„Rodinný lékař“ pro jednotlivce. Placený nadstandard kvete přes odpor ministra

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) veřejně odmítá placenou nadstandardní lékařskou péči. Jenže nemocnice v Česku se vydávají opačným směrem. Podle zjištění MF DNES různé připlácené služby a balíčky zavádějí další zařízení nebo o zavedení uvažují. A to i ta, která přímo podléhají ministerstvu.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Nadstandard ve stylu manažerských prohlídek či VIP programů plánuje například pražská Fakultní nemocnice Bulovka. „Uvažujeme o poskytování péče mimo základní ordinační hodiny některých ambulancí. Vše je ovšem teprve v přípravách, konkrétnější tedy v tuto chvíli být bohužel nemůžeme,“ uvedl mluvčí špitálu Filip Řepa.

Jste ochotni si ve zdravotnictví připlatit za nadstandardní služby?

Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 sobota 25. března 2023. Anketa je uzavřena.

Čilý obchod nemocnic s pacienty kvete i v dalších fakultních nemocnicích, třeba ve Fakultní Thomayerově nemocnici v pražské Krči. Za roční poplatek 12 tisíc korun nabízí službu „rodinného lékaře“ pro jednotlivce, manažery i rodiny. „Poplatek je spíše za organizaci služeb, tedy lepší plánování termínů na vyšetření i operace. Máme tu vlastní objednávkový systém, lékař má na pacienta více času,“ uvedla sestra, která má na starosti individuální program péče. V rámci placené služby se plánují i preventivní prohlídky, které jsou proplácené pojišťovnou.

Prevence za hotové

Prohlídky si lze připlatit v nemocnici i samostatně. Za 10 tisíc korun nabízí třeba onkologickou prevenci, která zahrnuje mimo jiné vyšetření krve a moči, rentgeny či ultrazvuk. „Nabízíme i několik dalších vyšetření, která jsou za úhradu, a to například v naší imunologické laboratoři,“ doplnil mluvčí Thomayerovy nemocnice Petr Sulek. Jde třeba o vyšetření potravinové intolerance na 216 druhů potravin za 11 400 korun. Nemocnice na svém webu zdůrazňuje, že toto vyšetření není hrazeno ze zdravotního pojištění.

V lednu zmizí část pohotovostí, ruší se i v Praze. Chybějí peníze i lékaři

Ministr Válek tvrdí, že si na nemocnice, které nabízejí nadstandardy, došlápne. Vadí mu zejména manažerské prohlídky pro lidi, kteří si to mohou dovolit. „V nemocnicích přímo řízených státem to chci řešit tak, že si pozvu ředitele. Já chci slyšet, jestli tyto komplexní manažerské prohlídky mají medicínské zdůvodnění,“ řekl Válek v rozhovoru pro MF DNES. Podle něj je hlavní problém v tom, že se kvůli placeným službám prodlužují termíny pro „běžné“ pacienty.

Válek se přiklání k tomu, aby šlo vše přes pojišťovny a ne přímo do kapes špitálů. „Mně principiálně nevadí zlaté karty, pak ať je to ale forma připojištění. Když si někdo připojistí, že chce vyšetření v sobotu v noci, tak proč ne. Ale nesmí to být na úkor standardně pojištěných pacientů,“ dodal.

Ilustrační snímek

Ředitelé to mají „na háku“

Všechny platby, které nemocnice dostanou od pacientů „na ruku“, by správně měly na konci roku zveřejnit a ministr by o tom měl mít přehled. „Ale zjevně nástroje, které má k dispozici, pan ministr nevyužívá. Ředitelé ho mají lidově řečeno „na háku“, protože někteří z nich jsou tam už mnoho let a zažili už několik ministrů,“ řekl MF DNES expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Mnoho nezmůžou ani pojišťovny. Ty dříve měly možnost ukládat pokuty, ale dnes už mohou pouze vypovědět smlouvu. To je ale třeba v případě fakultní nemocnice nemyslitelné.

