Iráčtí uprchlíci v pátek dopoledne nasedli do přistavených automobilů a...

Iráčtí uprchlíci v pátek dopoledne nasedli do přistavených automobilů a opustili rekreační zařízení Okrouhlík u Jihlavy. | foto: Tomáš Blažek, MAFRA

Přijměte uprchlíky z Iráku zpět, chtějí Němci. Do Česka poslali žádost

  • 593
Ministerstvo vnitra ve čtvrtek obdrželo od Německa žádost, aby si Česko vzalo zpět 25 křesťanských uprchlíků z Iráku. Skupina migrantů odmítla český azyl a minulý víkend odjela ze země. Ministerstvo německou žádost vyhodnotí. Do té doby nechce případ komentovat.

„Ministerstvo vnitra dnes obdrželo od Spolkové republiky Německo žádosti dle Dublinského nařízení o zpětné převzetí 25 iráckých křesťanských migrantů,“ informovalo ve čtvrtek vnitro v tiskové zprávě.

Skupina křesťanských uprchlíků z Iráku pobývala v Okrouhlíku na Jihlavsku. Přivezl je Nadační fond Generace 21. V sobotu se 25 lidí vydalo autobusem do Německa. Tamní policie je chtěla původně v pondělí vrátit do Česka. Nakonec německá strana svou žádost o předání stáhla s odůvodněním, že uprchlíci žádají v Německu o azyl, mají tam prý příbuzné. Později ale německé úřady uvedly, že požádají Česko o vzetí uprchlíků zpět.

Generace 21 nesplnila uprchlíkům to, co slíbila, tvrdí Iráčan

Očekává se, že se skupina uprchlíků buď vrátí do Iráku, nebo budou moci v ČR znovu požádat o azyl. To ale ministr vnitra Milan Chovanec nepředpokládá, když podle něj nechtěli v Česku zůstat.

Odjezd uprchlíků do Německa měl vážný dopad na celý projekt. Program na přesidlování křesťanských běženců byl nejprve pozastaven, vláda ve čtvrtek rozhodla o tom, že nebude pokračovat (o zastavení projektu čtěte zde). „Není možné podporovat projekt, který neplní svůj účel, uvedl ministr vnitra Chovanec. Nadační fond do země dopravil 89 uprchlíků, podle původních plánů jich mělo dorazit 153.

Osm z 24 iráckých uprchlíků, kteří našli zázemí v Brně, se také rozhodlo opustit Českou republiku. Iráčané vyrazili na cestu zpátky do Iráku ve čtvrtek ráno.

Podle fondu Generace 21 se osmičlenná rodina rozhodla odjet kvůli třiašedesátiletému otci, který říkal, že v cizině „chřadne a umírá“. S ním odcestovala manželka a dvě dcery - jedna se dvěma dětmi a manželem a druhá s dítětem. Její muž v Brně zůstal.

Rodina odcestovala krátce po 5:30 vlakem z Brna do Prahy, kde na ministerstvu vnitra stáhla svou žádost o azyl a odevzdala průkazky. Na pražské letiště zamířila s iráckými pasy a odletěla do Istanbulu, odkud bude pokračovat do Iráku (o odjezdu rodiny více zde).

3. dubna 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video