamání," uvedl.

Fischer je ve složité situaci i proto, že si neponechal zadní vrátka. Nemá za sebou bohatou politickou stranu ani finanční skupinu a kvůli volbě prezidenta opustil dobře placené místo v Londýně. Až se Fischer vypořádá s nesplacenými fakturami, bude přemýšlet o své budoucnosti. Ve hře je založení politické strany.

Trpký konec

Někdejší premiér překvapivě vypadl v prvním kole prezidentské volby, přestože na začátku kampaně byl označován za jednoho z favoritů. Skončil na třetím místě s odstupem necelých 363 tisíc hlasů za Karlem Schwarzenbergem. Fischer získal 16,35 procenta, Schwarzenberg 23,4 % a Zeman 24,21 %. Fakt, že ho ministr zahraničí v souboji o prezidentské finále předběhl, zcela neunesl. 

"Lidé rozhodli o tom, že do druhého kola volby postupují dva straničtí kandidáti. Přeji České republice ze srdce to nejlepší," řekl krátce po vyhlášení výsledků v prvním kole voleb.

Před prvním kolem voleb Fischer řekl, že mu je z jeho soupeřů nejbližší Karel Schwarzenberg. Po své prohře se dlouho nechtěl otevřeně vyjádřit, koho z finalistů podpoří. Nakonec nepřímo podpořil Miloše Zemana a Schwarzenberga zkritizoval, mimo jiné za jeho názory na Benešovy dekrety (více čtěte zde).

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video