Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček | foto: Petr Topič, MAFRA

Němeček chce diabetiky léčit nepovolenými kmenovými buňkami

  • 105
Ministerstvo zdravotnictví chce prosadit, aby se nepovolená léčba kmenovými buňkami platila z veřejného zdravotního pojištění. Šéf resortu Svatopluk Němeček kvůli tomu hodlá vydat vyhlášku, která tímto způsobem umožní léčit diabetiky s ischemickou chorobou nohy.

Těch je asi čtyřicet tisíc, přičemž dvě centra, která na tom měla vydělávat, by inkasovala 100 tisíc korun za pacienta. To jsou celkem čtyři miliardy korun ročně. Navíc za léčbu, o níž sami diabetologové přiznávají, že její bezpečnost není vyzkoušena. Pro Česko by to znamenalo světové prvenství: léčba není nikde hrazená právě proto, že testování není u konce. Na případ upozornil server aktuálně.cz.

Mezi politiky v Poslanecké sněmovně to vzbudilo zděšení. „Na otázky jsem nedostal odpovědi, tak se příští týden koná podvýbor, kde chceme slyšet, na základě čeho se tak pan ministr rozhodl. Podle mých informací to totiž byl on, kdo léčbu prosadil,“ říká poslanec za KDU-ČSL Ludvík Hovorka.

Pravomoc „léčit“ nohy kmenovými buňkami by měly jen pražský IKEM a Ostravská fakultní nemocnice. Ministr přitom seděl ve vrcholném orgánu společnosti 4MEDi se stejnými lidmi, kteří vlastní firmu PrimeCell Therapeutics.

Této společnosti Němeček ještě jako ředitel ostravské nemocnice dovolil vybudovat v areálu centrum na výrobu kmenových buněk (více o centru čtěte zde).

Mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová tvrdí, že nápad hradit metodu vzešel od dvou odborných lékařských společností: angiologů a diabetologů. Ty se však od toho distancují.

Aktualizace

V původní verzi tohoto článku, který je zkrácenou podobou textu v MF DNES, scházela tato pasáž:

Jen pár dní předtím, než měl jít Svatopluk Němeček politikům vysvětlovat, proč chce testovat nepovolenou léčbu na pacientech za miliardy, ministr z problému vycouval. „Jelikož se ukázalo, že postoj odborné společnosti není jednotný, byly oba výkony vyřazeny,“ řekla MF DNES (mluvčí ministerstva) Štěpánka Čechová.

Redakce iDNES.cz se k tomu blíže vyjádřila v tomto článku.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video