Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Pacientku nechali ležet šest hodin na chodbě. Nemocnice pochybení popírá

  14:16aktualizováno  16:27
Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov nechala na nemocniční chodbě ve středu ležet postarší ženu šest hodin. Alespoň takovýmto způsobem prezentovala na sociální síti situaci jedné z pacientek středočeské nemocnice žena, která v té době byla také v nemocnici. Její příspěvek, ve kterém tvrdí, že na ni nemocnice zapomněla, vyvolal na sociálních sítí velký ohlas. Zařízení na dotaz iDNES.cz pochybení odmítá.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

„Oddělení ortopedie a chirurgie. Tuhle paní nechali ležet na chodbě na plastovém lehátku 6 hodin!“ uvedla na svém Facebooku žena vystupující pod jménem Obabi Demedoom.

Podle jejího tvrzení se žena na chodbě třásla, sténala a měla úplně propocená záda z plastového lehátka. Během šestihodinového „pobytu“ na chodbě ji nedal nikdo ze zaměstnanců nemocnice pití.

„Sestra si jí nevšímala, starali jsme se o ni my, co jsme čekali na vyšetření. Nechápu - děsí mě být stará a bezmocná. Prý je to takhle v pořádku a normální praxe a co prý se nestaráme o svoje,“ dodala.

Podle mluvčího nemocnice Petra Ballka bylo ovšem všechno jinak. „Ozvali se nám pacienti, kteří byli této události v ten daný čas přítomni, a popisují událost zcela jinak, než je prezentováno na Facebooku,“ uvedl. 

Nemocnice: neselhali jsme

Podle předsedy představenstva středočeské nemocnice Romana Mrvy lékařské zařízení nepochybilo. „Pacientka vyššího věku byla standardně vyšetřena, ošetřena a její zdravotní stav nevyžadoval pobyt v nemocnici, ani další akutní vyšetření. Tedy skončil proces, za který plně odpovídá nemocnice a pacientka se tedy mohla vrátit zpět do svého domova,“ uvedl ve svém vyjádření.

Máte podobnou zkušenost?

Napište nám na redakce@idnes.cz.

Nemocnice podle jeho slov nemá žádnou vlastní sanitní přepravu a není zodpovědná za transport pacientů. Má smlouvu s dopravní zdravotní službou Falck, která převoz pacientky zdržela. „Dopravně-zdravotní služba Falck byla opakovaně a důrazně urgována naším personálem,“ nastínil.

Během čekání byla pacientka podle Mrvy neustále pod kontrolou zdravotnického personálu. Na chodbě nemocnice byla, neboť by tak zablokovala ošetřování dalších čekajících pacientů.

Předseda představenstva uvedl, že pracovníci Falck nakonec starší ženu odvezli, ale následně se s ní do nemocnice vrátili. Pacientka nemocnice neměla údajně klíče od domu a příbuzným se nešlo dovolat. Dopravně-zdravotní služba ji převezla domů až po šesti hodinách.

Táto, oni pomůžou, řekl Adámek. Za dítě v kómatu se nemocnice ani neomluvila

„Náš personál se celou dobu opakovaně pokoušel spojit s příbuznými pacientky, bohužel dlouhou dobu bezvýsledně. V poskytování zdravotní a lékařské péče, ani ve snaze vrátit starou paní domů, jsme zcela jednoznačně nepochybili,“ sdělil Mrva.

Falck verzi nemocnice potvrzuje. Podle mluvčí společnosti Kataríny Načiniakové si zaměstnanci ženu převzali od pracovníků nemocnice. Marně se pak pokoušeli hodinu sehnat nějaké rodinné příslušníky. Když se jim to nepodařilo, vrátili se zpět do nemocnice. 

„Přestože jsme další dění nedokázali ovlivnit, upřímně nás mrzí situace, která v daný den pro pacientku v nemocnici nastala. Po následném nejbližším kontaktu z nemocnice jsme znovu zařídili pro pacientku odvoz domů za asistence dvojposádky,“ uvedla Načiniaková. Zdůraznila, že v tomto případně podle ní sehnala komunikace mezi všemi zúčastněnými. 

V případě, že by si pacientka chtěla na postup v daný den stěžovat, bude se muset podle Mrvy obrátit na svou pojišťovnu a dopravní službu.

V komentářích pod daným příspěvkem se objevily informace o tom, že takové zacházení v nemocnici je vcelku normální. Obabi v komentářích také doplnila, že již podala podnět k přešetření. „Věřím, že normální je zcela jiný postup. Také mě zajímá, jak dlouho tam paní ještě ležela a zdali ji opravdu neohrozil zápal plic,“ uvedla.

Nedostatek personálu, nedostatek lůžek

Na problémy a někdy i neochotu lékařského personálu upozornil na začátku června dokument Infiltrace, Obchod se svědomím. Ten v první části představil příběhy tří lidí. Prvním z nich byl příběh Adámka, který po operaci mandlí skončil ve vigilním kómatu. Dokument představil také příběh těhotné ženy, jenž po postupu gynekologa přišla o dvě nenarozené děti, a ženy, která se marně snaží zjistit důvod náhlého úmrtí své matky. Zejména příběh malého chlapce vyvolal ve společnosti velký ohlas. 

Do kauzy krvácejícího Adama promluvil hejtman, náměstek nemocnice odstoupil

Na jeden z problémů nemocnic upozornily také na začátku roku Hospodářské noviny. Nemocnicím chybí zdravotní sestry a lůžka. Pacienti tak často leží na místech, kam nepatří - část i na chodbách. Podle České lékařské komory navíc v Česku chybí okolo dvou až tří tisíc doktorů. 

Zákon o zdravotních službách ovšem mluví o tom, že pacient má právo na poskytnutí zdravotních služeb o náležité odborné úrovni. „Pacient má při poskytování zdravotních služeb dále právo na úctu, důstojné zacházení, na ohleduplnost a respektování soukromí při poskytování zdravotních služeb v souladu s charakterem poskytovaných zdravotních služeb,“ píše se v dokumentu. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Šebo: Rodiče neočkovaných dětí jsou zločinci, černý kašel je pro kojence smrtící

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...