Zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková se obrátila na ministra zdravotnictví s výzvou k nápravě nepříznivé situace ohledně dodržování základních práv dětských pacientů při hospitalizaci a zdravotních zákrocích. | foto: koláž iDNES.cz

Nemocnice porušují práva dětí, míní Válková. Některé nevpustily rodiče

  • 45
Některé nemocnice nedodržují základní práva dětských pacientů. Ačkoli zákaz návštěv neplatí pro doprovod hospitalizovaných dětí, k této výjimce není přihlíženo. Uvedla to zmocněnkyně vlády pro lidská práva Helena Válková v dopise pro ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha. Ministerstvo v reakci vydalo doporučení pro nemocnice.

„Obrací se na nás množství rodičů z různých částí republiky, kteří upozorňují na skutečnost, že dochází k opakovanému porušování práva dětí na přítomnost zákonných zástupců, a to včetně doprovodu nejmenších dětí. Bohužel se tak často děje s vysokou mírou arogance až agresivity ze strany nemocničního personálu. Namísto poskytnutí informací se rodičům dostává výmluv, proč naplnění jejich zákonných práv a práv jejich dětí není možné, respektive vhodné,“ uvádí v dopise pro ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha Helena Válková.

Dopis Heleny Válkové ministru zdravotnictví

Podle ní se problém nevyskytuje pouze v souvislosti se současnou pandemií, ale stížnosti na nezákonný postup se ozývaly opakovaně už před ní. V pondělí požádala o urychlené vypracování metodologické instrukce o postupu při poskytování péče dětským pacientům ve zdravotnických zařízeních. 

„V návaznosti na podněty jsme (v úterý, pozn. red.) vydali nové metodické doporučení, které má sloužit k vyjasnění nesrovnalostí, jenž se v praxi objevují při poskytování zdravotní péče nezletilým pacientům. Věřím, že obzvláště v této době, která je natolik složitá, budou poskytovatelé zdravotních služeb respektovat naše doporučení a vnitřní pravidla nemocnic nebudou zasahovat do práv pacientů nad míru, která je nezbytně nutná“, reagoval pro iDNES.cz Vojtěch.

Nařízení ministerstva zdravotnictví o zákazu návštěv v nemocnicích platí kvůli pandemii koronaviru už od 10. března. Zákaz se však nevztahuje na návštěvy zákonných zástupců nezletilých pacientů. Během platnosti tohoto nařízení se několik případů, kdy personál nechtěl vpustit na oddělení zákonné zástupce dítěte, dostalo do médií.

„Děti nejsou na propuštění“

„Vy si děti nebudete brát. Měla jste přijít od jedný do tří, je 15:06. Primářka nenapíše reverz. Říkám vám, že ty děti nejsou na propuštění,“ tvrdila zvýšením hlasem v nahrávce zdravotní sestra z mostecké nemocnice. Nahrávku na Facebooku zveřejnila právnička Ligy lidských práv Zuzana Candigliota.

O případu informoval také server Aktuálně.cz. Matka porodila dvojčata předčasně ve 34. týdnu těhotenství. Děti od té doby ležely v mostecké nemocnici. První tři dny zůstala jejich matka v nemocnici, poté ji propustili. Za dětmi poté deset dní dojížděla vlakem, pak si je chtěla vzít domů.

Podle svých slov dorazila na oddělení už v půl třetí, kde ji vykázali na chodbu, ať počká na primářku. Když uplynula třetí hodina, začala na oddělení zvonit. Poté jí sestra oznámila, že měla přijít v návštěvních hodinách. „Nejme na trhu, vy si děti neberete domů. Matka dovnitř nepůjde,“ hádala se s matkou sestra.

„Rodič není návštěva, ale zákonný zástupce. Nezletilý pacient má na základě zákona o zdravotních službách právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce,“ vysvětlila Candigliota.

Personál nemocnice na matku zavolal policii. Do hodiny od příjezdu si děti odvezla domů. 

Podle společnosti Krajská zdravotní, pod kterou nemocnice v Mostě spadá, nebyl účelově zveřejněn záznam celé situace, ale pouze část vytržená z kontextu. „Službu konající lékařka byla v té době u jiného pacienta, bylo potřeba několik minut vyčkat na její rozhodnutí. Po jejím příchodu byla situace vyřešena k matčině spokojenosti,“ komentoval pro iDNES.cz mluvčí společnosti Ivo Chrástecký s tím, že děti byly nakonec propuštěny na reverz. 

„Naši společnost velice mrzí, že se situace takto vyhrotila, jednání sester z natočeného videa, které bylo zveřejněno bez souhlasu nahrávaných osob, je jistě velmi emocionálně zabarvené. Je třeba si však uvědomit, že nebyl uveřejněn celý kontext situace,“ dodal Chrástecký. Podle něj je v době pandemie na zdravotníky kladen velký fyzický i psychický nátlak a personál se snaží dělat vše pro zdraví pacientů. 

Válková v dopise uvádí, že přítomnost blízké osoby je základním předpokladem emoční stability a zdárné léčby dítěte. „Vyzývám vás k zajištění respektování mimořádného opatření ministerstva zdravotnictví ohledně nezletilých pacientů ve zdravotnických zařízeních a k urychlenému vypracování metodické instrukce o postupu při poskytování péče dětským pacientům ve zdravotnických zařízeních,“ apelovala na ministra zdravotnictví Vojtěcha.

Rodičům bránila ve vstupu policie

Mostecká nemocnice není jediná. V březnu se například na organizaci Liga lidských práv obraceli rodiče, kterým Fakultní nemocnice v Brně znemožňovala vstup do areálu za jejich hospitalizovanými dětmi.

Co mohu dělat?

