Seznamu nejčastějších kombinací dominují mužská jména Jan a Jiří, ženská jména Marie a Jana a jejich spojení s Novákovými, Svobodovými, Novotnými a Dvořákovými. Ilustrační foto.

Seznamu nejčastějších kombinací dominují mužská jména Jan a Jiří, ženská jména Marie a Jana a jejich spojení s Novákovými, Svobodovými, Novotnými a Dvořákovými. Ilustrační foto. | foto: Profimedia.cz

Nejčastější jméno je Jiří Novák, Václavů Havlů je 119

  • 56
Do vzorových formulářů by už úředníci neměli vypisovat jméno Jan Novák. Čech s nejtypičtějším jménem je sice Novák, ale jeho křestní jméno zní Jiří. Mužů, kteří se podepisují Jiří Novák, je v Česku 2 358. Janů je o 626 méně, ukázala nová statistika. Databáze má sloužit například úředníkům.

Unikátní seznam nejčastějších mužských a ženských jmen zveřejnilo ministerstvo vnitra. Statistici v něm zachytili veškeré kombinace, jmen a příjmení, jež nosí sto a více lidí.

Podrobnou statistiku jmen najdete zde

Z žebříčku se dá vyčíst například to, že v Česku nyní žije 119 Václavů Havlů. Zatímco exprezident Havel v žebříčku figuruje, jeho nástupce Václav Klaus se do statistiky nedostal. Lidí s takovou kombinací jména a příjmení je totiž málo.

„Nosit časté jméno v době internetu mi přijde spíše jako nevýhoda,“ svěřuje se Pavel Novotný z Prahy. „Mé jméno se třeba špatně hledá na Facebooku,“ říká. Kdyby si každý jeho jmenovec založil profil na této internetové síti, hledal by se v seznamu 999 lidí.

Nejčastější jména

Ženská

1. Marie Nováková (2 252)
2. Jana Nováková (1 865)
3. Marie Svobodová (1 638)
4. Marie Novotná (1 629)
5. Marie Dvořáková (1 603)

Mužská
1. Jiří Novák (2 385)
2. Petr Novák (2 273)
3. Jiří Svoboda (1 844)
4. Josef Novák (1 772)
5. Jan Novák (1 759)

Pramen: ministerstvo vnitra

K čemu je dobrá statistika nejčastějších kombinací jmen a příjmení? „Když někdo třeba pracovně oslovuje více lidí stejného jména, může si představit, kolik odpovědí mu přijde, a nastavit si na to software,“ míní Cyril Benda z ministerstva vnitra.

„Jeden příklad z praxe mám. U soudu chtěl člověk dědictví s tím, že zesnulý vyřkl jeho jméno. Neuspěl, měl velmi obvyklé jméno. Stejně se jmenovalo i několik sousedů,“ říká bohemistka Pavla Loucká.

Seznamu nejčastějších kombinací dominují mužská jména Jan a Jiří, ženská jména Marie a Jana a jejich spojení s Novákovými, Svobodovými, Novotnými a Dvořákovými. „Dříve si dávala jména každá vesnice zvlášť. Každý, kdo přišel a nově osídlil kus půdy, byl Novák nebo Novotný. A každá vesnice měla hospodáře s velkým dvorem – tedy Dvořáka. Proto jsou ta příjmení nejčastější,“ vysvětluje Loucká.

Křestní jména zase určovala rodinná tradice. Ale odedávna i móda. „Často lidé dávali jména podle světců, kteří byli právě populární nebo kteří vykonali podle pověstí hodně dobrého,“ říká Loucká.

Měnící se móda v křestních jménech mění kombinace logicky rychleji než nová příjmení, která se do Česka dostávají z ciziny.

„Příjmení obvykle lidé nechtějí měnit. Zbývá jméno pro děti,“ říká Miloslava Knappová, znalkyně, která ve své knize popsala původ jedenácti tisíc jmen.

Ani neobvyklé jméno však neznamená, že se člověk do seznamu četných jmen nedostane. Například módní chlapecké jméno Dominik je mezi nejčastějšími kombinacemi hned třikrát.

Známá jména

Václav Havel je nejznámější jméno žijícího Čecha. Lidé po celém světě si pod ním představí českého exprezidenta. Stejně jako on se přitom jmenuje 119 lidí.

Ze všech významných tuzemských sportovců má desetibojař Tomáš Dvořák zřejmě nejobyčejnější jméno. Do telefonu se jím představuje 698 lidí.

Kdyby si zpěvák Petr Kolář zvolil na začátku kariéry pseudonym, nikdo by se mu nemohl divit. Stejně jako on se v Česku jmenuje 548 lidí.

Když si sportovní moderátorka Jana Nováková vzala režiséra Adamce, o moc exotičtější jméno nezískala. Kombinace Jana Adamcová je přesto řádově méně častá než Jana Nováková – je jich 168 oproti 1 865.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

Video