Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek.

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. | foto: Jiří Benák, iDNES.cz

Nejsem rasista ani nacista. Jsem křesťan, vzkázal nový šéf KDU-ČSL

  • 225
Na víkendovém sjezdu KDU-ČSL si lidovci volili svého předsedu. Hned v prvním kole zvítězil tajemník pardubické krajské organizace Pavel Bělobrádek, který v mládí poslouchal Orlík a Daniela Landu. Se čtenáři diskutoval o svých plánech s KDU-ČSL. Chce oslovit střední vrstvu s opravdovými hodnotami. Plánuje také bojovat proti potratům.

Bělobrádek prozradil, že v mládí hodně poslouchal hudbu kapely Orlík a Daniela Landy. Jeden ze čtenářů se jej proto zeptal, zda Bělobrádek hodlá být druhým Čunkem v KDU-ČSL. "Jak se vám zamlouvá text jedné písně Orlíku o bílé síle a bílé lize," ptal se nového šéfa lidovců.

"Nesouhlasím s ním. Nejsem rasista ani nacista, jsem křesťan. Ve třinácti šlo hlavně o hudbu a nerozlišovali jsme mezi punkem a oi," vzkázal Bělobrádek s tím, že s texty o pivu problém nemá, ale ty ostatní neuznává.

ON-LINE S NOVÝM PŘEDSEDOU KDU-ČSL

Odpovědi Pavla Bělobrádka najdete zde

Na Jiřího Čunka se ptali i jiní. Varovali Bělobrádka, aby nedoplatil na politickou nezkušenost a nestal se z něj humpolácký politik, za kterého by se styděli i vlastní straníci. "Jsem vysokoškolák, působil jsem i ve vědecké sféře. Jsem nezkušený ve vysoké politice, ale umím se učit. Udělám-li chybu, pak se z ní poučím," slíbil Bělobrádek.

Pak už diskutoval o dalším směřování strany a jednotlivých prioritách nové KDU-ČSL. Patří mezi ně podpora rodin s dětmi nebo spravedlivá důchodová reforma.

"Nejde o to rodiny s dětmi uplácet, ale přestat je diskriminovat. Ke slevě na dani z příjmu chceme i slevu na každé dítě bez možnosti uplatnit daňový bonus, takže rodina se čtyřmi dětmi uplatní slevu na dani až 65 tisíc korun. Tedy nedávat peníze, ale ponechat je v rodinách," uvedl.

"Důchodovou reformu chceme postavit tak, aby ti, kteří mají děti, platili menší příspěvky do systému než ti, kteří je nemají. Zároveň by si děti mohli až dvě procenta pojistného převést na penze vlastních rodičů," dodal.

O potraty se zajímat budeme, o feminismus ne

Lidovci budou podle Bělobrádka nadále bojovat i proti potratům. "Určitě musíme podporovat organizace jako je Dlaň životu. Vytvořit veškeré podmínky, aby se maminky rozhodly dítě si ponechat. V současné situaci nemáme sílu nic prosadit, doufám, že se to změní," míní.

Dodal, že pokud budou schvalovány předpisy v rozporu s přesvědčením lidovců, KDU-ČSL se určitě postaví proti nim. "Například v současnosti návrh změny občanského zákoníku, kdy se definice manželství ze svazku muže a ženy má měnit na svazek dvou osob," vzkázal.

Pavel Bělobrádek se stal novým předsedou KDU-ČSL. Zvolili jej na sjezdu ve Žďáru nad Sázavou

Naopak genderovými tématy a feminismem se nehodlá zabývat ani nová KDU-ČSL. "Jsme konzervativní strana a tyto otázky musejí prosazovat jiné strany, my ne," má jasno Bělobrádek.

Strana principů nebude spolupracovat s komunisty

Chce z KDU-ČSL udělat čitelnou a předvídatelnou stranu principů, hodnot a zásad. Oslovit chce střední třídu a lidi, kteří uznávají univerzální hodnoty a které neoslovuje jen ekonomika, jakkoliv je důležitá.

A s kým by šli lidovci do koalice, ke komu mají programově nejblíže? "V sociální citlivosti k ČSSD, v důrazu na osobní zodpovědnost k ODS a v rozpočtové kázni k TOP 09. V koalicích určitě půjdeme v některých krajích do krajských voleb za dva roky. Měla by to být platforma jako byla Čtyřkoalice, v Pardubickém kraji to funguje dodnes. Zatím nevidím reálnou koalici do poslaneckých voleb," shrnul nový lídr KDU-ČSL.

Dodal, že na rozumných návrzích lze spolupracovat s každým. "Pokud jde o koaliční spolupráci, zakazujeme si pouze KSČM," uzavřel.

PAVEL BĚLOBRÁDEK

Pavel Bělobrádek se stal novým předsedou KDU-ČSL. Zvolili jej na sjezdu ve Žďáru nad SázavouTřiatřicetiletý politik se narodil v Náchodě. Je svobodný, zasnoubený. Vystudoval Veterinární a farmaceutickou univerzitu v Brně, fakultu veterinární hygieny a ekologie. Do roku 2009 pracoval jako veterinární inspektor pro Krajskou veterinární správu v Královéhradeckém kraji. Poté se stal krajským tajemníkem KDU-ČSL v Pardubicích. Mezi lidovce vstoupil v roce 2004, od letošního roku je členem předsednictva krajského výboru KDU-ČSL v Královéhradeckém kraji a také zastupitelem v Náchodě. Baví jej dům, zahrada, příroda, historie, literatura a výtvarné umění. Řídí se heslem: "Pán Bůh nám dal dvě ruce a mozek, abychom ho neobtěžovali s každou maličkostí."

Zdroj: www.kdu.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue