Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Nemoc soudkyně odsunula projednávání kauzy Štiřín

  15:29
- K rozuzlení kauzy kolem štiřínského zámku by mělo dojít během soudního přelíčení, jehož první stání bylo v pondělí 31.ledna odročeno z důvodu onemocnění soudkyně.
V kauze Štiřín obvinil bývalý ředitel zámku Václav Hrubý bývalého premiérova náměstka Jaroslava Novotného z toho, že jej telefonicky vydíral, aby svědčil proti bývalému ministru zahraničí Josefu Zieleniecovi.

Ministr zahraničí Jana Kavan koncem loňského roku oznámil, že kontrola hospodaření Konferenčního centra Štiřín potvrdila podezření, že vedení porušovalo zákony a vynakládalo finance v rozporu s předpisy.

Resort sice nemíní podat na odvolaného ředitele štiřínského zámku Václava Hrubého trestní oznámení, ale hodlá se obrátit na vládu, aby iniciovala hlubší šetření Nejvyšším kontrolním úřadem.Hrubý trvá na svém, že při řízení postupoval podle předpisů. Opakuje, že za jeho odvoláním stojí to, že nepodlehl vydírání, aby přinesl důkazy proti exministrovi zahraničí Josefu Zieleniecovi.

Vedení Štiřína porušovalo předpisy, tvrdí Kavan
Kontrola ministerské inspekce například podle Kavana zjistila, že stavební práce při rekonstrukci centra začaly bez stavebního povolení, proplácené náklady nebyly řádně dokumentovány a výběrová řízení na dodavatele nebyla řádně prováděna. Ministr tvrdí, že dodavatelé přitom dostávali "výrazně vyšší částky" než v původní nabídce.

Z dokumentací podle Kavana vyplývá, že téměř všechny výběrové soutěže vyhrávala pražská stavební firma Invex bez ohledu na to, že nenabídla nejvýhodnější cenu. "A pokud se tam uplatnila zase nějaká jiná firma, tak ji zase čirou náhodou vedla tatáž osoba," řekl Kavan Českému rozhlasu. Jmenoval přitom jednatele stavební firmy Invex Vladimíra Kačera. Hrubý si podle ministra neoprávněně vyplatil jen za uplynulý rok věrnostní odměny ve výši téměř 240 tisíc korun.

"Dosud zde bylo vynaloženo ze státního rozpočtu celkem 289 milionů korun," upřesnil ministr Kavan s tím, že návratnost vynaložených peněz byla sporná. Dodal, že veškerou dokumentaci z kontroly, která zkoumala období od ledna 1998 do konce srpna letošního roku, slíbil Kavan vládě předat do jejího přespříštího zasedání.

PŘEDCHOZÍ VÝVOJ:
Hrubý vypovídal kvůli Štiřínu na policii
Bývalý ředitel zámku Štiřín Václav Hrubý vypovídal více než pět hodin na policii a předal jí originály nahrávek, na nichž ho údajně vydíral premiérův poradce Jaroslav Novotný. "Řekl jsem mnoho věcí, které jsem nemohl říct veřejnosti, a předal jsem originály nahrávek pro kriminalistickou expertízu," řekl Hrubý po výslechu na policejním prezidiu.

Hrubý také upozornil kriminalisty na svědky, kteří podle něho mohou potvrdit pravost nahrávek rozhovorů. Jiní svědkové by pak měli doložit, že Novotný pouze plnil úkoly někoho jiného. Tím, kdo kompromitující materiály proti bývalému ministrovi Josefu Zieleniecovi požadoval, byl podle Hrubého provozní ředitel ministerstva zahraničí Karel Srba.

Policie požaduje po Hrubém vysvětlení
Bývalý ředitel zámku Štiřín Václav Hrubý má v úterý na policii objasnit původ svých nahrávek. V těch po něm bývalý poradce premiéra Jaroslav Novotný požaduje, aby padělal důkazy proti Josefu Zieleniecovi. Policie si však podle Hrubého zatím nahrávky nevyžádala. „Policie mě kontaktovala, abych předal materiál k vyšetřování, nic jiného zatím nepožadovala,“ dodal Hrubý s tím, že v případě soudního přelíčení má svědky, kteří se účastnili nahrávání telefonátů. „Kdo to je, ani kolik jich neřeknu. Jen snad to, že jsou více než tři a méně než pět,“ doplnil.

