Ilustrační foto | foto: Petr Lemberk, MAFRA

Nejdřív vichr, pak sněhové jazyky a závěje, varují meteorologové

  • 22
Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu před blížícím se větrem. Řidičům kvůli němu budou během středy a noci na čtvrtek hrozit sněhové jazyky. V nadmořských výškách nad 600 metrů mohou na silnicích narazit i na závěje.

Vítr bude podle meteorologů slábnout ve čtvrtek k ránu. Během středečního odpoledne se od jihu přidá i sněžení.

SLEDUJTE ON-LINE REPORTÁŽ O POČASÍ

"Do čtvrtečního rána by mělo zejména v severozápadní polovině území napadnout 10 až 20 centimetrů nového sněhu, na ostatním území většinou do 10 centimetrů," informuje Český hydrometeorologický ústav.

Na východě Moravy a Slezska se mohou v noci ze středy na čtvrtek ojediněle objevit i srážky mrznoucí, při nichž se může tvořit ledovka.

Meteorologové ve výstraze připomínají řidičům, že mají na svých cestách sledovat dopravní informace a jezdit velmi opatrně. Je nutná zimní výbava, sněhové řetězy a nářadí k případnému vyproštění vozidla. Kdo jezdí po horách, má dbát pokynů Horské služby.

Ve čtvrtek a v pátek má podle předpovědi sněžit jen občas. Nejvyšší denní teploty se přiblíží nule. Vítr bude slabý proměnlivý s rychlostí 1 až 4 m/s.

Oteplit se má až po víkendu. V nížinách sníh pravděpodobně roztaje. Zda budou Vánoce na sněhu, či na blátě, meteorologové zatím nechtějí předpovídat.

VÝSTRAHA

ZÁVĚJE (vysoký stupeň nebezpečí)
Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Jihočeský, Pardubický, Královéhradecký, Liberecký, Ústecký, Vysočina, Zlínský, Olomoucký Moravskoslezský
- od 600 m n.m.; od 1.12. 00:00 do 2.12. 6:00

SNĚHOVÉ JAZYKY (nízký stupeň nebezpečí):
pro celou ČR od 1.12. 00:00 do 2. 12. 6:00

NOVÁ SNĚHOVÁ POKRÝVKA (nízký stupeň nebezpečí):
Praha, Středočeský, Karlovarský, Plzeňský, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Ústecký
- od 1.12. 15:00 do 2.12. 6:00

Předpověď počasí Aktuální předpověď počasí:
pocasi.idnes.cz
Předpověď počasí


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Nejlepší videa na Revue