Před 25 lety sevřela Česko největší chřipková epidemie. Zemřely tisíce lidí

Mohlo by se zdát, že nic ani vzdáleně připomínajícího epidemii covid-19 tato země dlouho nezažila. Je to však teprve čtvrt století od největší chřipkové epidemie v historii samostatného Česka. Na podzim a v zimě 1995 se virem H3N2 nakazila značná část populace, tisíce pacientů měly vážné komplikace a v důsledku nákazy zemřely tisíce lidí. I tehdy se kvůli epidemii plošně zavíraly školy.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Profimedia.cz

Koncem listopadu 1995 zaznamenali epidemiologové první výskyt chřipkových onemocnění na jižní Moravě. Odtamtud se chřipka postupně začala šířit na území celé republiky. 

Na začátku prosince byly epidemií nejvíce zasaženy jižní Čechy, kde počet nemocných dosáhl až na 5 300 lidí na 100 tisíc obyvatel. Hranice epidemie je přitom už na 3 000 nakažených na 100 tisíc obyvatel. Nejvážnější byla situace v Jindřichově Hradci, Strakonicích a Českém Krumlově, kde se na týden uzavřely školy.

Jak o epidemii tehdy informovala MF DNES:

Kolem 11. prosince už chřipka splňovala charakter epidemie v celostátním měřítku. V Praze začaly některé nemocnice zakazovat návštěvy pacientů. S epidemií se potýkala i divadla, řada z nich musela kvůli nákaze herců a dalších zaměstnanců rušit představení. Problémy měli i ředitelé škol, kvůli chybějícím učitelům totiž museli v mnoha případech spojovat dohromady několik tříd.

„Je nejméně vhodná doba, lidé chodí po nákupech, na plesy a do divadel, kde se mohou velmi rychle nakazit. Lidé by měli být ohleduplní, a pokud se necítí dobře, zůstat doma,“ citovala tehdejší MF DNES hlavního pražského hygienika Vladimíra Polaneckého. 

Celostátní chřipkové prázdniny

Situace v celém Česku se nadále horšila. Hlavní hygienik Jiří Vytlačil se proto 13. prosince rozhodl vyhlásit celostátní chřipkové prázdniny, na které měly následně navazovat řádné vánoční prázdniny. Děti ze základních a středních škol tak čekaly tři týdny volna. 

To však vyvolalo u části rodičů velkou vlnu nevole. „Někteří rodiče i učitelé na severu Moravy a ve Slezsku mají výhrady k tomu, že byly chřipkové prázdniny vyhlášeny v celé republice. Mnohé tamní školy už totiž měly kvůli chřipce zrušenou výuku v minulých dnech a delší volno nepovažují za nutné. Obávají se o prospěch dětí,“ psal dobový tisk. 

Většina základních škol tehdy vyšla rodičům vstříc a nechala v provozu alespoň družiny, kde školáci od šesti do dvanácti let mohli trávit čas až do odpoledne. 

Pacienti museli spát na lehátkách

Ve stejný den, kdy se uzavřely základní a střední školy, už lékaři hlásili první oběti epidemie. Ty většinou zemřely na zápal plic nebo infarkt, podle lékařů však za zhoršením stavu a následnou smrtí stála právě chřipka. Jedny z prvních obětí zemřely v Závodní nemocnici ve Vítkovicích. „Zemřeli na zápal plic, ale jejich stav ovlivnila chřipka,“ řekl tehdy MF DNES tamní lékař Miroslav Homza. 

Koronavirus z roku 2003 se povedlo zastavit. Ten nový je však rychlejší

V polovině prosince podle hygieniků dosáhla chřipka ve většině Česka vrcholu. Na Moravě a v jižních Čechách tou dobou stonal zhruba každá dvacátý člověk. 

„Například interní oddělení Městské nemocnice v Ostravě-Fifejdách je v dnešních dnech tak přeplněné pacienty, že dva až tři nově hospitalizovaní musí vždy jednu noc přečkat na provizorních lehátkách,“ informoval dobový tisk. 

Vakcína se vyhazovala

Česko bylo jediným státem Evropy, kde se epidemie rozšířila na celém území země. Zvýšené počty nemocných hlásilo v prosinci roku 1995 také Portugalsko, některé spolkové země Německa a části Velké Británie. S epidemií se potýkali i na Slovensku, tam však podle lékařů významně pomohlo očkování. „Nemocnost v domovech seniorů, kde bylo přeočkováno takřka 80 procent občanů, je výrazně nižší než u jiných skupin obyvatel,“ citovala tehdy MF DNES Márii Audičovou ze slovenského státního zdravotního ústavu. 

Lékařům v Česku naopak očkovací vakcína proti chřipce kvůli brzkému nástupu epidemie zůstala v regálech. „Hlavní hygienik musel kvůli epidemii zastavit očkování nečekaně brzy. Vakcína má přitom krátkou záruční dobu, takže na očkování v příští sezoně už bude nepoužitelná,“ psala média. 

Vážné komplikace u dětí

Jednou z nejčastějších komplikací chřipky bývají záněty plic. Během epidemie v roce 1995 jich lékaři v nemocnicích zaznamenali stovky, oproti normálu však pacienti mnohem častěji prodělávali vážný průběh nemoci, který je ohrožoval na životě. 

Komplikace se nevyhnuly ani dětem. MF DNES 30. prosince informovala o dvou hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče Fakultní dětské nemocnice v Brně s vzácným hnisavým zápalem plic. Oběma dětem se v plicích vytvořila hnisající ložiska a lékaři museli urychleně zlikvidovat bakteriální infekci v jejich tělech. 

