lékař počítač e-neschopenka | foto: Profimedia.cz

Nemáme informace o nemocných, kritizuje část zaměstnavatelů e-neschopenky

  • 56
Řada zaměstnavatelů hlásí v prvních dnech po spuštění e-neschopenek problémy. Vyplývá to z bleskového šetření Hospodářské komory. Zaměstnavatelé si stěžují na špatný přístup k portálu České správy sociálního zabezpečení, nebo že nedostávají upozornění o nemoci zaměstnanců. Podle ministerstva práce jsou služby plně funkční.

Na Hospodářskou komoru se v prvních dnech po zavedení nového elektronického systému obraceli jak zaměstnavatelé, tak i samotní soukromí lékaři, které komora zastřešuje.

Asi pětina firem si v průzkumu komoře stěžovala, že má potíže se vstupem na ePortál ČSSZ. „Přibližně každá osmá firma dodala, že informace o nemoci dostává jen od samotných zaměstnanců stejně jako před spuštěním eNeschopenek,“ uvedl mluvčí Hospodářské komory Miroslav Diro.

„Firmy si ale stěžují i na to, že nedostávají automatickou notifikaci nebo na to, že nedostávají informace o eNeschopenkách přes kanál VREP (APEP), přestože si přes něj komunikaci s ČSSZ dohodly,“ doplnil.

Předseda Sekce zdravotnictví a sociálních služeb Hospodářské komory Ivo Hlaváč viní z problémů ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou.„Překvapuje mne, že ministryně první pracovní den v lednu pořádá tiskovou konferenci, na které se slávou oznamuje, že e-neschopenky fungují skvěle a stanou se dle jejích slov miláčkem lékařů, ale zaměstnavatelů ani lékařů se na jejich zkušenosti se systémem eNeschopenek ani nezeptala,“ uvedl Hlaváč.

E-neschopenka zabere i 40 minut, chceme papírové. Lékaři hrozí žalobou

Bleskového šetření k e-neschopence, které Hospodářská komora provedla od 6. do 13. ledna, se zúčastnilo celkem 107 firem různých velikostí ze všech krajů v České republice.

Ministerstvo: portál funguje

Podle Ministerstva práce a sociálních věcí na portálu sociální správy e-neschopenky pro firmy fungují a úřad postupně zpracovává žádosti firem o zasílání zpráv, a to do několika dnů.

„ČSSZ vnímá, že masivní zájem zaměstnavatelů o zřízení notifikačních služeb - respektive podávání žádostí o zasílání notifikací - vzniká až v posledních několika dnech. Žádosti o notifikační služby, které není možné automatizovaně zpracovat - tedy zejména papírové formuláře, jednotlivé okresní správy zpracovávají podle svých kapacitních možností, a to zpravidla ve lhůtách několika málo pracovních dnů,“ uvedla mluvčí ministerstva Kristýna Křupková.

Náměstek ministryně práce Robin Povšík (ČSSD) před týdnem uvedl, že je určitá chyba na straně zaměstnavatelů. Podle něj byli velmi laxní, a přestože se mohli přihlásit do systému v prosinci, zapojují se až nyní. K 6. lednu se podle Povšíka přihlásilo asi 30 000 zaměstnavatelů. V systému jsou údaje 280 000 firem a institucí a 4,5 milionu zaměstnanců. E-neschopenku má využívat 22 000 zdravotnických zařízení. 

Elektronické neschopenky už měly původně fungovat před rokem. První kabinet Andreje Babiše po volbách nicméně měl v úmyslu projekt zrušit a nahradit ho od roku 2021 zcela novým.

Po nástupu sociální demokratky Jany Maláčové do ministerské funkce se práce na systému obnovily a spuštění přesunulo na letošní leden. Zaměstnavatelé i lékaři si stěžovali, že systém není vyzkoušený. Podle nich by bylo lepší přechodné období bez sankcí, například jako při spouštění elektronického receptu.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video