Miloš Zeman v Pardubicích. Když trousil své bonmoty v prosinci na Pernštýnském

Miloš Zeman v Pardubicích. Když trousil své bonmoty v prosinci na Pernštýnském náměstí, naslouchaly mu davy lidí, které mu později pomohly ke zvolení českým prezidentem. Foto: Radek Kalhous, MAFRA

Volební fauly zřejmě projdou, u soudu zbývají poslední tři stížnosti

  • 152
Nejvyšší správní soud zamítl dalších dvacet stížností na prezidentské volby. Týkaly se především způsobu kampaně Miloše Zemana. Soud uvedl, že nemůže pískat všechny volební fauly. Jednalo by se prý o příliš velký zásah do projevené vůle voličů.

"Jedním ze zákonných limitů je povinnost vést kampaň čestně, poctivě a především zákaz zveřejňovat nepravdivé údaje. Možnosti soudu jsou ale limitované. Jeho pravomocí je pouze rozhodnout o neplatnosti voleb, což je natolik závažný zásah do projevené vůle voličů, že k němu lze přistoupit jen ve výjimečných případech," uvedla mluvčí soudu Sylva Dostálová.

Soud nyní rozhodoval o 20 stížnostech. Dvě odmítl, protože dorazily po časovém termínu, a zbylých osmnáct zamítl. K soudu dorazilo rekordních 109 stížností (více zde). Projednat zbývají poslední tři, zbylé už soud zamítl.

Soud se nyní zabýval například lživým inzerátem, který si v Blesku zadal pražský advokát Vladimír Zavadil (více zde). Zkoumal i výroky o údajném vystěhování paní Bílé ze zámeckého bytu v Čimelicích, o údajné podpoře Bernda Posselta protikandidátovi Karlu Schwarzenbergovi či o pokusy spojovat rodinu kandidáta s fašistickým a nacistickým hnutím.

"Soud shledal, že se v těchto případech opravdu jednalo o nepravdivá tvrzení i lži. Dospěl tak k závěru, že v průběhu volební kampaně došlo k nezákonnostem schopným ovlivnit volební výsledek, avšak nikoliv tak intenzivním způsobem, který by mohl konečný výsledek změnit," vysvětlila mluvčí soudu.

"V projednávaných věcech byla pro soud velmi podstatná následující okolnost. Na každý, byť i neférový, argument měl oponent v rámci kampaně šanci odpovědět," dodala. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video