Ústřední vojenská nemocnice nabízí nadstandardní služby zejména pro vojáky. „Pro příslušníky Armády ČR v aktivní službě, válečné veterány a některé další skupiny bezpečnostních složek poskytujeme zdravotní služby v rámci programu Zelená cesta,“ uvedla mluvčí vojenské nemocnice Jitka Zinke.

Zelená cesta je systém, který zajišťuje zaregistrovaným osobám poskytování zdravotních služeb v minimálních čekacích dobách.

Držitelé Zelené klientské karty, kterými jsou bývalí vojáci z povolání, mají dále 10 procent slevu při hospitalizaci na nadstandardním pokoji nebo na nákup léků a potřeb v areálu nemocnice. Modré karty jsou určené příslušníkům složek IZS a bezpečnostních sborů.

Nemocnice nabízejí movitým péči navíc. Podle právníků jsou na hraně zákona

Připlácené služby si pochvaluje i Fakultní nemocnice Brno. „O naše programy je v současné době poměrně velký zájem a stále roste. V posledním roce se jednalo o zhruba 150 klientů,“ uvedl mluvčí Václav Janištin.

Nemocnice nabízí zejména placené preventivní programy. Ty často svým zaměstnancům platí firmy v rámci benefitů. Jde například o preventivní program zaměřený na kardiovaskulární a onkologická onemocnění Zdravý člověk a Zdravý člověk Plus (Zdravý člověk byl původně program Zdravý manažer). První jmenovaný stojí 8 490 korun a druhý 9 990 korun. „Výhodou je, že na tyto programy přispívají pojišťovny,“ říká Janištin.

Podle právníků je přitom většina nadstandardních programů na hraně zákona nebo už za hranou.

„Pokud jde o služby a výkony, které jsou zároveň hrazené zdravotní pojišťovnou, je to ze strany poskytovatelů nezákonné. V těchto jmenovaných příkladech jde podle mého o služby, které jsou hrazené pojišťovnami. Zrovna u fakultních nemocnic podle mě neexistují vyšetření, které by u nich pojišťovna nenasmlouvala,“ řekl MF DNES expert na zdravotní právo Ondřej Dostál.

Nemocnice ze stejného důvodu často tvrdí, že přímé platby jsou za služby, nikoliv za samotné úkony. „I administrace a organizace práce jsou naceněné pojišťovnami, takže není důvod si za ně říkat o další peníze,“ tvrdí advokát Dostál.

ilustrační snímek

Platinová karta za 50 tisíc

Manažerské prohlídky nabízejí i soukromé a akciové nemocnice. Například Krajská zdravotní, která sdružuje nemocnice v Ústeckém kraji, je zavedla loni. „Loňský rok jsme vnímali spíše jako jakýsi rok 0, kdy jsme nastavovali podmínky a pravidla pro zajištění tohoto programu, a spuštěný byl až na samém konci roku. Na jakékoliv hodnocení je tedy v našem případě ještě brzy,“ sdělila MF DNES mluvčí společnosti Jana Mrákotová.

Karetní program zahrnuje několik typů VIP karet. Cena za „platinovou“ je necelých 50 tisíc korun za rok. Lidé si kromě této služby mohou připlatit i za další balíčky nadstandardních služeb či za kompletní prohlídky. Nemocnice se samoplátcům přizpůsobí v plánování termínů na zákroky i vyšetření.

Nemocnice v Praze rozšiřují porodní služby, aby vyhověly nárokům maminek

Manažerské prohlídky nabízí i síť nemocnic Agel. Její nejdražší, platinový program nabízí totéž co Krajská zdravotní, ale navíc ještě psychologickou konzultaci, dentální hygienu, tlumočení z a do angličtiny, možnost konzultovat zdravotní stav 24 hodin denně a další služby. Je ale také dražší – bezmála 70 tisíc korun ročně.

Kromě karetních programů nabízí Agel i balíčky nadstandardních prohlídek.

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!
Dětský šampon, který neštípe v očích: Přečtěte si!

40 uživatelů eMimina se pustilo do testování jemného šamponu KIND od značky Mádara, který je vhodný pro miminka už od prvních dnů. Jak si šampon...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...