Herec a režisér Jiří Mádl s bývalým ministrem pro  lidská práva Michaelem...

Herec a režisér Jiří Mádl s bývalým ministrem pro lidská práva Michaelem Kocábem | foto:  Petr Topič, MAFRA

Zaostáváme, jsme vysáváni rozkrádáním, burcují Kalvoda, Kocáb i Dyk

  • 1202
Přes ujišťování politiků o boji s korupcí je naše vlast vysávána a demoralizována promyšleným, dobře organizovaným rozkrádáním veřejných statků, píše se v prohlášení Několik vět 2017, které zveřejnila politická platforma Spravedlnost a inovace (SPIN). Prohlášení zatím podepsalo přes čtyřicet lidí, mezi nimi exministři Jan Kalvoda, Michael Kocáb a Jan Ruml, herec Jiří Mádl či zpěvák Viktor Dyk.

Název prohlášení je narážkou na protikomunistickou petici z roku 1989 Několik vět, která předcházela pádu komunistického režimu.

„Politika a s ní celý demokratický režim se ocitly v setrvalé krizi,“ píše se v dokumentu. „Zašlapávány jsou hodnoty Masarykovy a Havlovy, na nichž náš stát vznikal,“ uvádí text Několika vět 2017.

Kritizují, že jsme strháváni do područí východu, přestože naše místo je v demokratickém srdci Evropy. „Parlamentem a vládou nekorigovaný prezident vytváří vlastní politiku, ohýbá ústavu k bodu zlomu. S pomocí politických struktur se stal mocenskou loutkou mocenských zájmů Moskvy a Pekingu,“ jsou přesvědčeni autoři výzvy.

Mezi nimi jsou jak bývalí politici, tak další významní lidé z oblasti kultury jako režiséři Jiří Menzel, Fero Fenič, písničkáři Jan Burian a Vladimír Merta či tajemník exprezidenta Václava Havla Vladimír Hanzel a socioložka Jiřina Šiklová.

Zúčastní se kampaně, ale nebudou kandidovat

„Dnes jsme na osudové křižovatce zase,“ řekl Kalvoda. „Odplouváme stále více na východ a oslabujeme naše vazby k Západu,“ uvedl právník, bývalý ministr spravedlnosti a dřívější šéf ODA Jan Kalvoda.

Sdružení SPIN podle něj nemá sílu a vlastní peníze, aby se nyní účastnilo volební kampaně vlastní kandidaturou. Bude se proto podle Kalvody v kampani snažit konfrontovat politické strany s hodnotami, které chce hájit.

„Vítám občanskou iniciativu,“ řekl Jiří Mádl při představení výzvy. „Chtěl bych vyjádřit nespokojenost s tím, kam společnost dospívá,“ uvedl exministr Kocáb při představení výzvy Několik vět 2017 v pražském paláci Lucerna. Jde podle něj o to, aby byly zachovány základní atributy demokratické republiky po listopadu 1989.

V prohlášení autoři píší, že se naše země stala převážně montovnou zahraničních firem a že technologicky i v sociální a vzdělávací oblast zaostáváme. Některá média podle nich fungují spíš jako vlivová centra než jako zdroj informací a že do justice pronikla mafie, které se v mnoha případech daří zabezpečovat beztrestnost osnovatelům zejména velké korupce.

„Pohyb po šikmé ploše směrem do katastrofální krize musíme zastavit,“ vyzývají signatáři výzvy. Země se má vrátit k podpoře lidských práv a občanských svobod, politické strany mají vyhnat lobbisty a kmotry a zrušit pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny nebo ji snížit na 2 procenta.

Prezidentem se má podle prohlášení stát osobnosti, která vrátí prezidentskému úřadu důstojnost a etický rozměr. Platforma SPIN zvažuje kandidaturu takové osobnosti nebo podporu jinému kandidátovi. Na tiskové konferenci se ke kandidatuře nikdo osobně nepřihlásil. „Abychom tu měli Macrona, musíme k tomu vytvořit podhoubí,“ řekl Kocáb.

„Už v roce 1989 jsem svým podpisem podporoval petici Několik vět. Pak přišla revoluce, uběhlo spoustu let a je to tady zase. Díky neutuchající a nekončící politické krizi a tomu, co se tady děje, jsem se rozhodl podpořit i současné znění Několika vět. Tentokrát především kvůli bodu šest, který se týká důstojné a eticky způsobilé osobnosti v čele našeho státu,“ vysvětlil Dyk podporu nového prohlášení.

„Byl bych rád, abychom si udrželi nějakou tvář a abychom nebyli za hrdiny a nevyhraňovali se jenom k Evropské unii, což je jenom politické a mírové společenství, kde nám nic nehrozí a kde jsme naopak chránění. Vadí mi, že se občas v rámci krátkodobého ekonomického zájmu kloníme před gigantem, který si to nezaslouží a má občas i diktátorské choutky,“ uvedl Mádl.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue