Protestní akce na podporu squaterů, kteří vnikli do opuštěného domu na rohu...

Protestní akce na podporu squaterů, kteří vnikli do opuštěného domu na rohu ulice Apolinářská a Na Slupi (12. 9. 2009) | foto: Profimedia.cz

Zasáhli proti zastáncům squatingu a zajistili je. Vnitro se omluvit nemusí

  • 43
Nejvyšší soud zamítl dovolání trojice lidí, kteří žádali od ministerstva vnitra omluvu za zásah policie proti shromáždění na podporu squatingu. Tvrdili, že shromáždění v Praze v roce 2009 bylo poklidné, přesto policie bez předchozí výzvy přehradila ulici, znemožnila jim odchod a zajistila je. Byli pak krátkodobě omezeni na svobodě.

Obvodní soud pro Prahu 7 žalobě vyhověl a přiznal žalobcům nárok na omluvu za nemajetkovou újmu. Městský soud v Praze ale verdikt změnil a žalobu zamítl. Vycházel z úředních záznamů policie, jejichž pravdivost se zastáncům squatingu údajně nepodařilo vyvrátit.

Podle městského soudu policie zasahovala proti agresivnímu davu ve vypjaté situaci, kdy nelze individuálně rozlišovat chování jednotlivců. Protestující prý s ohledem na okolnosti museli vědět, že se nacházejí na místě, kde se podle výzvy policie nemají shromažďovat a museli být srozuměni i s tím, že mohou být zadrženi.

Ani podle Nejvyššího soudu se trojici žalobců nepodařilo vyvrátit pravdivost úředních záznamů. „Nelze odvolacímu soudu ničeho vytknout, když vyšel z presumpce správnosti zmíněných úředních záznamů,“ stojí v rozhodnutí.

Praha zažila 12. září 2009 tvrdé střety policistů s radikály. Podnítilo je obsazení domu na rohu Apolinářské ulice a ulice Na Slupi v Praze 2 squatery. Policisté použili proti jejich příznivcům obušky a pyrotechniku. Zadrželi desítky lidí.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video