ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

V hrazení umělého oplodnění panují nerovnosti. Muži mají více pokusů

  • 396
Česko patří k zemím, v nichž přetrvává nerovnost mezi pohlavími i v neobvyklých odvětvích. Přestože podle statistik neplodnost trápí obě pohlaví téměř stejně, pojišťovny její léčbu hradí pouze na rodné číslo ženy. Ta po vyčerpání pokusů musí hradit terapii ze svého, i když se ukáže, že problém je na straně muže.

V současné době už se neplodnost nedá považovat pouze za ženský problém. Statistiky totiž ukazují, že ve čtyřiceti procentech případů je problém s početím na straně ženy, stejné procento diagnóz neplodnosti reprezentují muži. Ve zbývajících dvaceti procentech případů se jedná o kombinaci faktorů u obou partnerů.

Pokud se tedy pár rozhodne, že zkusí počít svého potomka pomocí umělého oplodnění, má nárok na tři pokusy. V ojedinělých případech na čtyři. 

Tyto pokusy jsou hrazeny z veřejného zdravotního pojištění a nárok na jejich úhradu má žena do dne dosažení třicátého devátého roku věku. Takto hrazená terapie je možná pouze na rodné číslo ženy, a to i v případě, že léčba prokázala problém s neplodností na straně muže.

„Pokud žena absolvuje všechny pojišťovnou hrazené cykly terapie, další už musí financovat z vlastních prostředků. A to i v případě, že lékaři příčinu neplodnosti diagnostikovali u jejího partnera. Ten však v budoucnu může absolvovat další cykly hrazené pojišťovnou s případnou novou partnerkou, která dříve léčbu neabsolvovala. Bývalá partnerka neplodného muže už tuto možnost nemá,“ potvrdila nerovnost v hrazení terapie vedoucí lékařka kliniky IVF CUBE Hana Višňová. Dodala, že legislativa v současnosti neumožňuje, aby zdravotní pojišťovna proplácela umělé oplodnění evidované na muže. 

Pojišťovny nerozhodují

Podle tiskových mluvčích pojišťoven se instituce musejí řídit platnou legislativou, kterou ustanovuje ministerstvo zdravotnictví. „Zdravotní pojišťovny nemohou svévolně určovat, co svým klientům uhradí či neuhradí. Pojišťovny nakládají s veřejnými penězi a musí se při tom řídit platnou legislativou,“ osvětlil situaci tiskový mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Vlastimil Sršeň. Tuto informaci potvrdila i mluvčí Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra České republiky Hana Kadečková.

Podle ministerstva zdravotnictví je řešení této situace těžko uchopitelné. Navíc je podle úřadu jen malá pravděpodobnost, že se takové případy budou v praxi vyskytovat pravidelně, proto ministerstvo žádnou změnu nepřipravuje. 

„Současný právní stav v úhradě IVF vychází z toho, že žádost o IVF podává vždy „neplodný pár“ společně a je si přitom vědom všech skutečností, které s tím souvisejí včetně vyčerpání pokusů na straně ženy bez ohledu na to, že příčina neplodnosti je u muže,“ osvětlila mluvčí Ministerstva zdravotnictví Klára Doláková.

Graf průměrného věku žen při zahájení IVF (mimotělního oplodnění vajíčka) cyklu

Podle statistik poskytnutých reprodukčními klinikami má s početím potomka problém až jedna čtvrtina párů. „Příčinou je stále častější odkládání těhotenství na pozdější věk,“ říká MUDr. Hana Višňová. 

Ideální věk pro početí dítěte je u muže 25 až 35 let

Situace hrazení umělého oplodnění je v zemích Evropské unie velmi různorodá, například v Belgii se umělé oplodnění považuje za individuální právo ženy, a to bez ohledu na její rodinný stav či sexuální orientaci. V jiných případech, například v Německu a Francii, se jedná o privilegium vyhrazené pouze sezdaným párům opačného pohlaví.

Mezi nerovnosti u umělého oplodnění, které staví jednoho z páru do znevýhodněné pozice, patří i věkové omezení. Maximální věková hranice, při níž pojišťovna proplácí terapii, je u ženy stanovena na 39 let. U muže ale žádné věkové limity stanovené nejsou. Vyšší věk má přitom podle slov lékařů vliv na kvalitu pohlavních buněk jak u ženy, tak i u muže. 

Darování vajíček je v Česku byznys na hraně. Bezdětné ženy riskují i zdraví

„Za nejlepší věk pro početí se u mužů považuje období mezi pětadvacátým a pětatřicátým rokem. Tato věková kategorie k nám ovšem na kliniku přichází spíše výjimečně. Větší množství tvoří muži mezi pětatřicátým a padesátých rokem věku,“ vysvětluje Višňová.

Znevýhodnění muži

V tomto odvětví se však najdou i situace, ve kterých jsou znevýhodněni muži. Přesněji řečeno se jedná o dvojice, v nichž je partnerka muže cizinka. Podle lékařů totiž takový pár nemá na úhradu umělého oplodnění nárok, a to právě proto, že všechny terapie jsou podle platné legislativy psané na rodné číslo ženy.

„Pokud je žena Češka a má partnera cizince, nárok na úhradu terapie od své zdravotní pojišťovny má. Ale když má zdravotně pojištěný Čech za partnerku cizinku bez zdravotního pojištění, pojišťovna jim terapii neuhradí,“ uzavírá lékařka.

Jak probíhá umělé oplodnění. Podívejte se na detail:

12. března 2010


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video