Stížnosti na mlčícího starostu Švaňhalu se hromadily v kanceláři nebo končily v koši.

Stížnosti na mlčícího starostu Švaňhalu se hromadily v kanceláři nebo končily v koši. | foto: Martin Adamec, MF DNES

Největším cenzorem vyhlásili mlčícího exstarostu

  • 7
Starostů, kteří odmítají poskytovat svým občanům informace, je bezpochyby celá řada. Králem mezi nimi je zřejmě Zdeněk Švaňhal, který ještě nedávno vedl Hajany na Brněnsku. Za své chování si vysloužil vítězství v soutěži o největší ignoranty a cenzory.

Respektovaná porota soutěže Otevřeno - Zavřeno vybírá každý rok ty, kteří v České republice poskytují lidem co nejvíc informací, i ty, kteří jim v tomto přístupu nejvíc brání. A exstarosta Hajan neměl právě v té druhé kategorii konkurenci.

"Kvůli svému chování byl už dokonce několikrát odsouzen, jeho soudy stály obec kolem sta tisíc korun," řekl Oldřich Kužílek z Otevřené společnosti, která soutěž pořádá.

Švaňhal mnohokrát odmítl poskytnout zájemcům informace a jejich žádosti házel do koše. Stejně tak zacházel se stížnostmi na svou osobu, které měl přeposílat krajskému úřadu. A obdobně ignoroval soudní jednání i rozsudky.

Hned za ním skončili na nelichotivém druhém místě policisté z Mělníku a starosta Neratovic, jelikož mají podíl na trestním stíhání ženy, která neratovickou radnici opakovaně kritizovala.

Třetí místo za cenzorství míří do Karlových Varů, konkrétně vládnoucí koalici. "Za trvalý a houževnatý boj s opozičními zastupiteli, novináři a občanskými sdruženími, kterým aktivně brání v přístupu k informacím i v jejich šíření," píší organizátoři soutěže ve zdůvodnění.

Ocenění pro Kuchtovou a šternberské zastupitele
Porota vybírala také kladné hrdiny, mezi nimiž zřejmě nejvíc zaujme odcházející ministryně školství Dana Kuchtová. Získala druhé místo za to, že zrušila rozhodnutí svého podřízeného, který odmítl žádost o informace, a obratem nařídila tyto informace poskytnout.

První místo ale patří zastupitelům ze Šternberku, kteří jsou ve Sdružení SOS pro Šternberk. Na internetových stránkách totiž velmi podrobně informují o své činnosti.  A podobně vstřícná je také radnice Prahy 6, která dostala ocenění za zveřejňování programů a zápisů z jednání komisí i výborů.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video