Václav Hrubý, který byl sesazen z postu ředitele zámečku Štiřín, pro nedostatky v hospodaření, se snaží dokázat že jeho

Souvislosti:

Bývalý správce Štiřína Václav Hrubý telefonuje s poradcem Miloše Zemana Jaroslavem Novotným, přepis telefonátů (klikněte)
Jaroslav Novotný, poradce premiéra, rezignoval (klikněte)
ČSSD se bouří proti Zemanovi:
Místopředseda ČSSD Petr Lachnit tvrdí, že Zeman nemá důkazy (klikněte)
Poslanci ČSSD chtějí vysvětlení v kauze Štiřín (klikněte)
odvolání bylo jen účelovou záležitostí. Novinářům na tiskové konferenci předal svoje stanovisko ke Kontrole ministerstva zahraničních věcí, na základě které byl odvolán.

“Domnívám se, že výsledky této kontroly jsem ve všech bodech vyvrátil a podal pádné důkazy, že zpráva se mýlí,” uvedl Hrubý. Zpráva Hrubému zejména vytýká, že uzavíral nevýhodné smlouvy. “Uvažuju také o tom, že na výsledky celé zprávy podám trestní oznámení,” dodal Hrubý.

Hrubý zároveň uvedl, že byl předvolán na polici, aby předal materiály na šetření v kauze, kdy byl podle svých slov telefonicky vydírán poradcem premiéra Jaroslavem Novotným. Ten ho měl přesvědčovat, aby padělal důkazy proti bývalému ministrovi zahraničních věcí Josefu Zieleniecovi. Hrubý si rozhovory nahrál a na základě nich celou aféru mediatizoval. “Policie mě kontaktovala, abych předal materiál k vyšetřování, nic jiného zatím nepožadovala,” řekl Hrubý, “Telefonické nahrávky hovorů však zatím nechtěl,” dodal. Bývalý ředitel zámku Štiřín zároveň tvrdí, že pro případ soudního přelíčení má k dispozici i několik svědků, kteří byli telefonátům přítomni. “Kdo to je, ani kolik jich neřeknu. Jen snad to, že jsou více než tři a méně než pět,” dodal Hrubý.

H

Rozhovor na první straně Revue Štiřín s ministrem Janem Kavanem, léto 1999
…Zámek Štiřín je místem, které již mezi evropskou špičku ve svém oboru patří. Nezbývá než popřát – zůstaňte na špici, na kterou jste se díky svému úsilí a poctivé práci propracovali…

…Kvalita poskytovaných služeb, preciznost údržby a rekonstrukce jednotlivých částí objektu, zámeckého parku s golfovým hřištěm i výjimečnost nově dostavovaných částí dávají dostatečné záruky plnohodnotné reprezentace naší země pro návštěvníky odkudkoli

Jan Kavan na adresu Václava Hrubého, podzim 1999
…Hrubý byl z funkce ředitele příspěvkové organizace ministerstva odvolán pro důvodné podezření z porušení povinností vedoucího pracovníka státní správy…
rubý, který na Štiříně působí již přes 20 let, je v současné době zaměstnán jako zahradník tohoto objektu. “Štiřín mám rád a budu tu pracovat v jakékoli funkci,” uvedl. V zápětí však dodal, že by si i přesto rád vrátil do pozice ředitele.

Premiér doporučil svému poradci rezignaci
Premiér mezitím doporučil svému poradci Jaroslavu Novotnému, který měl vydírat bývalého ředitele štiřínského zámku Václava Hrubého, rezignaci. Ten vyhověj doporučení svého nadřízeného a rezignoval na svou funkci. "Pochopil jsem ty důvody, pochopil jsem svou chybu a vyhovím mu," řekl Novotný, jehož Hrubý obvinil, že po něm vyžadoval vyrobení falešných důkazů proti bývalému ministrovi zahraničí Josefu Zieleniecovi.

"Já jsem dnes mluvil s panem poradcem Novotným. Sdělil jsem mu, že pokládám za nepřijatelné, aby bez mého pověření jednal o čemkoli, co přesahuje jeho působnost, a doporučil jsem mu, aby rezignoval," řekl ve novinářům

