Demonstranti se zalepenými ústy protestovali v Praze proti Babišovi

  • 459
Stovky lidí se zalepenými ústy protestovaly v Praze proti premiérovi Andreji Babišovi. Podle nich odmítá veřejnou diskusi. Demonstranti také tvrdí, že premiér lže a likviduje nezávislou policii. Protesty byly i v jiných městech. Akci pořádala iniciativa Milion chvilek pro demokracii.

Účastníci protestu se sešli v 18 hodin na Staroměstském náměstí. Po půl hodině se vydali k Úřadu vlády. Celou cestu mlčeli. U Strakovy akademie drželi minutu ticha za všechny utlačované a za to, aby byli všichni trestně stíhaní spravedlivě vyšetřeni. Naproti úřadu také nechali na zdi vzkazy Babišovi, který je trestně stíhán v dotační kauze Čapí hnízdo.

Demonstranti v Praze s sebou měli transparenty s nápisy „Chcete měnit ústavu?“ a „Demokracii, nebo raději koblihu?“. Lidé si pak přelepili ústa a několik minut mlčky stáli. Jeden z organizátorů Mikuláš Minář vystoupil s „němým projevem“, kdy lidem ukazoval papíry s nápisy. Na těch stálo, že Babiš lže, likviduje nezávislou policii a odmítá veřejnou debatu.

 „Toto byla ta nejzajímavější diskuse, kterou kdy kdo s naším premiérem vedl,“ řekl Minář. „Děkuji, že se nebojíte říct nahlas svůj názor,“ dodal v nadsázce.

Organizátoři uvedli, že Babiš je ochoten se s nimi sejít pouze za zavřenými dveřmi, bez účasti novinářů a veřejnosti. „Člověk, který se zaklíná transparentností, tak již počtvrté odmítl transparentně odpovědět občanům na jejich otázky,“ uvedli v prohlášení. V dopise zaslaném Babišovi napsali, že stojí o veřejnou diskusi.

Protesty se konaly i v dalších městech

Podle mluvčí vlády Barbory Peterové si Babiš s jedním z organizátorů Milionu chvilek pro demokracii už poměrně dlouho dopisuje. „Sjednávají si schůzku, ale vždycky to nějak ze strany toho organizátora padne, pokud vím,“ uvedla. „Měli podmínky, že to chtěli před novináři a mezi lidmi, nějak se to dohaduje,“ doplnila. Odmítla, že by se premiér nechtěl bavit s lidmi, poukázala na jeho setkání s občany při cestách vlády do krajů. 

Protest proti premiérovi v demisi se konal i v dalších městech. Asi 80 lidí s přelepenými ústy a transparenty s nápisy proti Babišovi se sešlo na centrálním náměstí v Českých Budějovicích. V Olomouci, Zlíně a Liberci byla účast do dvou desítek lidí. 

„Chceme také upozornit i na postupné nahrazování vedoucích pozic v bezpečnostních složkách, které trestně stíhaný premiér, navíc bez důvěry, právě před našimi zraky vykonává,“ uvedli organizátoři na Facebooku.

Demonstraci zorganizovala iniciativa Milion chvilek pro demokracii, která usiluje o to, aby se Babiš vzdal funkce. Pod petici Za slušného premiéra a slušnou vládu chtějí organizátoři nasbírat milion podpisů, k úterý jich mají téměř 244 tisíc. Na sběr podpisů mají ještě dva týdny. 

Iniciativa pořádala demonstraci proti Babišovi v Praze a dalších městech i v dubnu (více v článku Babiše do koše, bouřil Václavák). Další demonstraci proti Babišovi chystá na 5. června, opět na pražském Václavském náměstí. 

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video