Nový ministr financí Jan Fischer, premiér Jiří Rusnok a nyní už bývalý ministr

Nový ministr financí Jan Fischer, premiér Jiří Rusnok a nyní už bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (10. července 2013) | foto:  Dan Materna, MAFRA

Nepřichází v úvahu revanš mým sponzorům, slibuje ministr Fischer

  • 373
Ministr financí Jan Fischer při uvedení do úřadu prohlásil, že si ohlídá, aby se v jím vedeném resortu neodehrálo nic, co by se dalo vnímat jako revanš sponzorům. Ti bleskově, ještě před Fischerovým jmenováním do vlády, během dvou dnů zlikvidovali více než pětimilionový dluh z jeho prezidentské kampaně.

"Nepřichází v úvahu žádná revanš. Nikdo s tím nepočítá, nikdy s tím nepočítal. Nepřichází to v úvahu. Jejich jména jsou známá, to nejsou žádné anonymní osoby čili všecky ty procesy vy si budete nepochybně pečlivě hlídat, vy určitě první, pokud první nebudu já. Takže neexistuje," odvětil Fischer na otázku, jak si tuto věc bude hlídat.

Poté, co v pondělí v poledne premiér Jiří Rusnok oznámil, že právě bývalý premiér a neúspěšný prezidentský kandidát povede v jeho vládě ministerstvo financí, na Fischerův účet do 24 hodin, do úterního poledne, dorazily miliony, které dosud dlužil za prezidentskou kampaň. Mezi sponzory si objevili jak ti, kteří už dříve Fischerovi pomohli, tak například nový dvoumilionový sponzor z Izraele David Sivor, jehož syn v Česku podniká jako developer (více o Fischerových sponzorech zde).

Kalousek nového ministra varoval před tlaky české pobočky Lukoilu

Odcházející ministr financí Miroslav Kalousek z TOP 09 při předávání úřadu varoval Fischera mimo jiné před tlakem, který podle něj vytváří česká pobočka ruského Lukoilu na firmy vlastněné státem, kde práva vlastníka vykonává ministerstvo financí.

"Upozornil jsem na poměrně silný nátlak společnosti Lukoil Air, která by se velmi ráda přiživovala na operacích ať už Čepra, Mera, nebo Letiště Praha, což jsou společnosti, kde je ministerstvo financí stoprocentním akcionářem. A jsem rád, že mohu doufat, že můj nástupce bude těmto tlakům vzdorovat stejně nekompromisně jako já, byť se jedná o zájem místopředsedy SPOZ. To je jistě agenda, kde se ministr Fischer může spolehnout na moji podporu," prohlásil Kalousek v narážce na místopředsedu Stranu práv občanů Zemanovci Martina Nejedlého, který s Lukoilem spolupracuje.

Na dotaz novinářů, jak takový nátlak vypadá, Kalousek dodal: "Pokud někdo stále zdůrazňuje managementu jednotlivých podniků, že by mohl být problém, když nevyhoví některým smluvním návrhům, tak ten management musí vědět, že má ve svém ministrovi oporu, že ten problém mít nebude."

Nepřicházím udělat personální zemětřesení, řekl Fischer

Premiér Rusnok poděkoval Kalouskovi a vyjádřil přesvědčení, že Fischer bude pokračovat v přiměřeném a striktně opatrném vedení resortu.

Nový ministr financí zdůraznil, že chce využít veškerý odborný potenciál, který ministerstvo má. "Nepřicházím udělat personální zemětřesení, žádné tsunami," uvedl Fischer.

Za svou prioritu označil to, aby se podařilo oživit hospodářský růst. "Stát musí ušetřit především sám na sobě," zdůraznil. Prioritou pro něj budou investice do infrastruktury, vědy a výzkumu a využití evropských fondů. Naopak žádné radikální zásahy nechce dělat v daňové politice. Není ale jasné, jak bude Fischer své priority prosazovat v parlamentu, pokud vláda nedostane důvěru. I rozpočet na příští rok mu může Sněmovna předělat. "Konečným suverénem je Poslanecká sněmovna," řekl v narážce na schvalování rozpočtu Kalousek.

Kubice u předávání ministerstva vnitra Pecinovi nebyl

Martin Pecina při uvádění do úřadu (10. července 2013)

Jako druhého uvedl premiér Rusnok do úřadu nového ministra vnitra Martina Pecinu. Jeho předchůdce Jan Kubice přítomen nebyl. Pecina ale uvedl, že mu to nijak nevadí, že on sám v minulosti také ministerstvo osobně nepředával.

Novináři se ho také ptali, jak zaplní uprázdněná místa. Ministerstvo vnitra opustil náměstek pro vnitřní bezpečnost Jaroslav Hruška i náměstek pro veřejnou správu Pavel Kolář. "Na úřad si přivádím ředitelku kabinetu, sekretářku a poradkyni na personalistiku," zněla Pecinova odpověď.

Energetika, energetika, energetika, řekl Cienciala

Nový ministr průmyslu a obchodu Jiří Cienciala po uvedení do funkce prohlásil, že za svou hlavní prioritu považuje energetiku. Průmysl by se měl stát opět jedním z hlavních zájmu České republiky, dodal nový ministr.

"Priorita číslo jedna každé ekonomiky je energetika, energetika a ještě jednou energetika," zdůraznil Cienciala. "Z toho pramení všechno a zejména to, co je na konci - a to je konkurenceschopnost," dodal. Cienciala dodal, že v čele strategického resortu neplánuje personální změny.

"Jen budoucnost," připnul si odznak nástupce Schwarzenberga

Nový ministr zahraničí Jan Kohout za své priority označil podporu hospodářství, proexportní strategii a také nastartování výměny velvyslanců, která byla několik měsíců zablokována právě v důsledku sporů jeho předchůdce Karla Schwarzenberga (TOP 09) s prezidentem Milošem Zemanem.

Ministerstvo je podle jeho nového šéfa založeno na obměně lidí, kteří část svého působení tráví v ČR a část v zahraničí. "Pokud toto nefunguje, tak něco není v pořádku," poznamenal. Plánuje proto určité personální změny, které však podle něj nebudou dramatické. Na klopu saka si odcházející ministr připjal odznak anglicky hlásající, že "Existuje jen budoucnost".

Staronový ministr Picek chce hlavně dokončit rozdělanou práci

Vlastimil Picek se na místě ministra obrany bude soustředit na prosazení řady zákonů, které úřad připravuje nebo již připravil. Návrh dalšího pronájmu švédských nadzvukových stíhaček Gripen však předloží vládě až po hlasování o důvěře úřednickému kabinetu, které by mělo proběhnout do 30 dnů.

Premiér uvedl, že se s Pickem na téma prodloužení pronájmu stíhaček bavil. "I tam myslím, že na našich stranách panuje vzájemná shoda. Takže nevidím tady v tuto chvíli žádný zásadní problém," řekl novinářům Rusnok.

Prezident Miloš Zeman jmenoval ministry vlády Jiřího Rusnoka:

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video