Advokát Zdeněk Altner | foto: Jan Zátorský, MAFRA

ČSSD nemusí zatím platit stamiliony Altnerovi, rozhodl Nejvyšší soud

  • 580
Sociální demokraté prozatím nemusejí vyplatit advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů korun - a to do rozhodnutí o dovolání, které ve vleklém případu podali. Rozhodl o tom Nejvyšší soud. Vyhověl tak argumentu ČSSD, že jí hrozí „závažná újma na jejích právech“.

„Vykonatelnost rozsudku Městského soudu v Praze ze dne 31. 3. 2016 (...) se odkládá do právní moci dovolání podaném v této věci,“ stojí v rozsudku Nejvyššího soudu, který má iDNES.cz k dispozici.

Soud se ve zdůvodnění přiklonil k argumentaci ČSSD, která ve svém dovolání uvedla, že v případě neprodleného výkonu napadeného rozhodnutí odvolacího soudu nebo jeho exekuce jí hrozí závažná újma na jejích právech. To je termín zmíněný v § 243 občanského soudního řádu.

„Včera nám toto rozhodnutí bylo doručeno. Jsme samozřejmě rádi, že Nejvyšší soud takto rozhodl, protože od začátku jsme říkali, že v případě, že bychom panu Altnerovi zaplatili, byl by už jakýkoli další postup v té věci pouze akademický, protože bychom ty finanční prostředky pravděpodobně vůbec neviděli. Teď budeme čekat na to, jak Nejvyšší soud rozhodne o našem dovolání,“ řekl mediální zástupce ČSSD Jiří Chvojka.

ČSSD vs. Altner

Proti rozhodnutí Nejvyššího soudu se nelze odvolat.

„Nejvyšší soud rozhodl: Neplaťte závazky ze smluv. Ani když jsou soudem pravomocně přisouzené. Můžete si způsobit ’vážnou újmu’,“ komentoval rozhodnutí soudu Altner.

Advokát Zdeněk Altner, který ČSSD zastupoval ve sporu o Lidový dům a pomohl jí toto sídlo „vyhrát“, se ve vleklém sporu domáhal 145 milionů korun, verdikt z roku 2004 mu přiznal 18,5 milionu. Proti tomu se obě strany odvolaly, 31. března 2016 Městský soud v Praze rozhodl v Altnerův prospěch.

Se smluvní pokutou 0,3 % denně ale částka za tu dobu nabyla na 337 milionů korun. Pro představu - je to o 23 milionů více, než na kolik má ČSSD nárok od státu na čtyřleté období 2013-2017 (peníze se odvíjejí od volebního zisku, kolik strany dostaly, najdete zde).

ČSSD se do vyplacení peněz Altnerovi nechtělo. V dovolání, které Nejvyšší soud obdržel 11. dubna, rozporovala především oprávněnost a zákonnost smluvní pokuty. „Nesouhlasíme s rozhodnutím Městského soudu v Praze s odůvodněním, že je v rozporu s judikaturou Nejvyššího soudu,“ uvedl mediální zástupce strany a její advokátní kanceláře Jiří Chvojka.

Následně 14. dubna strana uvedla, že peníze bude posílat Altnerovým věřitelům, kteří se přihlásí v Lidovém domě (více zde). Advokát reagoval žádostí, aby soud zablokoval sociální demokracii účty. To se mu ale nepovedlo (více zde).

Spor začal v roce 2007:

31. března 2016

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue