Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nejuzavřenější obcí jsou Šestajovice, nepouští opozici na porady

  • 5
Soutěž v otevřenosti úřadů vyhrál Nejvyšší správní soud. Vítězství získal za verdikt, podle kterého mají úřady povinnost poskytnout informace o platech a odměnách ve veřejné správě. Nejuzavřenější je naopak obec Šestajovice, která z neveřejných porad vyloučila opoziční zastupitele SOS a TOP 09, aby nevynášeli informace lidem.

Středočeské Šestajovice získaly hlavní cenu kategorie Zavřeno a první cenu v oblasti účasti veřejnosti na rozhodování. Anketu už devátým rokem pořádá občanské sdružení Otevřená společnost, která složila porotu z odborníků a významných osobností (viz box).

Kdo sedí v porotě

* manažerka Adriana Krnáčová
* náměstek ministra spravedlnosti František Korbel
* exministryně informatiky Dana Bérová
* novinář Martin Fendrych
* režisér Břetislav Rychlík
* právnička Hana Marvanová
* zástupkyně Transparency International SK Ema Sičáková
* pedagog z MU Petr Kolman
* informatik Tomáš Holenda
* prezident sdružení Březen měsíc internetu Jaroslav Winter

"Hlavní cenu získává subjekt, který bez ohledu na kategorie získá nejvíce bodů. Letos jsou to Šestajovice. Pro opozici uzavřely porady zastupitelstva a zneužívaly místní periodikum, ve kterém si pan starosta vyřizoval diskusi na webovém fóru obce bez možnosti lidí reagovat. Fórum radnice také zavřela," popsal prohřešky obce autor projektu Oldřich Kužílek.

Hlavní vítěz kategorie Otevřeno, Nejvyšší správní soud, svým rozhodnutím zveřejnit platy ve veřejné správě podle organizátorů přiblížil Českou republiku k ostatním demokratickým státům. Ochránci soukromí zdůvodnění verdiktu NSS odmítali a některé úřady pak nechtěly informace o platech a odměnách sdělovat.

Kdo zabodoval

OTEVŘENO
Hlavní a 1. cena: Nejvyšší správní soud za rozsudek, podle kterého mají úřady povinnost poskytnout informace o platech ve veřejné správě
2. cena: Ústavní soud za automatizovaný informační systém Nalus, ze kterého lze získat statisticky zpracovaná data a dále s nimi pracovat
3. cena: město Kuřim za to, že podklady pro zastupitelstvo dává předem na web, podporuje i konkurenční sdělovací prostředky.
ZAVŘENO
Hlavní cena: Šestajovice za vyloučení opozičních zastupitelů z takzvaných neveřejných pracovních porad zastupitelstva
1. cena za přístup k informacím: Městské státní zastupitelství Praha za to, že odmítalo zveřejňovat poskytnuté informace a Městský soud Praha za to, že odmítá zveřejňovat poskytnuté informace , ustanovení zákona ignoruje a dosud nesjednal nápravu.
1. cena v oblasti svoboda projevu a šíření informací: MČ Praha 11, která rozhodla, že znepřístupní staré přenosy ze zastupitelstva a nové nepořídí. Rozhodla tak po zastupitelstvech k prošetření činnosti ABL.

"Nejvyšší správní soud má otevřeno, to je jasná věc. O soudcích se říká, že jsou bez emocí a nesmí je projevovat při svém rozhodování. Já nyní nerozhoduji, tak vzkazuji, že mám z ceny velkou radost. Snažili jsme se soud budovat jako otevřenou instituci, která dá lidem důvěru, justice se ztrátou důvěry hyne," vzkázal předseda Nejvyššího správního soudu Josef Baxa.

Bez omezení by měly instituce zveřejňovat informace o platech veřejných činitelů od zákonodárců přes členy vlády a vedení centrálních úřadů až po starosty a radní obcí a placené členy zastupitelstev. U ostatních zaměstnanců má vždy konkrétní úřad posoudit, jestli zájem o informaci převažuje nad právem zaměstnance na ochranu osobních údajů.

"Proti všem očekáváním jsme poskytli informace o platech zaměstnanců soudu. Už nikdy to nebude jako dřív, včetně pokusů o zavření toho zákona. Moc si přeji, aby tento rozsudek inspiroval další kroky v justici a aby otevřenost byla principem, který se nemusí vysoudit," dodal Baxa.

U lidí prohrála Správa Národního parku Šumava

O přístupnosti a nepřístupnosti úřadů a obcí rozhodují prostřednictvím internetového hlasování také občané. Ti nominovali jako nejuzavřenější instituci Správu Národního parku Šumava, která funguje za veřejné peníze, ale na svém webu podávala jednostranné informace o kůrovci.

Správa na webu upozorňovala na nesouhlas několika plzeňských členů Strany zelených s letní blokádou kácení stromů kvůli kůrovci v lokalitě Na ztraceném. Oficiální názor strany, který kritizoval postup správy parku, ale neuvedla.

Naopak nejotevřenější se lidem zdá odvolaný radní Karlových Varů Jiří Kotek. "Než byl odvolán, stihl udělat řadu změn, které se týkaly radničního periodika, odhalování korupce či nehospodárnosti úřadu. Kotek také zlepšil zadávání veřejných zakázek," zdůvodnil vítězství Kužílek.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue