Studenti Lékařské fakulty Univerzty Karlovy v Hradci Králové

Studenti Lékařské fakulty Univerzty Karlovy v Hradci Králové | foto: Archiv LF UK Hradec Králové

Průzkum: Studenti plánují hypotéky a cestování. Svatbu chtějí do třiceti

  • 71
Nejvyšší mzdy očekávají uchazeči o studium na vysokých školách v právnických oborech. Nejlepší šanci na uplatnění pak čekají zájemci o medicínu. Většina studentů chce dlouhodobě pobýt v zahraničí a kolem třiceti let požádat o hypotéku. Vyplývá to z šetření společnosti Scio mezi uchazeči o vysokoškolské studium.

Nejlukrativnější obory, od kterých studenti očekávají nejvyšší plat, jsou práva, IT, medicínské a technické obory.

„V případě medicíny také vidí velkou možnost uplatnění. Na druhou stranu v případě práv je možnost uplatnění podle studentů mnohem menší. Jinak řečeno, cítí, že sice tam budou mít možná vyšší platy, ale možnost uplatnění nebude taková,“ shrnul na úterní tiskové konferenci Štěpán Pudlák ze společnosti Scio výsledky dotazníkového šetření mezi tisíci uchazeči o přijetí na vysoké školy.

Průzkum

Dotazníkové šetření proběhlo v dubnu a květnu 2015 v rámci termínů Národních srovnávacích zkoušek. Mezi respondenty bylo 67 procent těch, kteří se hlásí na vysokou školu přímo ze střední školy, 14 procent se hlásí z jiné vysoké školy, 12 procent ze zaměstnání a 7 procent odjinud.

Cílem průzkumu v rámci Národních srovnávacích zkoušek bylo zjistit, jaké mají studenti představy o vlastní budoucnosti.

„Chceme mít přehled, jací studenti se na vysoké školy hlásí. Výsledky se v porovnání s šetřeními v minulých letech mění. Jsou například náznaky, že se proměňuje pohled studentů na chuť vycestovat do zahraničí. Máme pocit, že pomalu narůstá,“ řekl Pudlák.

Dvě třetiny respondentů uvedly, že existuje obor, na nějž podle vlastního přesvědčení nestačí. Na prvním místě uváděli mezi těmito obory hlavně lékařské, právnické, technická a IT.

Vycestovat a do třiceti mít veselku

Vycestovat dlouhodobě do zahraničí za prací či studiem by chtěly tři čtvrtiny respondentů. Většina dotazovaných plánuje uzavřít sňatek mezi 25. a 30. rokem života. Pouze malá část respondentů uvažuje o svatbě před 25. rokem života a šest procent uvedlo, že neplánuje svatbu nikdy.

Více než polovina uchazečů o studium si plánuje vzít v budoucnu hypotéku, přičemž nejčastěji mezi 28. a 33. rokem života.

Část otázek se týkala rovněž témat probíraných ve škole. Většina respondentů uvedla, že by se výuka měla zaměřit na rozvoj silných stránek. Uvítali by také témata jako kulturní rozdíly a jejich chápání nebo vztah k sobě samému. Naopak více než polovina respondentů si myslí, že by se škola neměla věnovat náboženství.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video