V Budějovicích nákazu koronavirem nepotvrdili, lékaři prověřují tři případy

  • 947
Již několik podezření na koronavirus prověřují hygienici napříč Českem. Na Opavsku jde o ženu a muže, kteří před časem přiletěli z Číny, další podezření hlásí v Kroměříži. Poslední případ nahlásili hygienici z jihu Čech. Šlo o čínského turistu, který leží na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice, podezření se u něj však nepotvrdilo.

Zatím poslední podezření na výskyt koronaviru ohlásili jihočeští hygienici v pondělí před 19. hodinou. „Nemocný leží na infekci českobudějovické nemocnice, dostává zdravotní péči, ale nevíme. Ve hře je chřipka, jiné akutní respirační onemocnění, musíme připustit, že je tam určité riziko i této infekce, je to možnost. V tuto chvíli nemáme výsledek, čekáme, zda se nepotvrdí chřipka nebo jiný respirační původce,“ řekla ředitelka českobudějovické hygienické stanice Kvetoslava Kotrbová.

Podezření však testy nakonec nepotvrdily, před jedenáctou hodinou hygienici oznámili, že muž trpí běžnou respirační infekcí.

Čínský turista přijel do země 26. ledna. Jel z Budapešti, přes Bratislavu, do Vídně, Hallstattu, potom do jižních Čech. Na infekčním oddělení českobudějovické nemocnice je od rána.

U dalších tří případů však stále není jasno. Hned dva prověřují hygienici na Opavsku. Nejprve informovali o Číňance, která před 11 dny přiletěla z Číny a v tuzemsku u ní propukl kašel a dostala teplotu.

„Je to jedna pacientka z neděle z večera, která je v domácí izolaci. Přiletěla před 11 dny z Číny. Byla tam teplota, kašel. Dneska (v pondělí) ráno byly odvezeny vzorky do Státního zdravotního ústavu,“ uvedla Svrčinová. „Nepochází odsud, je to Číňanka, která přiletěla na prázdniny k babičce a tady onemocněla,“ doplnila Svrčinová.

Druhým pacientem je Čech ve stáří přes 30 let, který je v Česku po návratu z Číny už tři týdny, celou dobu má ale zdravotní problémy. Vzorky odebrané pacientům putovaly do Státního zdravotního ústavu. Svrčinová řekla, že výsledky by měly být známy v úterý. 

Pacienta s podezřením na koronavirus měli i v nemocnici v Uherském Hradišti. Muž se vracel do země přes Šanghaj, má příznaky nákazy.

„Dnes (v pondělí) dopoledne se na plicní ambulanci v Kroměřížské nemocnici obrátil muž, který měl příznaky chřipkového onemocnění a který uvedl, že na konci prosince a na začátku ledna byl jako turista v Číně. Naši zdravotníci ihned udělali nezbytná opatření, vybavili se ochrannými pomůckami, pacientovi nasadili roušku a umístili jej do izolace, informovali také hygieniky,“ sdělil na dotaz iDNES.cz mluvčí Kroměřížské nemocnice Egon Havrlant.

„Pacient byl transportován na Infekční oddělení Uherskohradišťské nemocnice, kde bude hospitalizován v izolaci a kde mu také budou odebrány vzorky. Ty odešleme na rozbor do specializované laboratoře, aby mohla být případná nákaza novým koronavirem potvrzena či vyloučena. Výsledky by měly být známy zítra (v úterý),“ dodal mluvčí.

Žena z Brazílie byla hospitalizovaná na Bulovce

U ženy z Brazílie, hospitalizované v pražské Nemocnici Na Bulovce, se koronavirus nepotvrdil. Také pacient, který byl v nemocnici už v pátek, měl výsledky negativní.

„O tom, jestli žena zůstane v karanténě u nás v nemocnici nebo se to vyřeší jinak, musí rozhodnout krajský epidemiolog,“ uvedla Herrmannová.

Žena byla umístěna na běžném oddělení izolace, nikoliv v bioboxu pro vysoce nakažlivé choroby. V Praze byly takto izolovány dvě ženy, které minulý týden přiletěly z Pekingu přes Katar.

Příznaky jsou shodné s chřipkou

Příznaky nemoci jsou shodné s chřipkou. Pokud má nemocný jen horečku a kašel, není nijak izolován. Jestliže pobýval v ohnisku nákazy, nařídí mu epidemiolog dvoutýdenní domácí karanténu. Počty evidují jednotlivé krajské hygienické stanice.

Informace o koronaviru jsou na webech

Češi shánějí informace o koronaviru. Volají nebo píšou maily například Nemocnici Na Bulovce, Hygienické stanici Hlavního města Prahy nebo volají přímo na informační linky lékáren a nemocnic. Ministerstvo zdravotnictví i pražští hygienici aktualizované informace umístili na své weby. Pravidelně o tématu informuje i Státní zdravotní ústav.

