Nemocnice Slaný. (16.1.2020)

Nemocnice Slaný. (16.1.2020) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Britská mutace sužuje slánskou nemocnici. Šíří se agresivně, říká ředitel

  • 485
Slánská nemocnice pracuje na hraně svých možností. Ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček iDNES.cz potvrdil, že se zde potýkají s britskou mutací koronaviru. V důsledku agresivity jejího šíření je v současné době v karanténě 80 zdravotníků. Hraniční je také počet pacientů ležících s covidem, se kterými začnou zařízení pomáhat další nemocnice.

„Stala se nemilá věc, že krátce po prvním očkování, kdy vakcína ještě nezačala účinkovat, se začala agresivně šířit nákaza napříč klíčovými a později i neklíčovými odděleními. Usoudili jsme, že to musí být některá z mutací viru, zřejmě ta britská. Nechali jsme udělat nákladnou analýzu, která potvrdila britskou mutaci viru,“ řekl iDNES.cz ředitel slánské nemocnice.

Ministerstvo zdravotnictví později upřesnilo, že se mutace prokázala zatím jen v jednom případě. Její výskyt je pod kontrolou hygieniků a probíhá epidemiologické šetření kontaktů.

„Pacientů ležících v naší nemocnici s covidem je 55, což je na hranici naší kapacity. Pomoc nám přislíbila berounská nemocnice, kam dnes přesuneme 5 pacientů,“ dodal Votoček. Přesun pacientů pomohl domluvit krajský koordinátor intenzivní péče. 

Ředitel nemocnice dodal, že zařízení má v karanténě momentálně 80 zdravotníků, tedy asi pětinu personálu. V nemocnici pracuje 400 zdravotníků, číslo ale zahrnuje například i farmaceuty a laboranty.

Vakcinace proti koronaviru v nemocnici pokračuje. „První dávku očkování mají všichni, kteří se přihlásili, tedy naprostá většina zdravotníků. Očkování druhou dávkou zahájíme zítra (ve středu),“ dodal Votoček.

Vedení nemocnice už v pondělí na svém Facebooku avizovalo, že se domnívá, že za současnou agresivitou šíření viru v zařízení může stát tzv. britská mutace viru.

„Laboratorní vyšetření potvrdilo, že dosud nevídanou agresivitu šíření koronaviru mezi personálem Nemocnice Slaný má na svědomí tzv. britská varianta viru SARS-CoV-2,“ napsala nemocnice.

Minulý týden Votoček uvedl, že podle něj není naděje na zlepšení v dalších měsících.

„Celostátní tempo vakcinace a úvahy o rozvolnění opatření nedávají naději, že příští měsíce budou, co do počtu pacientů hospitalizovaných s covidem-19, jiné,“ řekl ředitel.

Část oddělení, například interní jednotka intenzivní péče a rentgen, fungují v nouzovém režimu, uzavřena byla také řada ambulancí. „Bez pomoci armády a dobrovolníků by se zhroutila i lůžková péče,“ dodal Votoček.

19. ledna 2021

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video