Izrael rozvolnil opatření moc rychle, stejně jako Česko, myslí si Stropnický

„Lékař jednotky intenzivní péče infekční kliniky Tomáš Habanec uvedl, že tyto rozsáhlé hnisavé záněty plic se vyskytují velice zřídka. Přestože poslední podobný případ lékaři na klinice pamatují před třemi lety, v těchto měsících hospitalizovali už čtyři podobně postižené děti,“ informovaly tehdy noviny.

Po Novém roce začala epidemie pomalu ustupovat. Po třech týdnech volna se tak 3. ledna vrátili studenti do školních lavic. „Žáci nemusejí po večerech dohánět zameškané učivo. Většina ředitelů i učitelů se shodla, že mimořádné prázdniny výuku neovlivní, stejně jako by se neměly projevit ani na blížící se pololetní klasifikaci,“ psala 4. ledna 1995 MF DNES. 

Epidemie chřipky z roku 1995 byla z hlediska rozsahu největší v historii samostatné České republiky. Přesný počet obětí není znám, podle statistického modelu však v důsledku epidemie přibylo více než 6 000 úmrtí a celkem tak za zimní sezonu zemřelo čtyřikrát více lidí než obvykle.

„Virus se explozivně šířil populací, způsobil rozsáhlou epidemii, prostoupil velkou částí populace a následně odezněl. Na jaře, v březnu 1996 přišla ještě druhá vlna chřipky, ta však byla vyvolána chřipkou typu B,“ řekl iDNES.cz Jan Kynčl, vedoucí Oddělení epidemiologie infekčních nemocí Státního zdravotního ústavu.

Rodina kvůli chřipce týden nejedla

MF DNES během epidemie přinesla příběh rodiny, která kvůli chřipce týden nejedla, neuklízela ani nevycházela z domu.

Už skoro týden se v ostravském bytě manželů Rončkových kupí špinavé nádobí a prádlo i hračky dvouleté dcery Zuzanky. Uklízet nemá kdo, protože oba rodiče i dítě postupně přepadla chřipka. Manželé se zvolna pohybují bytem ve zmačkaných županech.

„Ve čtvrtek jsem ulehla já a v sobotu manžel. Oba jsme ještě stihli zajít k lékaři a Zuzku jsme odvezli k prarodičům, aby od nás chřipku nedostala. Jenomže už bylo pozdě, a když nám ji v neděli přivezli,  měla čtyřicetistupňovou horečku,“ řekla Jarmila Rončková.

Malé Zuzce, která dosud nebývala vůbec nemocná, zabral rychle dětský paralen, horečka jí klesla a chtěla si hrát. „Měla smůlu, protože my jsme na to většinou neměli sílu. Leželi jsme v posteli a prosili ji, ať nás nechá odpočívat,“ říká Jarmila Rončková. 

Její manžel má nyní strach, aby neměl problémy v zaměstnání. „Požádal jsem tchána, aby v práci vyřídil, že jsem nemocný. Ještě jsem tam nemohl odnést potvrzení o nemocenské, mám stále horečky. Odnesu ho, až půjdu k lékaři na kontrolu,“ uvedl. 

Manžele trápí i to, že kvůli nemocenské dostanou příští měsíc málo peněz a budou se muset uskrovnit. „Kromě toho jsou za necelé dva týdny Vánoce a my jsme o nich zatím neměli ani příležitost přemýšlet. Zatím nemáme ani představu, kdy koupíme kapra, stromeček a dárky,“ uvedla Jarmila. 

Rončkovi už jsou po týdnu nemoci zesláblí a vyhladovělí. „Nikdo nemá sílu vařit, takže skoro vůbec nejíme,“ stěžuje si matka.

V sobotu snědli u Rončků jen suchou veku a v neděli dětskou polévku. „Včera jsme se přinutili uvařit šest zmrazených ovocných knedlíků a dnes jsme si namazali chleba s máslem,“ přiznává Jarmila.

I kdyby však manželé našli sílu vařit, neměli by z čeho, protože zásoby rychle došly a rodině nemá kdo nakoupit. „Teprve včera jsem se odhodlala, že zajdu do obchodu. Když jsem se dopotácela z nejbližší prodejny zpátky, lehla jsem do postele a hodinu jsem spala,“ uvedla.

Oba manželé se nudí, protože je bolí oči a hlava a nevydrží se dlouho dívat na televizi ani číst knížky. „Dcera si s námi chce hrát, ale žádný z nás to dlouho nevydrží. Prostě hrůza. Něco takového jsme nikdy nezažili a snad už ani nezažijeme,“ dodala Jarmila.  

Rončkovi se už nemohou dočkat, až se jim trochu uleví a budou moci vyjít z domu a promluvit s jinými lidmi. Zatím jsou uvěznění doma, cítí se unavení a opuštění. 

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Fakulta přijme po střelbě nová opatření, rámy nebudou, chystá se krizový nácvik

19. března 2024  8:47

Filozofická fakulta Univerzity Karlovy chystá opatření ke zvýšení bezpečnosti. Nechá například...

Co přinese mimořádná schůze? Nebude to jen o vulgaritách, říkají poslanci

19. března 2024  8:38

Poslanci se na mimořádné schůzi „k bezpečnostním hrozbám“ Česka sejdou v úterý odpoledne. Podle...

Babiš napsal, že je pro obnovení územní celistvosti Ukrajiny, včetně Krymu

19. března 2024  6:05,  aktualizováno  8:30

Předseda opozičního hnutí ANO, bývalý premiér Andrej Babiš vytáhl silnou kartu, aby otupil kritiku...

Za ovlivnění rozsudků chtěl podle žaloby soudce Sovák 50 milionů. Prý si to nepamatuje

19. března 2024  8:30

Bývalý soudce Vrchního soudu Zdeněk Sovák v úterý stane před pražským Městským soudem obžalovaný ze...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...