Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemocnice kvůli nákaze zavírají oddělení, zdravotníci musí do karantény

  20:30
Nemoc COVID-19 se nevyhýbá ani lékařům, sestrám a dalším zaměstnancům nemocnic. Po celém Česku musely desítky zdravotníků do karantény a uzavírají se celá oddělení. V pražské Thomayerové nemocnici, kde ve středu zemřel senior, došlo již také pravděpodobně na přenos od zdravotníků k pacientům.
Lékaři odebírají vzorky od vzorky od lidí s podezřením na nakažení koronavirem...

Lékaři odebírají vzorky od vzorky od lidí s podezřením na nakažení koronavirem ve stanu před Thomayerovou nemocnicí. (23.března 2020) | foto:  Dan Materna, MAFRA

První známý případ koronaviru u zdravotníka se objevil 5. března, kdy bylo v Česku teprve 12 pozitivních testů. Šlo o praktického lékaře z Prahy, který se vrátil z lyžování v severní Itálii.

V Uherském hradišti se nakazil primář neurologického oddělení, které se kvůli tomu uzavřelo. Kromě něj putovalo do karantény dalších 19 lidí, z toho pět lékařů a čtrnáct zdravotních sester a dalších zaměstnanců. Nikdo z nich zatím nemá příznaky onemocnění koronavirem. Pět pacientů neurologického oddělení bylo převezeno do jiných nemocnic, nikdo z nich se s nakaženým primářem nesetkal.

Koronavirus v Česku

V Novém Městě na Moravě na Vysočině je uzavřená část interny v tamní nemocnici. U jedné ze sester, které na oddělení pracují, vyšel ve středu pozitivně test na koronavirus

Nyní je v domácím léčení, do karantény musí veškerý další personál nemocnice, který s ní přišel do styku. Oddělení, kde nakažená žena pracovala, je nyní dezinfikováno. V nemocnici jsou ještě dvě interní oddělení, ta však mají pozastavený příjem nových pacientů.

V nemocnicích v Královéhradeckém kraji dosud onemocněly nákazou COVID-19 dvě pracovnice. Jednu evidovala Fakultní nemocnice Hradec Králové, kde ve čtvrtek zemřel 80letý senior.

Ze všech více než 4 000 zaměstnanců fakultní nemocnice je nyní v karanténě 50 pracovníků. Třicet z nich je z hematologie, kde nakažená sestra pracovala, zbytek je v izolaci z jiných důvodů, například kvůli návratu se zahraničí. Druhá nakažená žena pracuje jako sanitářka v náchodské nemocnici. Chod obou zdravotnických zařízení ani onemocnění pracovnic nijak neomezily.

Koronavirem se nakazila většina pacientů následné péče Thomayerovy nemocnice

Kvůli pacientce, u které se potvrdil test na COVID-19, uzavřela Domažlická nemocnice oddělení chirurgie, které nejméně do příštího týdne nebude přijímat nové pacienty.

Fakultní nemocnice v Plzni musela kvůli pacientovi s koronavirem minulý týden zavřít neurochirurgickou kliniku. Jedná se o polského řidiče kamionu, který byl do nemocnice přivezen v umělém spánku a s krvácením do mozku. Poté se u něj začal rozvíjet zápal plic, lékaři ho proto otestovali na koronavirus a následně poslali do karantény veškerý personál, který s ním přišel do styku, což je celkem 60 lidí. 

V dalších nemocnicích v Plzeňském kraji ani u krajské záchranné služby zatím nejsou žádní zdravotníci, kteří by měli testy na koronavirus pozitivní .

V pražské Thomayerově nemocnici se koronavirus potvrdil u čtyř zdravotních sester. Dvě pracují na oddělení následné péče, další dvě na plicní klinice. Nejspíš se nakazily od pacienta, který s nemocí COVID-19 leží ve vážném stavu ve Všeobecné fakultní nemocnici.

Příběh testovaného: Už týden čekám na verdikt, zda mám koronavirus

Od sester se nejspíše také nakazil senior, který v Thomayerově nemocnici ve středu zemřel. Kromě něj se nakazilo dalších nejméně 12 seniorů na oddělení následné péče.