„Zájem obyvatel Prahy o aktuální téma takzvaného čínského koronaviru se v těchto dnech zvýšil, což se projevuje vyšším množstvím jak telefonátů, tak písemných sdělení, které Hygienická stanice hlavního města Prahy eviduje,“ uvedl mluvčí pražských hygieniků Zbyněk Boublík.

Lidé mohou ověřené informace hledat i na webu. Ministerstvo zdravotnictví na webu například informuje, jaká opatření byla v Česku přijatá. „Mezi ohrožené skupiny patří zejména senioři, dětské skupiny, chronicky nemocní či lidé s oslabenou imunitou. Potenciál rozšíření do Evropy se považuje za pravděpodobný, úroveň je střední. Vysokou úroveň mají země jako Thajsko, které mají intenzivní styk s Wu-chanem, kde je ohnisko nákazy,“ uvedl resort zdravotnictví.

V případě podezření na koronavirus je podle odborníků z Bulovky nejlepší lékaři zatelefonovat. Člověk musí nahlásit, kde cestoval a jaké má příznaky. Lékaři podle toho vyhodnotí, jaké další kroky je nutné udělat.

„Není prokázáno, že by člověk byl infekční předtím, než má příznaky,“ vysvětlila lékařka. Do karantény tak spolu s nemocným musí jen lidé, kteří byli spolu s ním v době, kdy se u něj příznaky projevily. V případě hospitalizace se dělá výtěr z nosohltanu a odebírá krev.

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo 82 lidí, potvrzených případů nakažených je téměř tři tisíce (podrobnosti najdete v tomto článku). Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze už začali cíleně vyhledávat pasažéry, kteří vykazují symptomy podobné koronaviru. O připravenosti Česka na případné rozšíření nákazy koronavirem z Číny v pondělí ráno také jednala Bezpečnostní rada státu (více v článku Plošná kontrola lidí po příletu kvůli koronaviru nemá podle vlády smysl).

Jak jsou připraveni na Bulovce?

Infekční klinika pražské Nemocnice Na Bulovce je na případné pacienty nakažené koronavirem připravena. V současné době jsou pro tyto případy vyčleněny dva volné pokoje. Pokud by se u někoho infekce potvrdila, podléhal by pacient izolaci.

„Potenciální pacienti s potvrzenou nákazou koronaviru podléhají respiračnímu izolačnímu režimu. Byli by umístěni na samostatné pokoje, kam by měl přístup pouze ošetřující personál vybavený ochrannými pomůckami - plášť, rukavice, respirační rouška, čepice a brýle,“ uvedla Herrmannová.

Rozhodnutí o tom, zda pacient bude přijatý na infekční kliniku Nemocnice Na Bulovce, izolován a vyšetřen, záleží podle mluvčí nemocnice na splnění dvou kritérií - klinického a epidemiologického. 

Češi z Wu-chanu by přisedli k Francouzům a už s nimi zůstali, míní Babiš

To znamená, že pacient má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání a současně pobýval v ohnisku nákazy, a to maximálně 14 dní před projevem příznaků, nebo byl ve stejném časovém odstupu v kontaktu s člověkem nakaženým tímto virem. Státní zdravotní ústav poté ze vzorků krve určí, zda je nález pozitivní, či negativní.

Pokud pacient splní jen klinická kritéria, tedy má horečku, kašel a pocit ztíženého dýchání, vyšetří ho lékař a není izolován. V případě, že tyto příznaky nemá, ale byl v ohnisku nákazy, je po domluvě s epidemiologem odeslán do domácí izolace - karantény. Karanténa trvá 14 dní, během níž člověka po telefonu sleduje epidemiolog, pacient si musí pravidelně měřit teplotu a pozorovat příznaky. Když se u něj v během čtrnáctidenní inkubační doby klinické příznaky projeví, je zajištěn jeho převoz do nemocnice k izolaci a vyšetření.

Počet lůžek lze operativně zvýšit

„V současné době disponuje naše infekční klinika dvěma volnými pokoji pro pacienty nakažené. Pokud by se epidemiologická situace významně změnila, budeme flexibilně reagovat a navýšíme počty lůžek,“ dodala Herrmannová.

První případy nákazy pocházející z Číny se z evropských států zatím potvrdily jen ve Francii. Jeden Čech byl hospitalizován kvůli podezření na onemocnění ve Vietnamu, nakonec se u něho nepotvrdilo. Čtveřice Čechů pobývá v čínském Wu-chanu, z něhož se onemocnění šíří. Dva jsou studenti, dva tam žijí dlouhodobě.

Kvůli nákaze novým koronavirem již v Číně zemřelo 81 lidí, potvrzených případů nakažených je k 3000. Na mezinárodním letišti Václava Havla v Praze už začali cíleně vyhledávat pasažéry, kteří vykazují symptomy podobné koronaviru. O připravenosti Česka na případné rozšíření nákazy koronavirem z Číny v pondělí ráno jednala Bezpečnostní rada státu.

Česko v případě vážnější krize disponuje přísně střeženým výzkumným centrem Těchonín, ve kterém si umí poradit s pacienty nakaženými i těmi nejhoršími přenosnými chorobami.

27. ledna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video