  • „Pokud mají děti nebo jejich zákonní zástupci za to, že jsou porušována jejich práva ze strany poskytovatelů zdravotních služeb, mají právo podat stížnosti k místně příslušnému krajskému úřadu, který je příslušným správním úřadem pro tuto oblast,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva zdravotnictví David Šíma. 
  • Můžete se také obrátit na právní poradny, mnohé z nich jsou zdarma. Například: Férová nemocnice. 

Ačkoli mimořádné opatření ministerstva obsahovalo výjimku návštěv u nezletilých pacientů, brány nemocnice hlídala městská policie, která rodičům znemožňovala vstup.

Případy několika rodičů, kterým bránili v kontaktu s dětmi, zmapoval Deník N. „Přišli jsme v neděli dopoledne na pohotovost do Dětské nemocnice kvůli dceřině úrazu oka. Řekli nám, že ji na několik dní hospitalizují. Jela jsem domů pro věci, a když jsem se vrátila, chtěla jsem ji jen pozdravit a říct jí, ať je v klidu a myje si ručičky. Sestra i doktorka se mi vysmály a zavolaly na mě městskou policii,“ popsala matka sedmileté dcery.

Strážníci ženě pohrozili, že pokud se bude chtít vrátit, udělí jí pokutu za porušení nařízení. Co konkrétně porušila, jí nesdělili. „Přišli pro mě jako pro nějakého kriminálníka. Křičeli na mě všichni i se sestrami, že nemám právo na nic, protože je vládní opatření. Že se na dceru nemůžu ani podívat. Nakonec ji přivedli na chodbu, kde jsem jí v doprovodu policie mohla z pěti metrů zamávat, a vyvedli mě jako nějakého vraha,“ popsala s pláčem matka. Takových případů bylo několik.

Nakonec policie uznala pochybení. „Souhlasíme, že není možné zakazovat návštěvy ve zdravotnických zařízeních u nezletilých pacientů. Počínání strážníků nebylo úmyslné, jen se snažili vyjít vstříc zdravotnímu personálu,“ uvedl ředitel Městské policie Brno Luboš Oprchal.

Dopad na psychiku dítěte

Redakce iDNES.cz požádala Fakultní nemocnici v Brně o vysvětlení. „Nemocnice už dávno změnila režim,“ reagoval za nemocnici tiskový mluvčí Pavel Žára. Žádost o vysvětlení toho, proč nemocnice bránila vstupu zákonným zástupcům dětí, ponechal bez odpovědi.

Na webu nemocnice stojí, že se návštěvy u jednoho dítěte omezují na jednu osobu. Pokud je hospitalizace dítěte uskutečněna za doprovodu, pak dalším lidem návštěva nebude umožněna. „Pokud se dítě nachází ve zdravotním stavu, kdy pro jeho zdraví a psychickou pohodu není vyžadován kontakt s osobami blízkými, pak ošetřující lékař může i s ohledem na současnou závažnou hygienicko-epidemiologickou situaci rozhodnout o zamítnutí návštěvy,“ uvádí zdravotní náměstek nemocnice Jan Blatný.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Podle právníků však nemocnice nemůže omezovat druhému z rodičů přístup k dítěti. „Oba zákonní zástupci vykonávají rodičovská práva a ta může omezit pouze soud, ne rozhodnutí nemocnice. Zdůrazňujeme, že odpírání kontaktu mezi rodiči a dětmi je velmi závažný zásah do jejich práv, který má dopad na psychiku dítěte i na průběh léčby. Takový zásah nelze jen povrchně odůvodnit rizikem šíření koronaviru, zvlášť když existují méně extrémní opatření,“ píše k případům Liga lidských práv na webu.

„Z prohlášení nemocnice vyplývá nepochopení práv dětí a rodičů a represivní přístup. Nejabsurdnější ze zveřejněných podmínek je možnost ošetřujícího lékaře rozhodnout o zamítnutí návštěvy, pokud pro zdraví a psychickou pohodu dítěte není vyžadován kontakt s blízkými osobami. Zákon přitom žádnou rozhodovací pravomoc lékařům nedává, naopak občanský zákoník svěřuje rozhodování o dítěti rodičům. Stejně tak jsou problematická další omezení rodičovských práv, která nemocnice zahrnula do podmínek,“ zakončují právníci.

Ministerstvo: Dítě má na rodiče v nemocnici právo

Podle úterního metodologického doporučení ministerstva zdravotnictví k přítomnosti zákonných zástupců u nezletilých pacientů v době nouzového stavu musí nemocnice respektovat to, že nezletilý pacient má právo na nepřetržitou přítomnost zákonného zástupce.

„Nepřítomnost osoby blízké u dítěte může zdravotníkům komplikovat práci, jelikož dítě vlivem stresu nespolupracuje. Dítě se při hospitalizaci a ambulantním ošetření často dostává do stresující situace, kterou mu může pomoci zvládat právě osoba blízká. Psychický stav dítěte má nezanedbatelný vliv na jeho součinnost při poskytování lékařské péče. Je proto v zájmu zdravotníků, aby nebránili kontaktu zákonného zástupce s dítětem, pokud taková přítomnost osoby blízké zlepšuje součinnost dítěte při ošetření,“ uvádí ministerstvo.

Ministerstvo si však uvědomuje nutnost zvýšené opatrnosti a zajištění epidemiologických opatření, která povedou ke zmírnění šíření onemocnění. „Je však potřeba k těmto opatřením přistupovat s vědomím principu proporcionality tak, aby nedocházelo k nepřiměřeným zásahům do práv nezletilých pacientů,“ vysvětluje. Podle něj je možné odmítnout přítomnost zákonného zástupce, pokud například kýchá, smrká nebo kašle.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video