Nejvyšší soud nově stanovil, jaké množství drog je už bráno jako trestný čin (ilustrační snímek).

Nejvyšší soud nově stanovil, jaké množství drog je už bráno jako trestný čin (ilustrační snímek). | foto: AP

Nejvýš 10 gramů konopí. Soud nově stanovil větší než malé množství drog

  • 315
Nejvyšší soud nově stanovil, jaké množství drog má policie a justice považovat za větší než malé a tedy už za trestný čin. U marihuany a pervitinu soudci zvolili oproti dosavadní praxi přísnější metr. Například držení maximálně 10 gramů marihuany je bráno jako přestupek, větší množství už jako trestný čin.

V případě marihuany soud zvolil přísnější měřítko, než starší vládní nařízení. Dosud bylo "větší než malé množství" konopí více než 15 gramů. Soud o změně rozhodl už 13. března, stanovisko ale zveřejnil až ve středu.

Donedávna upravovalo hraniční hodnoty vládní nařízení, které ale loni v srpnu zrušil Ústavní soud (více čtěte zde). Nyní stejný účel zastane stanovisko trestního kolegia Nejvyššího soudu. Čísla jsou podle soudců však orientační a je nutné zohledňovat další okolnost.

"Pokud množství omamné a psychotropní látky u pachatele, který přechovával takovou látku pro vlastní potřebu, nedosáhne "množství většího než malého", půjde při splnění ostatních zákonných znaků o přestupek," uvedl soud ve svém stanovisku.

Podle Tomáše Zábranského z Kliniky adiktologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy v Praze je dobře, že po zrušení vládního nařízení opět existuje vodítko rozlišující přestupek a trestný čin.

Nově stanovené hodnoty omamných a psychotropních látek
drogamnožství větší než malé
pervitinvíce než 1,5 g
marihuanavíce než 10 g sušiny
extázevíce než 4 tablety
hašiš více než 5 gramů
kokainvíce než 1 g
heroin více než 1,5 g
lysohlávkyvíce než 40 plodnic houby

"Nejvyšší soud se snažil co možná nejlépe vyvážit různá stanoviska a vypořádal se s tím relativně dobře. Vítám, že jasně odmítl drakonické návrhy ministerstva vnitra a policie, které se snažily snížit limity nikoliv o jednotky, ale o řády," řekl iDNES.cz Zábranský. Za správné považuje i to, že policie musí zohledňovat nejen objem zabaveného materiálu, ale i množství čisté látky (v případě konopí 10 gramů sušiny a 1 gram THC).

Zpřísnění limitu u konopí a pervitinu ale považuje za trend mířící špatným směrem. U pervitinu by ponechal původní limit, u konopí by dokonce "větší než malé množství" posunul na 30 až 50 gramů, aby tak zvýhodnil pěstitele konopí pro vlastní potřebu a snížil objem komerčního černého trhu. "Samozásobitelství je ze všech možných scénářů ten nejméně špatný," vysvětlil. "Toto snížení ale nepřinese nic dramatického. Větší represe nehrozí, nejde to zneužít ke stíhání drobných uživatelů o nic více než dosud," doplnil Zábranský. 

Policie změnu vítá, zástupce pěstitelů ji přirovnává k prohibici

Zpřísnění naopak vítá ředitel Národní protidrogové centrály Jakub Frydrych. "Hodnotíme to jednoznačně pozitivně. Jsme dlouhodobě vnímáni jako uživatelsky velmi příznivá země pro drogy. Opatření může vnitrostátně přispět ke snížení poměrně vysoké dostupnosti konopí a mezinárodně nás může zařadit zpět mezi běžné legislativy evropských zemí," řekl iDNES.cz šéf policejního útvaru.

Podle Zábranského ale většina zemí, která stanovuje netrestné množství konopí pro vlastní potřebu, pracuje s mnohem vyššími limity. Jako příklad uvádí Austrálii, Španělsko, Švýcarsko, Kanadu a řadu států USA (na Aljašce je limit 100 gramů). "Důvodem je snaha oddělit trhy s rekreační marihuanou od trhů s vysoce rizikovými drogami typu heroinu, kokainu a pervitinu. Jakkoliv jde spíše o symbolické snížení, je to špatný a iracionální signál," doplnil.

Rozhodnutí soudu kritizuje šéfredaktor časopisu pro pěstitele konopí Soft Secrets CZ Jindřich Krása. "Koresponduje to s tím, co momentálně úřady a oficiální místa prezentují jako své postoje ať už k marihuaně, nebo growshopům. Jakákoliv represe vůči pěstitelům nebo uživatelům marihuany je naprosto zcestná. Jako příklad bych nejlépe použil prohibici  v USA. Je to něco, co nefunguje, a fungovat nemůže," řekl iDNES.cz Krása. 

Podle Frydrycha ale k větší kriminalizaci drobných uživatelů konopí nedojde. "Tuto obavu znám, je to častý argument. V České republice ale nikdy nedocházelo ke kriminalizaci uživatelů. Užívání samo o sobě není protiprávní. Za prosté užívání nikdo kriminalizován nebyl a nebude. Pokud se někdo zabývá produkcí nebo distribucí, musí počítat s tím, že porušuje zákon," doplnil.

Soud si při rozhodování vyžádal vyjádření právě od Národní protidrogové centrály, ministerstev spravedlnosti a vnitra, národního protidrogového koordinátora, adiktologů, právníků, advokátů či kriminologů.

Podle soudu je nutné zohlednit i konkrétní případy

Soud své rozhodnutí zdůvodnil mimo jiné tím, že přibývá mladistvých uživatelů i velkoobjemových pěstíren. "Do této trestné činnosti je zapojena především vietnamská národnostní menšina, přičemž nárůst počtu odhalených pěstíren i kvality vyprodukované marihuany je od roku 2007 přímo alarmující," napsali soudci.

Zábranský ale upozorňuje, že takové zdůvodnění nedává smysl. "Velkoobjemové pěstírny představují úplně jiný problém ve zcela jiných objemech - nikoliv v gramech, ale v desítkách i stovkách kilogramů. Navíc to nejsou drogy pro vlastní potřebu, ale k prodeji, což je trestné bez ohledu na množství," uvedl adiktolog.

Pojem "větší než malé množství" se objevuje v několika paragrafech trestního zákoníku. Od interpretace tohoto pojmu se pak odvíjí kriminalizace držení různých omamných látek u jejich uživatelů. Podle soudu je třeba obecně považovat za větší než malé takové množství, které vícenásobně převyšuje běžnou dávku obvyklého konzumenta.

"Při závěru o naplnění uvedeného znaku je třeba podpůrně zohlednit, zda šlo o prvokonzumenta či uživatele těchto látek v pokročilém stádiu závislosti, případně i jiné skutečnosti ovlivňující míru ohrožení života nebo zdraví uživatele," stojí ve stanovisku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video