Starostka Duchcova Jitka Bártová | foto: Karel Pešek, MAFRA

Dítě jsme nevychovávali odmalička, říká starostka k problémům Duchcova

  • 56
Napětí v Duchcově zůstává podle starostky Jitky Bártové značné i dva měsíce od útoku členů přistěhovalé romské rodiny na manželský pár. Po demonstracích a sobotním útoku členů stejné rodiny na dva muže je atmosféra ve městě zjitřená. "Rozhodně není klidnější," říká starostka Bártová.

Může napětí ve městě zklidnit, že soud vzal útočníky do vazby?
Obávám se, že ne. Problémy se neřešily roky a nespokojenost je příliš daleko. Přirovnávám to k výchově dítěte. Když jsme dítě nevychovávali odmalička, tak asi nemůžeme vyhlásit za úspěch, když si mu v 15 letech dovolíme za nějaký běžný prohřešek udělit trest.

Změnilo se vůbec něco na atmosféře ve městě od prvního útoku z 18. května, který vyvolal etnické napětí?
Jediné, co se změnilo, z mého pohledu negativního, že vnímáme cokoliv citlivěji než kdykoliv jindy.

Od té doby už proběhly dvě protiromské demonstrace. Pomohly?
Ne. Já jsem říkala od začátku, že na ulici se nikdy nic nevyřeší. Proto jsem se angažovala jenom v tom, že jsem na té první akci sdělila svůj názor.

Co chystáte dál?
S panem Sytařem (okresním policejním ředitelem, pozn. red.) jsme se shodli na tom, že bychom mohli svolat tak dvacet občanů, vzít si k tomu někoho z policie a zkusit najít smír, abychom současnou situaci řešili jinak a ne pohybem po ulicích.

Proč zrovna dvacet lidí?
Je to množství lidí, s kterými se dá diskutovat. Už přemýšlím, podle jakého klíče je vybrat. Třeba jestli to zkusím podle hlavních diskutérů na sociálních sítích. Možná budu mít větší problém vybrat někoho z řad romské komunity. Dřív byly jejich komunity ustálené a měly svého vajdu, to už ale dávno kvůli migraci není.

Květnový útok do značné míry ovlivnilo selhání městského policisty. Jak se od té doby změnila práce strážníků?
Zpřísnil se tlak na městskou policii a na plnění jejich povinností. V začátku jeli hodně na přesčasy, teď se navíc dobře ustálila spolupráce mezi městskou a státní policií. Dělí si hlídky a za to jsem moc ráda, že to začalo fungovat.

Mají lidé ve městě větší pocit bezpečí?
Pocit bezpečí se na ulici snížil, protože po té sobotě 22. června (kdy policie razantně zabránila demonstrantům přiblížit se k Romům, pozn. red.) část občanů získala pocit, že policie je tu z důvodu, aby jim zajistila bezpečí, takže v téhle komunitě trošku stouplo svědomí. Co občané vnímají velmi negativně, je, že když jdete po ulici, tak parta výrostků vás okomentuje a vysvětlí, jak by s vámi ráda strávila večer. A na to jsou normální lidé alergičtí.

Ale říkala jste, že práce policie se zlepšila...
Práce policie se změnila k lepšímu, ale to všechno souvisí s tím, že situace je natolik zostřená a za dlouhé roky nicnedělání pokažená, že my už dneska, byť se můžeme cítit v bezpečí, tak se v bezpečí necítíme.

Policie mírní v Duchcově rozlícené demonstranty, záběry z 22. 6. 2013

22. června 2013


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video