Jedna z budov Fakultní nemocnice Ostrava (ilustrační snímek)

Jedna z budov Fakultní nemocnice Ostrava (ilustrační snímek) | foto: Adolf Horsinka, MAFRA

Nemocnice v létě zavírají i celá oddělení. Normální, tvrdí ministerstvo

  • 96
Pacienti se spokojí s obinadly na domácí převazy, než aby čekali, kdy se jich ujme odborník. Vyplývá to ze zjištění čtvrteční MF DNES, která zmapovala, jak přes léto fungují nemocnice. Už tak tristní stav personálu se totiž v době letních dovolených ještě prohlubuje. Některé nemocnice zavírají i celá oddělení.

MF DNES mapovala situaci v jednotlivých krajích. Zjistila, že útlum se v posledních letech týká i některých velkých fakultních nemocnic v krajských městech. „Chybí nám sestry, proto omezujeme lůžkovou péči na interních i chirurgických odděleních,“ řekla deníku mluvčí nemocnice Kateřina Šefčíková.

Problémy hlásí i okresní zařízení. Namátkou Děčín či Benešov. Situace pacienty vede až k absurdním situacím, kdy se raději smíří s tím, že „vyfasují“ obinadla na domácí převazy namísto toho, aby kvůli nim museli nemocniční zařízení opět navštívit.

Například na Benešovsku nebude podle MF DNES kvůli chybějícím zdravotníkům v červenci fungovat zubní pohotovost v nemocnici. Akutní pacienty ošetří jen v pátek od tří do šesti odpoledne a o víkendech od osmi do dvanácti hodin. A k zavřeným dveřím se pacienti dostávají i v dalších nemocnicích. Jablonecká nemocnice má lůžkovou chirurgii o prázdninách bez omezení, mimo provoz jsou jen některé odborné ambulance.

Ministerstvo zdravotnictví tvrdí, že omezený prázdninový provoz v nemocnicích je zcela normální. „U neakutních zákroků preferují lékaři operace mimo dny s vysokými teplotami. Horko totiž zvyšuje riziko pooperačních komplikací,“ řekla MF DNES mluvčí resortu.

Na problémy s nedostatkem lékařů upozorňuje dlouhodobě Česká lékařská komora v čele se svým prezidentem Milanem Kubkem. Podle něj je současný stav v nemocnicích vážný. „Vedle letního omezeného provozu existuje také vánoční omezený provoz a některé nemocnice již přežívají v nouzovém režimu trvale,“ řekl deníku Kubek.

V takových případech jsou pacienti například často místo hospitalizace ošetřováni ambulantně a posíláni domů. Největší nedostatek doktorů a sester se dlouhodobě týká především interny, gynekologie a pediatrie. Situace je přitom nejhorší na severozápadě Čech v krajích, které sousedí s Německem (více o problémech s nedostatkem personálu v nemocnicích zde).


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video