Laborant kontroluje experimentální lék Remdesivir na nemoc COVID-19.

Laborant kontroluje experimentální lék Remdesivir na nemoc COVID-19. | foto: ČTK

Poslední dávka remdesiviru. Muž v Motole je připojen k plicní ventilaci

  • 3
Nemocnice v pražském Motole v pondělí podala pacientovi poslední dávku experimentálního léku Remdesivir. Podle přednosty nemocnice Tomáše Vymazala je však i nadála připojen na umělé plicní ventilaci. Je však mimo bezprostřední ohrožení života. Jde o druhého člověka, který remdesivir dostal. Prvním je taxikář ošetřovaný ve Všeobecné fakultní nemocnici.

První dávku pacientovi podali 17. dubna. „Dnes (v pondělí) byla pacientovi podána poslední 10. dávka tak, jak je doporučováno. I nadále je připojen k umělé plicní ventilaci,“ uvedl pro iDNES.cz Tomáš Vymazal, přednosta KARIM 2. LF UK a FN Motol. 

Podle něj je nyní pacient mimo bezprostřední ohrožení života. „Další vývoj nelze předjímat. Jeho stav je od začátku komplikován extrémní obezitou a dalšími přidruženými chorobami,“ dodal Vymazal. Další podrobnosti nemocnice k pacientu nesdělila.

Koronavirus v Česku

Vláda od pátku zrušila zákaz volného pohybu osob, lidé navíc mohou být nově na...
Druhým dnem pokračují odběry pro testování kolektivní imunity vůči koronaviru....
Lidé v rouškách nastupují do autobusu směřujícího do chebské průmyslové zóny....

V České republice byl předtím lék Remdesivir podán pražskému taxikáři ve Všeobecné fakultní nemocnici. V polovině dubna jej lékaři odpojili od umělé plicní ventilace. Muž, rovněž trpící obezitou, se nyní z nemoci zotavuje.

Ministerstvo zdravotnictví v pondělí oznámilo, které povolilo program rozšířeného přístupu pro léčivý přípravek Remdesivir, a to ve čtyřech nemocnicích v České republice, které se stanou garanty léčby tímto přípravkem. Jednou z nemocnic, jedinou na Moravě, je Fakultní nemocnice u sv. Anny v Brně. Zbývající jsou v hlavním městě Praze: Nemocnice Na Bulovce, Fakultní nemocnice v Motole a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze. 

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. Ve firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře. Lék nyní firma poskytuje pro těhotné ženy a děti a mladistvé do 18 let. Lidé ve vážném stavu s respiračním selháním z této skupiny o něj můžou zažádat přes web firmy Gilead.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video