Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního...

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman zrušil rozhodnutí o zastavení trestního stíhání premiéra Andreje Babiše a Jany Mayerové v kauze Čapí hnízdo. Původní zastavení trestního stíhání označil za nezákonné a předčasné. (4. prosince 2019) | foto: Patrik Uhlíř, MAFRA

Žalobce Zeman pomohl v soudní kauze známému. Byl jsem nestranný, namítl

  • 238
Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman pomohl svému známému, majiteli penzionu u Třeboně, vybojovat u Nejvyššího soudu restituční nárok na pozemky po babičce. Podle serveru Seznam Zprávy byl Zeman osobně zaujatý. Na dotaz iDNES.cz však Zeman odmítl, že by jakkoli zpochybnil svou nestrannost při rozhodování.

Zeman podal v kauze podle Seznam Zprávy třikrát dovolání k Nejvyššímu soudu. Nakonec padl pravomocný rozsudek, který podle serveru nahrává podnikatelským zájmům majitele penzionu.

Podle přímého svědectví soudce mladoboleslavského okresního soudu Jana Czernina se Zeman za zájmy podnikatele přimlouval osobně. Habersberger serveru potvrdil, že Zemana zná z opakovaného pobytu v penzionu, a popřel, že by s ním mluvil o sporech kolem restitucí.

„Důrazně odmítám, že bych učinil jakékoliv kroky, kterými bych jako nejvyšší státní zástupce zpochybnil svou nestrannost při rozhodování,“ reagoval Zeman pro iDNES.cz.

„S panem soudcem jsem mluvil, rozhodně to však bylo v jiném duchu, než pan soudce líčí. Pokud to vnímal jako nepřiměřenou intervenci, tak je zvláštní, že tuto informaci nezveřejnil již v roce 2015, kdy bylo podáno první dovolání ve věci, a činí tak až po šesti letech,“  upozornil.

O dovolání rozhoduje Nejvyšší soud, který třikrát přisvědčil námitkám Nejvyššího státního zastupitelství, a potvrdil tak, že dovolání bylo vždy podáno oprávněně.

Proti článku Seznam Zpráv se ohradilo také Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 1, které kauzu dozorovalo. Podle šéfa Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jana Lelka článek zcela pomíjí skutkové okolnosti dané trestní věci i důvody, pro které Nejvyšší soud opakovaně rušil rozhodnutí soudů nižších stupňů.

„Všechna tři dovolání, která byla v této věci podána, byla iniciována právě Obvodním státním zastupitelstvím pro Prahu 1. Tyto podněty k podání dovolání byly činěny z naší strany bez jakékoliv součinnosti s Nejvyšším státním zastupitelstvím,“ sdělil Lelek.

„Pokud by tyto podněty nebyly v dané věci z naší strany učiněny, pak by tato věc nebyla Nejvyššímu státnímu zastupitelství předložena, a nebylo by tak z jejich strany, respektive nejvyšším státním zástupcem, podán tento mimořádný opravný prostředek,“ zdůraznil.

Zemanův známý, farmář Petr Habersberger, v devadesátých letech zprivatizoval a přebudoval statek na penzion. Kvůli restitucím si následně nemohl dokoupit přilehlá pole. Pozemky, na kterých hospodařil, totiž před lety získal Karl Eugen Czernin.

Nejvyšší žalobce nepodá správní žalobu pro údajný střet zájmů Babiše

Díky úřednímu záznamu, který dokazoval, že jeho babička Josefina Czerninová byla po druhé světové válce československou občankou, mu stát pozemky vydal.

Právě kvůli tomuto potvrzení byly později obžalovány dvě úřednice pražského magistrátu, které jej vydaly, uvedl server. Přestože nižší soudy vždy úřednice zbavily obžaloby, Zeman rozsudky opakovaně napadl. Nejvyšší soud nakonec obě ženy odsoudil a uložil jim podmínečné tresty.

Ve svém vyjádření zdůrazňuje, že o dovolání rozhoduje Nejvyšší soud, který třikrát přisvědčil námitkám NSZ a potvrdil tak, že dovolání bylo vždy podáno oprávněně.

„Důrazně odmítám, že bych učinil jakékoliv kroky, kterými bych jako nejvyšší státní zástupce zpochybnil svou nestrannost při rozhodování,“ uzavřel Zeman.

Habersbergera odmítaly soudy

Sám Habersberger veřejně usiloval o pozemky už v minulosti, se stížností u Ústavního soudu ale neuspěl. Do případu obžalovaných úřednic se pak přihlásil jako poškozený. 

Farmář také potvrdil, že se s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem zná. Podle Seznam Zpráv za majitele penzionu Zeman navíc několikrát osobně orodoval.

Zeman nejprve přes společnou známou kontaktoval soudce mladoboleslavského okresního soudu Jana Czernina, vzdáleného bratrance restituenta Karla Eugena Czernina. Měl mu údajně vzkázat, že chce pomoci vyřešit pozemkový spor. Oba muži se následně setkali při třech osobních schůzkách.

Při poslední schůzce v listopadu roku 2014 potom Zeman přímo navrhl Czerninovi, že by se jeho bratranec a Habersberger mohli dohodnout. Po Czerninových výtkách o předpojatosti a nevhodnosti schůzku Zeman rychle ukončil.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video