Jan Kavan, ministr zahraničí:
O žádném nátlaku, který bych na kohokoli vyvíjel, anebo o komkoli, kdo by takovýto nátlak vyvíjel z mého popudu, natož aby byl mnou takto úkolován, nevím.
Miloš Zeman, předseda vlády:
Pan ministr Kavan mě ujistil, že panu Novotnému žádný takový pokyn nedal, já samozřejmě také ne, protože do této chvíle jsem ani nevěděl, že nějaký pan Hrubý existuje. Pokud by se ukázalo, že k tomu skutečně došlo, což v této fázi není jednoznačně prokázáno, tak ten člověk nemá co dělat jako můj poradce, na druhé straně konstatuji, že důkazy dosud nebyly podány.
Jaroslav Novotný, poradce premiéra Miloše Zemana:
Jsem velmi překvapen tím, co pan Hrubý rozpoutal. Poradím se proto s právníky, zda na tyto uváděné absurdity budu vůbec, případně jak, reagovat.
Josef Zieleniec, bývalý ministr zahraničí:
Vyzývám je znovu, aby se omluvili, anebo aby předložili důkazy o svém tvrzení. Není ani zbla pravdy na tom, co řekli, a celá věc je vymyšlená.
Poslanec Unie svobody Michal Lobkowicz:
Je to prostě šokující. Je to vážná věc.
Předseda Unie svobody Jan Ruml:
Pokud nebude celá záležitost uspokojivě vysvětlena, měli by ministr zahraničí Jan Kavan i premiér Miloš Zeman rezignovat.
Miloš Zeman.

Zemanovo červnové obvinění
Miloš Zeman v červnu obvinil Josefa Zieleniece z toho, že uzavřel na šedesát smluv s mediálními agenturami, které měly popularizovat Zieleniecovu osobu. Své sliby o dodání důkazů Zeman do dnešního dne nesplnil. Začátkem září ministr Jan Kavan odvolal Václava Hrubého z místa ředitele štiřínského zámku. Skandál naplno vypukl, když na protest proti jeho odvolání houslový virtuos Josef Suk přerušil pravidelný hudební cyklus Sukův Štiřín.

Bývalý ministr zahraničí Josef Zieleniec se domnívá, že naléhání na bývalého ředitele štiřínského zámku Václava Hrubého, aby proti němu vytvořil kompromitující důkazy, je jen špičkou ledovce. “To, že si jeden z uvědomělých úředníků nahrával telefonáty, je jen jeden jediný případ, který vyplynul na hladinu,” poznamenal Zieleniec a dodal: “Jsem přesvědčen, že dříve nebo později se mohou nějaké jiné zfalšované důkazy klidně objevit, protože ti, co je potřebují, jistě nenaléhali jenom na jednoho člověka.
Zieleniec vyzval místopředsedy ČSSD, aby zvážili, zda by kvůli posledním aférám neměli uvažovat o odvolání předsedy strany Miloše Zemana.

Kritika Zemana přichází i z ČSSD
Místopředseda ČSSD Petr Lachnit tvrdí, že šéf strany Miloš Zeman nemá dostatek důkazů, aby potvrdil svoje nařčení bývalého ministra zahraničních věcí Josefa Zieleniece z uplácení novinářů. Toho obvinil Zeman před pěti měsíci, do dneška však veřejnosti nepodal jediný důkaz. Lachnit uvedl, že Zeman s Kavanem existenci 60 smluv neprokážou. "Jestli vytvoříme obraz, že čuník bude dvoumetrákový, a teď přijde taková zdechlinka, která se sama složí vysílením, tak je výsledek jasný a nemá cenu kolem toho chodit," podotkl v této souvislosti místopředseda ČSSD Lachnit.

Sociálnědemokratičtí poslanci se dohodli, že budou požadovat od premiéra Miloše Zemana vysvětlení ke kauze Štiřín. "Dohodli jsme se na tom, že samozřejmě budeme chtít vysvětlení, protože to není věc, která se dá zamést pod koberec. Není to usnesení, ale bylo to unisono jednotným hlasem takto požadováno," řekl po jednání poslaneckého klubu ČSSD jeho předseda Stanislav Gross.

Bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý se svým obhájcem Stanislavem Devátým.

Bývalý ředitel štiřínského zámku Václav Hrubý.

Ministr zahraničí Jan Kavan podepisuje ratifikační listiny o vstupu do NATO

Miloš Zeman

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Kvestor ČZU: Nejlepší disciplínu měli při nácviku na útok zahraniční studenti

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schválila vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  15:22

Přímý přenos Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Seniorka při vystupování spadla pod tramvaj a zemřela, policie stíhá řidiče

24. dubna 2024  13:51,  aktualizováno  15:21

Obviněním řidiče tramvaje z usmrcení z nedbalosti skončilo po více než půl roce vyšetřování loňské...

Lídr kandidátky AfD propustí asistenta podezřelého ze špionáže, do voleb půjde

24. dubna 2024  10:12,  aktualizováno  15:19

Europoslanec a lídr kandidátky Alternativy pro Německo (AfD) Maximilian Krah i přes obvinění svého...

ANO bylo pro zvýšení věku odchodu do důchodu. Havlíčkovi vadí zápis z Hradu

24. dubna 2024  14:43,  aktualizováno  15:14

Hrad zveřejnil záznam z jednání o důchodové reformě. Na té se zástupci vlády, ANO a Hradu shodli,...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...