Lékař Martin Mašek z Bulovky se přidal k odborářské akci Děkujeme, odcházíme

Lékař Martin Mašek z Bulovky se přidal k odborářské akci Děkujeme, odcházíme | foto: iDNES.cz

Nejsme důležitější než hasiči, jejich plat ale neovlivním, říká končící lékař

  • 1068
Na konci roku podalo výpověď přes 3 800 nemocničních lékařů. Mezi nimi rentgenolog Martin Mašek z pražské Fakultní nemocnice Bulovka. Výpověď podepsal už v říjnu, v březnu nejspíš na Bulovce skončí. Uznává, že důležité jsou i ostatní profese. "Já ale mohu ovlivnit jen segment zdravotnictví," napsal čtenářům.

K akci "Děkujeme, odcházíme" se Mašek přidal v říjnu. Vadí mu nezákonné přesčasy, špatný systém zdravotnictví i nedomyšlené vzdělávání mladých lékařů a návrh na sjednocení platových tabulek, jak jej představil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

"My nechceme peníze z rozpočtu, z veřejné sféry, z krizových rezerv. Chceme je ze systému zdravotního pojištění," reagoval Mašek na otázku čtenáře, kde podle něj peníze na vyšší platy lékařů vzít.

Systém placení lékařů - tedy jedinou tabulkovou hodnotou 17 990 korun a dále jen podle rozhodnutí zaměstnavatele a ekonomické úspěšnosti nemocnice - označuje Mašek za zcela nelogický. Neřeší podle něj věk, vzdělání, ani zkušenosti doktorů.

ODPOVĚDI MARTINA MAŠKA ČTĚTE ZDE

Rentgenolog čelil také otázce, zda považuje práci lékaře za důležitější než práci jiných lidí, kteří také mají zodpovědnost za lidské životy - například strojvedoucí - a někdy, jako třeba důlní záchranáři, přitom svoje vlastní životy nasazují.

"Vůbec si nemyslím, že práce lékaře nese nejvyšší odpovědnost za životy a zdraví. Všechny jmenované profese jsou strašně důležité a společnost se bez nich neobejde. Já však v tuto chvíli mohu ovlivnit jeden segment z celé společnosti a to je zdravotnictví," odpověděl Mašek.

Heslo "náš exodus - váš exitus", které někteří lidé kritizují jako vyhrožování pacientům, Mašek hájí. "Bylo použito pro reklamní kampaň, která měla upozornit veřejnost na to, co se děje ve zdravotnictví. Je to heslo, je emotivní, nadsazené ad absurdum," napsal.

Mašek: Má nemocnice přestane fungovat

Na Bulovce je 181 napsaných a podepsaných výpovědí. "Tato nemocnice přestane fungovat. Nebude mít internu, nebude mít neurologii, krční, bude mít velmi omezený rentgen, infekční kliniku, gynekologii a onkologii," varuje Mašek s tím, že ve zmíněné pražské nemocnici pracuje odhadem kolem 400 lékařů (více o Martinu Maškovi čtěte zde).

Z blogů

"Jisté je, že FN Na Bulovce se spádem cca 300 tisíc obyvatel nebude schopna v řadě oborů lékařskou péči poskytovat."

Někteří lékaři se k akci odhodlali i přesto, že mají hypotéky, jejich partner pracuje také v nemocnici nebo živí rodiny. Maškova přítelkyně také odchází. Je leden a oni netuší, co se bude dít v březnu. "V tuto chvíli nemáme žádnou variantu B. V domácím rozpočtu budeme mít pokryto něco tak, abychom mohli zůstat doma," doplnil. O zahraničí ale zatím neuvažují a stáhnout výpověď také nechtějí.

Nemocnice i ministr se podle něj snaží neustále počet výpovědí i jejich dopad bagatelizovat. "Ve všech pražských nemocnicích jsou navíc používány podobné prostředky, které mají lékaře zastrašit. Lži, dezinformace, zastrašování, vydírání či uplácení. U nás se například říká, že Bulovku jako jedinou pražskou nemocnici ministerstvo zavře. Totéž se však říká ve Fakultní Thomayerově nemocnici," dodal Mašek.

KDO JE MARTIN MAŠEK

Narodil se v Liberci, žije v Praze, je mu 38 let. Od roku 1997 do roku 2002 pracoval v okresní nemocnici v Chebu. Od roku 2002 pracuje na radiologické klinice ve Fakultní nemocnici Bulovka jako rentgenolog. Vystudoval 1. lékařskou fakultu Karlovy univerzity v Praze. Je svobodný, bezdětný.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video