Zdeněk Nekula pochází z Těšetic na Znojemsku, které jako starosta vede už třetí...

Zdeněk Nekula pochází z Těšetic na Znojemsku, které jako starosta vede už třetí volební období. Členem lidovců je od roku 2007. Dříve pracoval v bankovním sektoru. | foto: KDU-ČSL

Kandidát do vlády Nekula zrušil schůzku s prezidentem kvůli covidu

  • 67
Schůzka kandidáta na ministra zemědělství Zdeňka Nekuly s prezidentem Milošem Zemanem musela být odložena. Nekula měl totiž pozitivní antigenní test na covid-19 před setkáním v Lánech. Prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček iDNES.cz sdělil, že Zeman bude až do pátku kandidáty do vlády přijímat v prosklené kukani, i když mu ve středu končí covidová izolace.

„Schůzka Zdeňka Nekuly s prezidentem republiky se dnes bohužel neuskuteční. Důvodem je pozitivní antigenní test na covid-19, který pan Nekula absolvoval před setkáním v Lánech. Pan Nekula je bezpříznakový a po dvou dávkách očkování. Momentálně hledáme náhradní řešení,“ oznámila KDU-ČSL na Twitteru v době, kdy už měla schůzka prezidenta s kandidátem na ministra zemědělství probíhat.

V úterý se tak prezident Miloš Zeman sešel pouze s kandidátem Pirátů na ministra zahraničí Janem Lipavský. Ten po jednání v Lánech odpovídal vyhýbavě na otázky novinářů, zda mu Zeman řekl, že ho nejmenuje.

„Jmenování probíhá na bázi premiér - prezident a tam si myslím, že je potřeba se o tom dál bavit,“ odvětil Lipavský na dotaz, zda mu prezident Miloš Zeman řekl, že s ním má výhrady. Zeman podle zdrojů Frekvence 1 doporučil Lipavskému, aby se vzdal kandidatury na post ministra zahraničí.

Jednání budou pokračovat do pátku za sklem

Prezident Miloš Zeman bude až do pátku přijímat všechny kandidáty do vlády za stejných podmínek, i když mu izolace oficiálně končí ve středu.

Za plexisklem tak přijme i ve čtvrtek kandidáta na ministra financí Zbyňka Stanjuru z ODS i kandidáta Pirátů na ministra pro legislativu Michala Šalomouna a také v pátek kandidáta na ministra zdravotnictví Vlastimila Válka. iDNES.cz to sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. Setkání s premiérem Petrem Fialou bude podle něj následovat v krátké době poté.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video