V Nemocnici na Bulovce se v úterý nákaza potvrdila u lékaře z ortopedické klinik a sestry z neurologického oddělení. Jedná se o manželský pár ve středním věku, který je nyní v domácí izolaci.

Na jihu Čech se potvrdilo onemocnění koronavirem u lékaře v Českokrumlovské nemocnici.Naposledy ordinoval o víkendu, nákaza se u něj potvrdila v pondělí. Do karantény kvůli tomu musí jeden jeho kolega z řad lékařů na gynekologicko-porodnickém oddělení a sedm sester. Nemocnice nyní pátrá po všech pacientech, kteří s nakaženým lékařem přišli do styku.

Kvůli nákaze lékařky, která byla na dovolené v Itálii, musela na tři dny zavřít soukromá poliklinika ve Strakonicích. Od minulého čtvrtka již opět funguje v omezeném režimu. 

Některé nemocnice se rozhodly omezit provoz preventivně. Učinili tak například v Krajské nemocnici Liberec, kde se provozně i kontaktně od ostatních izolovalo plicní oddělení. Důvodem je, že na něm byl hospitalizován muž, u něhož se při přijetí nevědělo, že je pozitivní na COVID-19. I tam je ovšem přes deset zdravotníků v karanténě poté, co se vrátili z dovolené v zahraničí.

Středočeské oblastní nemocnice zatím nemusely uzavřít žádné oddělení.  Někteří pracovníci příbramské nemocnice jsou preventivně v izolaci a už dříve se objevila nákaza u lékařky v kolínské nemocnici.

Inteligentní karanténa. Co přinese a jak se nouzový stav zmírní

Minulý týden se nemoc potvrdila také u zaměstnanců nemocnice v Břeclavi. Nakazili se tam dva lékaři a dvě sestry. Krajská hygienická stanice přikázala zavřít anesteziologicko-resuscitační oddělení a rovněž ušní, nosní a krční oddělení. Nefunguje také lůžkové oddělení ani ambulance.

Jsou však i nemocnice, kde již omezení kvůli koronaviru skončila.Ve čtvrtek opět otevřela zhruba po 14 dnech gynekologicko-porodní oddělení nemocnice ve Frýdku-Místku. K opatření se přistoupilo poté, co měla jedna ze zdravotních sester pozitivní test na koronavirus. Žena podstoupila léčbu a do karantény byli preventivně posláni její kolegové, se kterými byla v kontaktu.

O téměř 150 zaměstnanců přišla kvůli izolaci obcí na Litovelsku a Uničovsku ze dne na den Fakultní nemocnice Olomouc. Kromě toho již dříve muselo do karantény patnáct lékařů a sester z oddělení urgentního příjmu poté, co jeden z jejich kolegů onemocněl koronavirem.

Z Uničova je také zatím nejvážnější případ nákazy mezi lékaři a zdravotníky. Jedná se o stomatologa, který ještě 13. března ordinoval, později měl dechové potíže a záchranná služba ho v pátek 20. března převezla do prostějovské nemocnice. Odtud zubaře ve vážném stavu transportovali do Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně. Muž je tam připojen na umělou plicní ventilaci.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Maďarský zákon o svrchovanosti dráždí europoslance, mají „vážné obavy“

24. dubna 2024,  aktualizováno  20:25

Nový maďarský zákon o svrchovanosti, který má bránit zásahům zvenčí do národní politiky, v rezoluci...

Ukrajina tajně použila střely dlouhého doletu, nová pomoc vítězství nezaručí

24. dubna 2024  20:19

Ukrajinská armáda už začala používat balistické rakety dlouhého doletu. Tajně jí je poskytly...

VIDEO: Londýnem běhali splašení koně. Zkrvavení vráželi do aut, pět lidí zranili

24. dubna 2024  13:32,  aktualizováno  20:16

Centrem Londýna pobíhalo ve středu pět splašených koní královské kavalerie. Způsobili velký chaos v...

VIDEO: Slovenský pravičák vypustil nad hlavou europoslancům holubici míru

24. dubna 2024  20:09

Krajně pravicový slovenský europoslanec Miroslav Radačovský překvapil přítomné na jednání...

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...