Obec, která dluží více než 80 milionů korun, chce prodat v dražbě budovu radnice.

Obec, která dluží více než 80 milionů korun, chce prodat v dražbě budovu radnice. | foto: MF DNES

Nejzadluženější obec v Česku prodává radnici

  • 76
Jinde za 300 tisíc korun pořídíte leda garáž, v Pramenech na Karlovarsku, nejzadluženější obci v Česku, můžete mít rovnou celou radnici. Vyvolávací cena budovy úřadu je 330 tisíc korun, tedy polovina částky, kterou určil soudní znalec.

Exekutor se pokusil vydražit sídlo obce se 150 obyvateli už v březnu, ale neuspěl. I kdyby se nyní kupec našel a dal třeba i pětinásobek, pro lidi v Pramenech se toho moc nezmění.

Obec totiž dluží přes 80 milionů. Její správce Josef Novosad, dosazený ministerstvem vnitra, ji jen s vypětím udržuje v chodu. "Pokud radnici v Pramenech při dražbě někdo koupí, budeme se snažit dohodnout s novým vlastníkem o jejím pronájmu. Nepodaří-li se to, začnou se hledat jiné vhodné prostory," naznačila mluvčí ministerstva vnitra Hana Malá.

Už nyní musí obyvatelé Pramenů prakticky za všemi úředními záležitostmi jezdit do Mariánských Lázní.

Radnici nikdo nechce, budova je ve špatném stavu

Zájemci o koupi radnice ale nejsou. Budova není v dobrém stavu, zájemce může odradit třeba i zanedbaná kotelna. "Náklady na uhlí jsou asi sedm tisíc korun měsíčně, kotel je v havarijním stavu," vysvětlila ředitelka odboru dozoru a kontroly veřejné správy ministerstva vnitra Marie Kostruhová.

Rychlý a bezbolestný způsob, jak by se Prameny mohly zbavit astronomických dluhů, neexistuje. Ministerstvo vnitra má omezené pravomoci, zastupitelstvo, které by mohlo vyjednávat s věřiteli, v obci už od loňska chybí. A do nevděčného úkolu řídit zřejmě nejzadluženější obec v Česku se nikdo z místních nehrne.

Obec dostává peníze od státu, ty nestačí ani na úroky

Prameny dostávají ze státní pokladny z vybraných daní asi dva miliony ročně. "To nepokryje ani sankční úroky," zdůraznil nedávno ředitel odboru financování územních rozpočtů ministerstva financí Jan Zikl.

"V obci musí vzniknout zastupitelstvo, které začne jednat s věřiteli a navrhne jim splacení 15-20 procent dluhu. Částku pak poskytne ministerstvo financí jako bezúročnou půjčku," naznačil Zikl.

Zadlužení Pramenů nastartoval nepodařený projekt stáčírny minerálních vod. Jeho příprava stála miliony, investor však nakonec nezačal stavět.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video